Edirne Ziraat Odası Başkanı ve çeltik üreticisi Hüseyin Arabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TMO'nun açıkladığı rakamla fiyatların daha da gerilemesinin önüne geçildiğini söyledi.
Çiftçinin girdi maliyetlerinin arttığını dile getiren Arabacı, "Tüccarın alacağı fiyatlar daha aşağı düşse bile bunu engellemesi açısından alınan karar güzel. Serbest piyasa bu fiyatı tonunu 3 bin liraya da alabilir ama TMO çiftçiye 'senin malını 3 bin 500 liraya alırım' diyor. Bu tabii ki sevindirici, çiftçinin malını değerlenmesi açısından." diye konuştu.
Edirne'nin Yağcılar köyünde yaşayan çiftçi Recai Tabak, genelde buğday ve ayçiçeği ekimi yaptığını belirtti.
Kendisinin elinde geçen seneden kalma ürün olmadığını anlatan Tabak, "Ben çeltik ekimi yapmadım, geçen seneden buğday ve ayçiçeği de kalmadı. Hepsini sattım. Cumhurbaşkanımızın verdiği müjde çiftçilerimiz için umut verici. Bu durumda çiftçilerimiz mağdur olmayacak" dedi.
Tabak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çiftçilere verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Çiftçi Hüseyin Avcı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çiftçiler için verdiği müjdeden memnun olduklarını, elinde mahsulü kalan çiftçilerin ürünlerini değerlendirdiğini vurguladı.
"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum"
Kırklareli'nin Asilbeyli köyünde çiftçilik yapan Hakan Hüsman, üreticiler olarak kararın ardından büyük bir mutluluk yaşadıklarını söyledi.
Hüsman, bölgede ihtiyaçları kadar soğan ve patates yetiştirdiklerini ifade ederek bu kararın diğer üreticiler açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.
Artık üreticinin deposunda soğan, patates ve çektik kalmayacağını anlatan Hüsman, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum" dedi.
Hüsman, üreticilerin özellikle salgın sürecinde zorlandığını sözlerine ekledi.
"Çözüm için destek çalışmaları üreticiyi her zaman umutlandırır"
Tekirdağ Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da kentte üreticilerin ürünlerini kendi imkanlarıyla sattığını söyledi.
Saygı, üreticilerin ürünlerinin fiyatlarının daha yüksek olmasını da beklediğini dile getirerek şunları kaydetti:
"Çiftçilerimiz yıl boyunca tarlalarda uğraşıyor, ürün yetiştirmek kolay değil. Herkes emeğinin karşılığını almak istiyor. Pandemi süreci boyunca mağdur olan çiftçilerimiz de oldu. Çiftçilerimizin elinde kalan ürünlerin alınacak olması üreticilerimizin için sevindirici bir durum. Çiftçilerin sorunlarına çözüm için destek çalışmaları üreticiyi her zaman umutlandırır. Üreticilerimiz her zaman üretmeye devam ediyor yeter ki ürünü yurt içi veya yurt dışında satabilme şansı bulsun."
"Cumhurbaşkanımız çiftçiyi koruyup kolladı ve bizi dertten kurtardı"
Türkiye'nin patates ambarı konumundaki Nevşehir'de dün Derinkuyu ilçesine bağlı Kuyulutatlar köyünden başlayan sevkiyatlar, bugün çeşitli ilçe, belde ve köylerdeki depolarda sürdü.
Çat beldesinde hasadın ardından yaptığı satışa rağmen deposunda kalan 100 ton patatesi TMO'ya satan çiftçi Zeki Yılmaz AA muhabirine, her zaman çiftçinin yanında olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımız çiftçiyi koruyup kolladı ve bizi dertten kurtardı. Elimizde kalan patatesi devletimiz sayesinde bitirdik. Kızartmalık ve yemeklik olduğu için pandemi döneminde düşen tüketim nedeniyle elde kalmıştı. Devletimizin verdiği fiyatlardan da mutluyuz. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun." dedi.
Süleyman Yılmaz ise TMO tarafından kendilerinden alınan ürünün 81 il valiliğince ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacağını hatırlatarak, "Devletimiz hem çiftçiyi hem de fakir fukarayı kurtardı." ifadesini kullandı.
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Kahraman Kaya da verilen kararla çiftçinin rahat nefes aldığını, 11 ayın sultanı ramazan öncesi ülke genelindeki üreticilerin ve ihtiyaç sahiplerinin memnun olduğunu vurguladı.