Esed ağzı

Reyhanlı'da gerçekleşen hain saldırı Türkiye'yi yasa boğarken, muhalefetin hükümeti suçlaması tepkilere neden oldu. SDE Stratejik Planlama Kurulu Başkanı Aydın Bolat, mevcut muhalefet partilerinden ülkeyle ilgili milli konularda daha basiretli, Türkiye'nin bütünlüğünü düşünen bir tavır beklendiğini söyledi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Bölgedeki huzuru kaçırıp, Sünni-Alevi çatışması ile çözüm sürecini bozmak için tertiplenen Reyhanlı saldırısının ardından muhalefetin, hükümeti suçlaması tepkilere neden oldu. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin Türkiye'nin dış politikasını eleştirirken takındığı tavrı 'milli' bulmayan uzmanlar, "Eleştiri değil, birlik olma zamanı. Saldırıyı aydınlatarak, en ağır cevabı hep birlikte verme vakti" görüşünde birleşti. Bu sözlerin devlet terörü uygulayan ülkelerin işine yaradığına da vurgu yapan uzmanlar, "Ortadoğu'da barış istemeyen ve kandan beslenen ülkelerin planlarını bozmak dururken, onların sahte tezlerini güçlendirmek TBMM çatısı altında siyaset yapanların işi olmamalı" dediler.

"Muhalefet kimden taraf?"

Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu çözüm sürecini provoke eden bu tür saldırıların beklendiğini anlatan Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Stratejik Planlama Kurulu Başkanı Aydın Bolat, mevcut muhalefet partilerinden ülkeyle ilgili milli konularda, ister dışarıdan isterse içeriden olmuş bir terör saldırısında daha basiretli, Türkiye'nin bütünlüğünü düşünen bir tavır beklendiğini söyledi. Bolat, "Bizim muhalefet partilerimizin iktidara karşı tutumları bazen kontrolden çıkıyor. Bu kadar önemli bir konu da bile siyasi çıkar peşinde hareket etmekten sakınmıyorlar" diyerek muhalefeti eleştirdi.

Esed'e dolaylı destek

CHP'nin Suriye'ye milletvekillerinin yollayarak Esed rejimine dolaylı destek verdiğini vurgulayan Bolat, Hatay'da yapılan protestolar ile Türkiye'nin tavrını provoke etmeye çalıştıklarını hatırlattı. Bolat, "CHP ve diğer muhalefet partileri önemli bir yanlış içerisinde. Bu yanlıştan acilen dönmelerini bekliyoruz" dedi.

Saldırının zamanlaması manidar

Olayın zamanlanmasının çok manidar olduğunu ifade eden Bolat, Türkiye'nin çözüm sürecini, Başbakan Erdoğan'ın ABD ve daha sonrasında Filistin ziyaretleri düşünüldüğünde olayın perde arkasının daha net ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca Bolat, patlamaların tam Suriye'de geçiş süreciyle ilgili önemli kararların ve diplomatik temasların yoğunlaştığı bir dönemde yaşandığına işaret etti.

Türkiye'den rahatsızlar

Bolat, Suriye halkının yanında olan Türkiye'nin Suriye yandaşlarının rahatsız ettiğini vurgulayarak, "Özgürlüklerin, adalet arayışının, hak mücadelesinin yanında olan bir Türkiye var. Kendi halkını katleden katil Esad rejimine şu an da karşı tepki koyan tek ülke Türkiye. Esad yandaşları kendilerine muhalif olanları katlediyor. Daha önce yaşanan Cilvegözü saldırısının devamı olarak bu saldırı düzenlendi. Açıkça Türkiye'ye gözdağı verilmek isteniyor" diye konuştu.

Esed kan akıtmaya alıştı

Esed'in bu saldırılar ile son çırpınışları olduğunun altını çizen Bolat, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Esad şuan kendisine yandaş toplamak istiyor. Bunun için İsrail ile danışıklı dövüş içerisine girdi. İsrail ile savaşıyormuş gibi görünerek İslam ülkelerinin desteğini almak istiyor. Golan Tepeleri'nde sanki bir savaş halindeymiş gibi görünmelerine rağmen İsrail'in gizli bir Esad destekçisi olduğunu düşünüyorum. İsrail'de bulunduğu zor durum nedeniyle Esad'ın devam etmesini istiyor. Arap baharı Suriye'de de tamamlanırsa İsrail bölgede yalnızlaşacak."