Gülsüm İncekaya
Suriye'de muhaliflerin birleşmesi ile birlikte ortaya çıkan Fetih Ordusu Esad güçlerine büyük kayıplar veriyor. Fetih Ordusu, daha çok 'ılımlı İslamcı' olarak değerlendirilen askeri yapılanmalardan oluşuyor. Suriye'de birçok kez birleşme kararı alan muhalif gruplar yeterli birlikteliği sağlayamadığı için şu ana kadar bir başarı elde edememişlerdi. Geçtiğimiz mart ayında yeniden bir araya gelen muhalif gruplar beklenenden çok daha etkili oldu. 'Halep'in Fethi' operasyonu başlatan Fetih Ordusu, İdlib'i aldıktan sonra güneye doğru Hama ve Humus yönünde Esed rejiminin güç noktalarına doğru genişlediler. Fetih Ordusu, Esed rejiminin kalbi olan Lazkiye'ye de oldukça yaklaşıyor. Güneyde Esad rejimin kontrolündeki Dera'da ve hemen kuzeyinde bulunan Şam'da da muhaliflerin ciddi ilerlemeleri söz konusu. Şam'da rejiminin düşüşü şimdilik olası gibi görünmüyor. Başken Şam iyi korunuyor olsa da Esad'in savunma gücü kırlmak üzere.
İran elini çekebilir
Esad rejiminin askeri gücü İran ve Rusya'dan aldığı kaynaklara bağlı. Rusya ve İran Esad rejimin ayakta kalması için gerekli olan tüm desteğı veriyor. Hem askeri ve mali anlamda hem de insan kaynağı açısından düşüş yaşayan rejimi bir anlamda İran ayakta tuttu. Ancak son gelişmeler Suriye rejimini ciddi bir şekilde sınıtıya sokmuş durumda. İran, birçok birliğini Irak'a kaydırmış durumda. Ayrıca, İran'nin ABD ve +5 üyleriyle yaptığı nükleer anlaşma da İran Suriye ilişkilerini etkileyeceği İran'nin bundan sonraki politikasını etkileyeceğı de Esad rejimi için öenmli sorunlardan biri.
Esad itiraf etti
Muhaliflerin ülkenin büyük bir bölümünü kontrol altında tutarken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 5.yılınına giren iç savaş ile ilgili itiraf geldi. Esad, Suriye Ordusunun bazı kesimleri korumak için bazı bölgeleri korumak için bazılarından vazgeçtiğini söyledi. Suriye lideri ayrıca ordunun asker sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını da söyledi. 300.000 kişilik Suriye ordusu şu anda asker sıkıntısı yaşıyor. Çünkü, ölümler, firarlar ve askerden kaçma nedeniyle asker sayısı yarıya indi. İyice köşeye sıkışan Suriye lideri Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'ı suçlamaya başladı, Esa, muhaliflere destek veren bu ülkeler yüzünden Suriye Ordusunun ülkeyi savunamaz hale geldiğini iddia ediyor
Asker kaçaklarını affetti
Muhaliflerin sınır bölgelerde kontrol noktalarını ele geçirmesi üzerine köşeye sıkışan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, asker kaçaklarını ve taraf değiştirenleri affettiğini açıkladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, asker kaçakları ve taraf değiştirenler için genel af ilan etti. Esad af kararını bir genelgeyle duyurdu. ,
PYD Esed'in askeri olacak
Türkiye'nin DAEŞ ve PKK'ya yönelik operasyonlarından sonra PYD'den 'Suriye Ordusu'na bağlanabiliriz açıklaması' da oldukça anlamlı. Zaman zaman Suriye rejimine karşı mücadele veren PYD Eş Başkanı Müslim, YPG'nin Suriye ordusuna bağlanabileceğini, ancak eski şartların kabul edilemeyeceğini söyledi. Müslim, YPG'nin, Türkiye'nin mesafeli durduğu Esad yönetiminin ordusuna katılabileceğinin sinyalini verdi.
Esad'dan 'diyalog' mesajı
Muhaliflerin yoğun operasyonları, İran'nin nükleer anlaşmadan sonra alacağı tavır Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'i diyalog mesajları yayınlamaya zorladı. Cumartesi günü başkent Şam'da İş dünyasından temsilcilerle bir araya gelen Esad toplantıda yaptığı konuşmada, ülkesindeki iç savaşın sona ermesi için "her türlü siyasi diyaloğu" destekleyeceğini'' söyledi. Beşar Esad, ordu içindeki asker sayısında yaşadıkları sıkıntıyı da dile getirdi. Esad, "İnsan kaynağı bakımından eksiğimiz var. Ama bu, çöktüğümüz anlamına gelmiyor. Direneceğiniz'' dedi.