Esed ailesinin çıkar savaşı

Suriye’de rejimin finansörü konumundaki Rami Mahluf ile Esma Esed arasındaki iktidar mücadelesi dengeleri değiştirecek. Yıllardır Suriye’yi soyup soğana çeviren Mahluf bertaraf edilirse ülkede İran etkisinin azalacağı hesaplanıyor.

İsmail Zelvi

Suriye iç savaşına İngiliz-İsrail derin yapısı Esma Esed üzerinden müdahale ediyor. Rejimi ayakta tutan Nusayri oligark Rami Mahluf’un şirketlerine başlatılan operasyonla rejim üzerinde İran’ın etkisinin kırılmaya çalışıldığı belirtildi.

Hafız Esed’in eşi Enise’nin yeğeni olan yani Beşar Esed ile teyze çocukları olan Rami Mahluf’un Suriye’deki bütün ticari faaliyetleri kontrol ettiği biliniyor. İç savaşın başından beri rejimin finansörlüğünü yapıyor. İngiltere’de yaşayan kardiyolog Fawaz Akhraz’ın kızı olan Esma’nın Mahluf’un devlete vermesi gereken vergileri vermediği için Mahluf ile arasının açıldığı belirtiliyor.

Bir zamanlar katliamlar yapan şebbahaların finansörü olan Mahluf’un şirketlerine karşı rejim güçleri Esma’nın isteği ile hareket geçti. Gazetesi vatan basıldı. Petrol şirketleri ve Telekom şirketleri eliyle 250 milyar sterlin vergi kaçırdığı gerekçesiyle sorgu başladı.

Baskınlar üzerine teyze oğlu Beşar Esed’en yardım isteyen Mahluf’un isteğin Esed sessiz kaldı. Suriye'nin iki GSM şirketi Syriatel ve MTN'ye yönelik mali denetimlerde haksızlık yapıldığını savunarak 4 gün önce video paylaşan Rami Mahluf, açıklamalarını sürdürüyor.

Mahluf, sosyal medyadan paylaştığı yeni videoda, kendi desteklediği kurumlar tarafından baskıya uğradığını ve şirket yöneticilerinin alıkonulduğunu anlattı.

Aynı zamanda rejim lideri Beşşar Esed'in kuzeni olan Mahluf, kendisinden itiraz etmeksizin şirketlerinden uzak durmasının istendiğini belirtti.

"Güvenlik bürokrasisi, Esed yanlılarının özgürlüğünü ihlal etmeye başladı. Şirketlerimden feragat etmem istendi. Ben de feragat etmeyeceğim." diyen Mahluf'un önceki açıklamalarına göre söylemini sertleştirmesi dikkati çekti.

Mahluf, "Kimse bunu bekler miydi? Savaşta şirketlerim, güvenlik güçlerinin en büyük finansörü ve destekçisiydi. Kararlar, katlanılamaz, tahammül edilemez, iğrenç ve tehlikeli." dedi.

Mahluf'un nerede bulunduğu bilinmezken, son açıklamasında özellikle güvenlik yapılanmasını hedef alması, bu yapının başındaki isim olan Ali Memluk'la arasında büyük bir çekişmenin başladığı şeklinde yorumlanıyor.