Fransa ve İngiltere, 27 aydır iç savaşın yaşandığı Suriye'de "birden çok kez ve belirli yerlerde" sinir gazı sarinin kullanıldığını doğruladı.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bazıları Le Monde gazetesi muhabirleri tarafından Suriye'den getirilen örneklerin incelendiğini ve yapılan testlerde sarin gazına rastlandığını açıkladı.
France 2 TV Kanalı'na açıklama yapan Fabius, "Suriye rejimi ile müttefiklerinin" en az bir kez kimsayal silah kullanarak saldırı düzenlediğine hiçbir şüphe olmadığını belirtti.
Fabius, "Saldırıdan insanların öldüğü ana kadar süreci takip edenler, aldıkları örnekleri gönderdi. Bu örnekler analiz edildi. Belirlenen sınırın aşıldığı açık. Gazın üretildiği ya da depolandığı yere askeri müdahale dahil olmak üzere tüm seçenekler masada" dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Suriye'den alınan örneklerin hükümete ait bir laboratuvarda test edildiğini ve sarin gazına rastlandığını doğruladı.
Söz konusu örneklerin nereden ya da ne zaman alındığını açıklamayan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, kimyasal silahlarda çok sayıda farklı kimyasal maddenin kullanıldığını, bunlardan bazının sarin içerdiğini belirtti.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Fransa'nın yayımladığı raporun Amerikan yönetiminin kendi bulgularıyla tutarlı olduğuna işaret etti. Carney, toksik maddelerin kullanımından kimin sorumlu olduğunun ortaya çıkarılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkati çekti.
Dünyanın en büyük kimyasal silah cephaneliklerinden birine sahip olduğu sanılan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Birleşmiş Milletler araştırmacılarının ülkeye girişine izin vermiyor.
Hague: Soruna acil çözüm getirilmeli
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, yaptığı açıklamada, Esed rejiminin uyguladığı zulmün boyutunun açığa çıkmaya başladığını belirterek, "Fransa'nın, Birleşmiş Milletler araştırması çerçevesinde Suriye'de kimyasal silahlar kullanıldığı iddiaları üzerine aldığı örnekler doğrultusunda bilgi paylaşma kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu açıklama, tüm olaylara ilişkin daha fazla inceleme gereğini doğurmaktadır" ifadesini kullandı.
Esed rejiminin işbirliği yaparak, BM'nin soruşturma heyetinin Suriye'de tüm bölgelere girmesine izin vermesini isteyen Hague, BM komisyonunun raporunun endişe verici olduğunu kaydetti. Hague, "Kimyasal silahların kullanımı, tecavüz, cinayet ve infazlar çok korkunç ve soruna acil bir siyasi çözüm getirilmesinin gerekliliğini gösteriyor" dedi.