Erdoğan, başbakanlık için isim önerilerini aldığı MKYK toplantısında, yeni başbakan için MKYK üyelerinin görüşlerini aldıktan sonra il başkanları, belediye başkanları ve milletvekilleri ile de istişare yapacağını, nihai kararı MYK toplantısında vereceklerini söyledi.
İşte Erdoğan'ın yeni Başbakan için koyduğu üç ana kriter;
* Paralel, çözüm, anayasa
Türkiye'nin ve AK Parti'nin en önemli üç mücadele süreci olduğunu vurgulayan Erdoğan bunları, "Paralel yapı ile mücadele, terörü bitirmeye yönelik çözüm süreci ve yeni anayasa" diye sıraladı. Erdoğan, devletin içinde ama devlet dışındaki odaklara hizmet eden her türlü yapılanmanın Türkiye'nin bekasını tehdit ettiğini vurgulayarak, bu yapılarla mücadeleye 'istiklal mücadelesi' dediğini, bu mücadelenin MGK'da da 'devlet kararı' haline getirildiğini hatırlattı ve yeni başbakanın bu konuda kararlı olması gerektiğini vurguladı. Çözüm sürecine de vurgu yapan Erdoğan'ın, olumlu sonuçlarını vermeye başlayan sürecin devamının da aynı kararlılıkla götürecek bir isme işaret etti.
* Seçimlere güçlü girmeliyiz
Erdoğan'ın, yeni başbakanın hayati önemdeki yeni anayasa için Haziran 2015 seçimlerinde başarılı olması gerektiğini belirterek, "Yeni başbakan, seçimlerde AK Parti'yi en güçlü şekilde temsil edecek, Türkiye'yi de dünyada en güçlü şekilde temsil edeceği güvenini verecek biri olmalı. Böylece Yeni Türkiye'nin olmazsa olmazı yeni anayasa için gerekli 330 milletvekiline ulaşabiliriz" dediği öğrenildi.
* Çatışma değil güçbirliği
Toplantıda, geçici başbakanlık, üç dönem kuralında istisna ve genel başkan ile başbakanın ayrı kişiler olmasına ilişkin ilkesel kararlarda bir değişikliğin sözkonusu olmayacağının altı çizildi. Ayrıca, Türkiye'nin siyasi liderliğinin artık cumhurbaşkanında olacağı, cumhurbaşkanı ile başbakan arasında çatışma değil, 2023 hedeflerine yönelik ortak çalışma döneminin başlaması gerektiği de vurgulandı.
DAVUTOĞLU İSMİ ÖNE ÇIKIYOR
Toplantıda MKYK üyelerine tek tek zarflar dağıtılarak, başbakanlık için 'tek isim' önerileri alındı. Zarflar Başbakan Erdoğan'da toplandı, ancak kaç kişinin hangi ismi önerdiğine yönelik bir açıklama yapılmadı. Ancak, toplantı sonrası edinilen bilgilere göre, MKYK üyeleri ağırlıkla dört isim önerdi: Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç ve Ali Babacan. AK Parti'de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün partiye dönerek genel başkan seçilmesini önerenler ile Gül'ün milletvekili seçilebileceği Haziran 2015 seçimlerine kadar 'geçici başbakan' olarak Arınç ve Babacan'ı aday gösterenler bulunuyor.
AÇIKLAMA PAZARTESİ GÜNÜ
Erdoğan, önümüzdeki hafta başında da MYK'yı toplayarak, önerilen isimler üzerinde tartışma açacak ve bu toplantıda yeni genel başkan ve başbakan adayının adı netleşecek. Çarşamba günü yapılacak kongrede son kez genel başkan ve başbakan olarak veda konuşması yapacak olan Erdoğan, aynı gün bu görevlerinden istifa edecek ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in elinden cumhurbaşkanlığı mazbatasını alacak.
Erdoğan, 28 Ağustos Perşembe günü Çankaya Köşkü'nde yapılacak devir teslim töreninin ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayacak. Erdoğan'ın ilk icraatı da, bir önceki gün seçilmiş olan AK Parti Genel Başkanı'na hükümeti kurma görevini vermek olacak.
MGK'DA İKİ CUMHURBAŞKANI
Ağustos ayı MGK toplantısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında bugün Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantıya 'seçilmiş cumhurbaşkanı' olarak katılacak ve ilk kez bir MGK'da iki cumhurbaşkanı birden olacak. Toplantıda Gül, MGK üyelerine veda edecek.
Kaynak: Haber7