Esed'den derin plan

Suriye helikopterinin Türkiye'nin angajman kurallarını ihlal etmesi üzerine, Türk savaş uçakları tarafından düşürülmesi, gündemdeki sıcaklığını koruyor. Ankara Strateji Enstitüsü Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, "Esed Türkiye'yi uluslararası kamuoyunda haksız duruma düşürmek istiyor" dedi.

ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Suriye helikopterinin Türkiye'nin angajman kuralları ihlal etmesi üzerine, Türk savaş uçakları tarafından düşürülmesi gündemdeki sıcaklığını koruyor. Bu olayın BM'lerin kimyasal silah raporunu hazırlayıp, güvenlik konseyine sunulmasının ardından gerçekleşmesi ise dikkatlerden kaçmıyor. Ankara Strateji Enstitüsü Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, "Esed rejimini rahatsız edecek şekilde muhaliflere destek veren tek ülke Türkiye. Esed Türkiye'ye karşı bir askeri müdahale yapamayacağı için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Türkiye'yi uluslararası kamuoyunda haksız duruma düşürmek istiyor" dedi.

İç savaş devam edecek

ABD ve Batı'nın İsrail'in güvenliğini riske ettiği için kimyasal silahların Suriye'den çıkarılmasını istediğini vurgulayan Okur, "İç savaşın uzamasından çok, kimyasal silahlar tehdit olarak görülüyor. İsrail ile kendi güvenliklerini riske atmamak için kimyasal silah kullanımına sert tepki gösterdiler. Bunun dışında herhangi bir müdahale söz konusu değil. İsrail'i kimyasal silah dışında askeri güçler çok fazla bir tehdit oluşturmaz. Ayrıca ABD ve Batı, Suriye'de bir muhalif zaferin olmasını istemiyor. Yani iç savaş, kimyasal silah kullanılmadan devam edecek" şeklinde konuştu.

Terör saldırısı ihtimali

Helikopter olayından sonra Türkiye topraklarında bir terör saldırısı olması ihtimali üzerinde duran Okur, "Türkiye'ye yapılacak bir terör saldırısı ile Esed, kamuoyunun tepkisini hükümetin üzerine çekmek isteyecek. Kamuoyu çok kırılgan bir yapıya sahip olduğu için, bu terör saldırısını helikopterin düşürülmesine bağlayacak. Bu durumda Esed, istediğini alacak. Bu noktaya dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin politikası değişmez

Türkiye'nin Suriye politikasının helikopter olayından etkilenmeyeceği vurgulayan Okur, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye şimdiye kadarki duruşunu sürdürecektir. Ancak şuanda Türkiye'nin, Suriye'deki yapıyı değiştirecek özerk bir güce sahip değil olduğunu söyleyemeyiz. Türkiye'nin kendisini savunacak askeri gücü var ama Suriye'de yapıyı değiştirmesi için uluslararası kurallar önüne çıkıyor. Bu yapı bir süre daha böyle devam edecek."

Rapor sunuldu

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından Güvenlik Konseyi'ne sunulan rapor, Batılı ülkeler ve muhalifler başta olmak üzere pek çok farklı kaynağın kimyasal saldırı yapıldığı yönündeki iddiasını teyit etti. Raporun açıklanmasının ardından ABD, Fransa ve İngiltere, kimyasal saldırıyı Esed rejiminin gerçekleştirdiğinin kanıtladığını öne süren açıklamalarda bulundu.