Erdoğan'ın NATO açıklamasına Batı yorumu

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumlu bakmadığını açıklaması, başta bu iki ülke olmak üzere Batı ülkelerinde geniş yankı uyandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumlu bakmadığını açıklaması, başta bu iki ülke olmak üzere Batı ülkelerinde geniş yankı uyandırdı.

Dış politika uzmanlarına göre hem iç politikada seçmenlerine mesaj vermek isteyen Erdoğan, Batı’dan veto tehdidiyle bazı tavizler almayı umut ediyor.

Erdoğan’ın bu beklenmedik açıklamasına ilişkin dış politika uzmanlarının tepkilerini sizler için derledik.

Finlandiya Dış Politika Enstitüsü’nde görevli Toni Alaranta, Erdoğan’ın bu açıklamasıyla hem ülke içine hem ülke dışına mesajlar vermek isteği görüşünde.

"Erdoğan'ın esas mesajı ABD, Almanya, Fransa gibi büyük ülkelere"

Alaranta, “Batı'ya her şeyi söyleyebilen ve gerekirse bu tür pozisyonları alabilen büyük bir lider olduğunu göstermek istiyor. Türkiye'de şu anda yüzde 70 enflasyon var ve vatandaşların alım gücü düştü. Bu açıklamayla dikkatleri başka yerlere çekmek istiyor. ifadesini kullandı.

“Ilta Sanomat” adlı haber sitesine konuşan Finli uzmana göre Erdoğan bunun dışında Türkiye'den olumlu bir yanıt alınacaksa, bu süreçte Türkiye'nin görüşlerinin dinlenmesi gerektiği mesajını da Batı'ya vermek istediğini dile getirdi.

Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerini Batı’dan taleplerde bulunmak için kullanabileceğini ifade eden Alaranta, Erdoğan’ın bu konuda esas mesajının ABD, Almanya ve Fransa gibi büyük ülkelere yönelik olduğunu savundu.

PKK, silah ambargosunun kaldırılması, Güney Kıbrıs, Gülen grubunun engellenmesi gibi konularda Erdoğan’ın Batı ülkelerinden taviz isteyebileceğini savunan Finli uzman, Türkiye’nin veto için Rusya ile anlaştığı iddiasına ise katılmadığını söyledi.

Türkiye’nin Finlandiya’nın üyeliğini tamamen engelleme konusunda ciddi olduğuna henüz inanmadığını kaydeden Alaranta, "Ben henüz o noktada olduğumuzu düşünmüyorum. Ama ortada bu yönde bir hava olduğu için biraz endişeliyim. Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine karşı çıkmanın Türkiye'nin çıkarlarına aykırı olacağını hesaplayabilir.” dedi.