Eroğlu'ndan 2015 için müjde

Türkiye'nin ortalama her 7 yılda bir kuraklık yaşadığını ifade eden Bakan Eroğlu, 'Bu yıl yaşanan kuraklık beklediğimiz bir şeydi' dedi, 2015 yılı için müjde verdi.

Türkiye uzun süredir beklediği yağışlara kavuştuğunu dile getiren Eroğlu, herhangi bir ile su verememek gibi bir tehlike olmadığını da ifade etti. Türkiye'nin yarı kurak bir ülke olduğuna dikkat çeken Bakan, "her 7 yılda bir ülkemizde kuraklık oluyor. Bu yıl yaşanan kuraklık beklediğimiz bir şeydi" diyerek gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Tarımsal kuraklık riskinin olmadığını da söyleyen Veysel Eroğlu, çiftçilere de müjde vererek 2014 yılı sonuna kadar 1000 göletin hizmete gireceğini, ve 2015'te kuraklık olsa dahi tarımda sıkıntı yaşanmayacağını dile getirdi.

"GEÇTİĞİMİZ AYLARA BAKARSAK, 70-80 YILIN EN KURAK DÖNEMİ"

Hemen hemen Türkiye'nin her tarafında aralıklarla yağışlar devam edecek. Bazı bölgelerde kar da var, bu hafta bereketli geçecek. Bazı yerde aralıklı, bazı yerlerde kuvvetli yağışlar bekliyoruz. Bunları Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün internet sayfasında da ilan ediyoruz. Bu sene geçen yıllara göre kurak geçiyor, diğer senelere göre nerdeyse % 40 - 45, uzun döneme göre %13 oranında bir azalma var. Dolayısıyla bir kuraklık söz konusu. Bu yıl daha yağış bekliyoruz ama geçtiğimiz ayları dikkate alırsak belki 70-80 yıllık en kurak dönem olduğunu ifade edebiliriz.

"HERHANGİ BİR İLİMİZE SU VEREMEME GİBİ BİR TEHLİKEMİZ YOK"

Türkiye'de bazı yıllarda kuraklık oluyor, su zengini bir ülke değiliz, yarı kurak iklim bölgesindeyiz. Türkiye'de yağışlar bölgeden bölgeye ve mevsimlere göre değişiyor. Bu nasıl bir kuraklık. Biz her sene ocak ayında tüm illerin gerek içme suyu, gerek kullanma, gerek sulama, gerek enerji açısından değerlendirme yapıyoruz. hangi şehirde ne ihtiyaç var diye notlarımızı hazırladık. Şu anda, yağışlar başladı ama bizim tahminimize göre Ocak Şubat Mart aylarında normal ortalama civarında yağış olacağını bekliyoruz. Ama Ekim Kasım Aralık aylarında fazla yağış düşmediği için barajlarda seviye düşük. Şehirden şehre ve barajlara göre değişse de, ortalama yüzde 45 civarında doluluk var. Herhangi bir ilimize su verememe gibi tehlikemiz yok, bunun hesabını yaptık böyle bir tehlike yok.

"BU BEKLENEN BİR KURAKLIK"

7 yılda bir Türkiye'de kuraklık oluyor. 2008 yılında 2014 yılında kuraklık tehlikesi olabilir diye eylem planı yaptık. Bu beklenen bir kuraklık. İçme suyu sıkıntısı yaşanmayacak. Edirne'den Kars'a kadar tüm illerimiz için tedbirler alındı.

TARIMSAL KURAKLIK YOK

Çiftçilere vereceğim en büyük müjdem su enerji kullanmadan modern sulama sistemi ile sulanacak "bin günde bin gölet" sulama projemiz var. 334'ü bitti 1000 göleti de yıl sonuna kadar bitireceğiz.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu açıklamaları, A Haber Ankara temsilcisi Murat Akgün'ün yaptı.

Kaynak: Haber7