Paşinyan'dan Rusya'ya gönderme: 'Çar'a mektuplar' dönemini kapatalım

Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan Erivan'da gerçekleşen bir basın toplantısında Rusya'ya gönderme yaparak, Rus Çarına Mektup geleneğini daha ne kadar sürdüreceğiz. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözmeliyiz dedi.

Başbakan Nikol Paşinyan, devlet sorunlarının çözümünde her durumda “Rus Çarına mektup” türüne başvurmaya son verilmesi çağrısında bulundu.

'Rus Çarına mektuplar' türü başvurular

Ermenistan hükümetinin başkanı Paşinyan 25 Temmuz'da Erivan'da düzenlediği basın toplantısında, "Ermenistan'ın dünya güçlerine karşı olan çeşitli iddialar" sorusuna karşı 'Rus Çarına mektup' türü başvuruları durdurmak gerektiğini söyledi.

Ona göre sorunları çözmek için Moskova'ya, Washington'a veya Brüksel'e başvurmak her zaman doğru ve dürüst değil, kişinin kendi sorumluluk alanını net bir şekilde tanımlaması gerekiyor.

Moskova'nın Erevan'a karşı net çizgisi

Paşinyan toplantıda bulunan gazetecilere “Moskova'nın pozisyonunda Ermenistan için çok net noktalar var. Diplomatik dilden tercüme edilirse, '30 yıllık bağımsızlığı olan bir ülkesiniz, çeşitli konularda Moskova'ya kaç kez başvurabilirsiniz' diyorlar. Ama biz bunu yapmaya alışkınız. Hatta “Rus Çarına mektuplar” şeklinde böyle bir başvuru “türümüz” var ve daha ne kadar böyle yaşayabiliriz?!” diye sordu sordu.

Azerbaycan'a gönderme

Konuya devam eden Paşinyan Rusya'nın ardından bir de Azerbaycan'a gönderme yaparak "Bu tür başvuruların oluşmasında 'Dağlık Karabağlı hemşerilerimizin' de katkısı büyük" dedi.

Moskova ile karşılaştırma yaptı

Başbakan, bugün Moskova'nın kendisinin sorunları olduğunu, ancak bunun için kimseye başvurmadığını vurguladı.

Aynı zamanda dünya güçlerinin Karabağ ihtilafının taraflarına yardım etmek istediğine inanan Paşinyan,"Bağımsız bir devlet olarak, olgunlaşma yolundaki bir sonraki adımı, sorunlarımızın her şeyden önce kendi başımıza çözülmesi gerektiğinin farkına vararak atmalıyız." dedi.

'Çarlığa mektuplar' nedir?

Rusya'da halk, 18. yüzyıldan itibaren halk Çar'a mektup yazarak bir şekilde taleplerini dile getirirdi. 20. yüzyılın başlarında, Rusya'nın Çar'a mektup yazma geleneği, Rus halkının Çar'a olan güveninin hızla aşındığı 20. yüzyılın başlarında yeniden doğdu. Ancak artık halk değil sadece soylular yazabiliyordu.