Eşimi bulun Başbakanım!

Tülay Gökçimen

Suriye'de Esed rejimi tarafından alıkonan Al Hurra televizyonu muhabiri Başar Fehmi Kadumi'den tam 230 gündür haber alınamıyor. 19 Ağustos 2012'de Suriye'deki iç savaşı takip etmek için Halep'e giden Bashar Kadumi'nin akıbeti hala bilinmiyor. Geçtiğimiz günlerde Başar Fehmi Kadumi'nin abisinin aniden vefatı üzerine Kudüs'e giden Arzu Kadumi oradan Ramallah'a geçerek Mahmut Abbas'la görüştü. Süreci bizimle paylaşan Arzu Kadumi ile eşini bulma çabalarını konuştuku2026

EŞİM, ABİSİNİN ÖLDÜĞÜNÜ BİLE BİLMİYOR!

Eşim Başar Kadumi, bir Filistinli. Ailesi Kudüs'te yaşıyor. Hiçbir rahatsızlığı olmayan ve aniden vefat eden ağabeyimizin cenazesi sebebiyle Kudüs'e gittim. Bu vesile ile ne zamandır görüşmek istediğim Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüşme talebinde bulundum. Kendisi bu isteğimi hemen kabul etti. Daha önce de kendisiyle telefonda görüşmüştüm ama yüz yüze konuşmak her zaman daha etkili oluyor. Kendisiyle yaklaşık yarım saat görüştük. Görüşmede benim dışımda eşimin ablası, gazeteci ve arkadaşım Elif Ural ve konsolosluğun bize yönlendirdiği tercüman vardı. Kendisi bana elinden geleni yapacağını söyledi. Hatta Rusya'ya yapacağı ziyarette bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Putin'e açacağını ve ondan da yardım isteyeceğini belirtti. Biliyorsunuz Rusya Esed rejimine başından beri tam destek veriyor. Şimdi onlardan gelecek haberi bekliyorum. Bunlar önemli gelişmeler, beni ümitlendirdi. Eğer yakın zamanda haber gelmez ise tekrar Ramallah'a gidip kendisiyle görüşmeyi düşünüyorum.

ABBAS'TAN HABER GELMESSE RUSYA'YA GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM!

Bizim görüşmemizin ertesi günü Mahmut Abbas'ın Rusya ziyareti gerçekleşti. O gün bugündür olumlu veya olumsuz bir haber alamadım. Eğer gerçekleştirebilirsem Rusya'ya giderek Devlet Başkanı Putin'le görüşmek istiyorum. Ondan, eşimin yerini söylemesi için Suriye Devlet Başkanı Basar Esed'le görüşmesini isteyeceğim.

ARTIK RAMALLAH'DA DA BAŞAR KADUMİ İÇİN EYLEM YAPILACAK!

Eşim Filistinli olduğu için tüm ailesi orada yaşıyor ve on iki kardeşler. Uzun zamandır Ramallah'da eylem yapma çabalarımız sonuç verdi ve inşallah yakın bir zamanda burada salı günleri Suriye Konsolosluğu önünde yaptığımız eylemlerle eş zamanlı Filistin'de de Başar Kadumi için eylemler başlayacak.

MAHKEME TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ!

Eşim, Suriye'de kaybolduktan kısa bir süre sonra telefonunun bulunduğunu öğrendik. Eşimin telefonu iphone olduğu için wirephone üzerinden bir şifre ile görüşüyorduk kendisiyle. Bu sistemle sim kart olsun olmasın görüşebiliyorduk. Telefonu bulunlar sim kartı çıkararak konuşmaya başladılar. Bu görüşmelerin takip edilmesi için başvurduğum tüm kurumlar bunun imkansız olduğunu, görüşmelerin Türkiye'de yapılmadığı için yerini tespit edemeyeceklerini söylediler. Mahkeme takipsizlik kararı verdi. Ben yine bir umut belki birileri arar diye telefon hattını kapattırmadım. Sonunda telefondan umudum kesilince şifreyi iptal ettirmeye karar verdim.

OĞLUM PSİKOLOJİK DESTEK ALIYOR!

Basar Esed'in öldüğüyle ilgili haberleri izleyen 11 yaşındaki oğlum, bana gelerek "Esed öldüyse babam geri döner değil mi anne?" diye sordu. Oğlum savaş bitince babasının geri döneceğini düşünüyor. Gerçekten zor günler yaşıyoruz.

HÜKÜMETTEN HERHANGİ BİR SES YOK!

Ben başından beri Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve danışmanlarıyla görüşüyorum. Bildiğiniz gibi Başbakanımızla da görüşmüştüm. Ama şu ana kadar bana gelen herhangi bir geri dönüş olmadı. Eşimle tek gerçek; hali hazırda hiçbir bilginin olmaması.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NA TEŞEKKÜR ETTİMu2026

Cüneyt Ünal ve eşimi getirmek için Suriye'ye giden CHP Heyeti bildiğiniz gibi eşimi alamadan sadece Cüneyt Ünal'la geri dönmüşlerdi. Onlar giderken heyettekilere "eşimi almadan gelmeyin!" demiştim fakat bırakın eşimi ondan herhangi bir haber bile alamadan geri döndüler. Geçtiğiz aylarda ikinci bir heyeti Suriye'ye gönderen Kemal Kılıçdaroğlu telefonla beni aradı. Kendisine konuyla ilgilendikleri için teşekkür ettim.

YAPTIĞIMIZ EYLEME ÇOK AZ KİŞİ KATILIYOR!

Eşim bir gazeteci. Hem de iyi bir gazeteci. Türkiye'de çok tanınmasa da Orta Doğu'da yaptığı haberler sebebiyle tanınan bir gazeteci. Eşimin başına gelen olay Türkiye'den başka bir gazetecinin başına gelseydi eşimin elinden geldiği kadar gazeteci arkadaşlarına destek olacağına inanıyorum. Salı günleri Nişantaşı'ndaki Suriye Konsolosluğu önünde yaptığımız eylemlere, destek vermek isteyen herkesi özellikle basın mensuplarını bekliyorum.

HÜKÜMETİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUM!

Hükümetimizin Filistin konusuna yaklaşımını, desteğini bildiğim için Filistinli olan eşim Başar Kadumi'ye olan ilginin ve girişimlerin az olmasını bir türlü anlayamıyorum. Türkiye Cumhuriyeti çok güçlü bir devlet. Başar Kadumi'ye sahip çıkmalarını istiyorum. Ben artık her şeye hazırlıklıyım. Başbakanımıza gazeteniz aracılığıyla seslenmek istiyorum; Sayın Başbakanım: Lütfen artık eşimden olumlu veya olumsuz bir haber gelmesini sağlayın. Çocuklarımı ve beni bu belirsizlikten kurtarın.