BİR çocuk düşünün ki yaşadığı müddetçe yemek yiyemeyecek. Fenilketonüri hastası 7,5 yaşındaki Eren Bağrıaçık'ın annesi Şennur Bağrıaçık, proteinsiz gıdalarla beslenmesi gereken oğlunun, gıdalarını ücretsiz alabilmek için yetkililerden yardım bekliyor.
Oğulları Eren'in 4 günlükken fenilketonüri hastası olduğunu öğrenen Şennur Bağrıaçık, proteinli gıdalar tükettiği durumda zeka geriliği oluşabilecek Eren'e, doktorunun tavsiyesiyle diyet programı uygulamaya başladı. Uzun süren tedaviye rağmen Eren'in hastalığı hala devam ediyor. 3 çocuğundan biri olan Eren'in, ömür boyu aynı diyet programıyla beslenmesi gerektiğini belirten Bağrıaçık, "Diyete şu ana kadar devam ettik ve hiçbir problemi yok. Çok sağlıklı, ama bundan sonrasını da düşünmeye başladık. Artık bir şeyleri istemeye başladı." dedi.
Oğlunun, "Ben neden yiyemiyorum, bana bunları ne zaman alacaksınız" demeye başladığını ifade eden anne Bağrıaçık, şunları söyledi: "Artık biraz daha büyüdüğünde ne yapacağımı düşünmeye başladım. Beslenmesi, bütün her şeyini almış olursanız bin lirayı buluyor. Çoğu zaman gücümüz yetmiyor ve alamıyoruz, gücümüz yetmiyor. Elimizde paramız olduğu zaman da istediğimizi alamıyoruz. Çünkü firma o ürünü elinde kalır endişesiyle getirmiyor."
FENİLKETONÜRİ NEDİR?
Doğumun ardından bebeğin topuğundan alınan kanla tespit edilen fenilketonüri hastalığı, ömür boyu sürüyor. Kontrol altına yalnızca diyet tedavisiyle alınabilen hastalık, diyete uyulduğunda hastaların normal yaşamlarını sürdürebilecekleri seyir izliyor. Genetik yatkınlığı bulunan hastalık daha çok akraba evlilikleri nedeniyle görülüyor. Hasta, protein içeriği yüksek yumurta, et, kuru baklagiller, peynir, süt ürünleri, yoğurt, ekmek, tahıl ürünleri gibi yiyecekleri hayatı boyunca tüketemiyor. Hasta, sadece özel yiyecekler tüketebiliyor.