Erdoğan: Terörün ve ırkçılığın çaresi buradadır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı için düzenlenen törende konuştu, önemli mesajlar verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılan Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü törenine, 21 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90'a yakın ülkeden üst düzey konuk katıldı.
BİRLİKTE CUMA NAMAZI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve törenlere katılan Müslüman siyasetçiler, Yahya Çavuş Şehitler Camii'nde cuma namazı kıldı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KÜRSÜDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmasına dünya liderlerini selamlayarak başladı.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
'DÜNYANIN BU MESAJA İHTİYACI VAR'
Bir kez daha ülkemize ve Çanakkale'ye hoşgeldiniz diyorum. Gelibolu yarımadası 1. Dünya Savaşı'nın en önemli cephelerinden birini oluşturuyordu. Bütün askerleri saygıyla hürmetle yad ediyorum. Burada yaşanan savaş bizzat burada olanların değil cephede yer almayan milletlerin de kaderini etkiledi.
I. Dünya Savaşı'nın sarsıcı izlerinin devam ettiği günümüzde dün İstanbul'da ve burada verdiğimiz barış mesajının önemli olduğuna inanıyorum. Dünyanın bu mesaja çok ihtiyacı var.
'OFF GENÇLİĞİM EYVAH'
Bizim için Çanakkale bir zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız nedeniyle bir hüzün ifadesidir. 'Çanakkale içinde vurdular beni ölmeden mezara koydular beni off gençliğim eyvah...' Onlar karşısındakini düşmandan önce insan olarak gördüler. Annesinin resmiyle ağır yaralı yatan askere yardım etmek için uğraşan mehmetçiğe bunun sebebini sorduklarında 'Benim annem yok belli ki onun yolunu gözleyen bir annesi var' demişti.
'BURADA YATAN HER GENÇ BİZİM EVLADIMIZ'
Burada yatan gençlerin aziz hatırası önünde barışın huzurun refahın hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Gazi Mustafa Kemal diyor ki, 'Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar artık bizim evlatlarımız olmuşlardır...' Evet bu topraklarda yatan her genç bizim evladımızdır.
'ANZAK AYİNİNE 10 BİN İNSAN KATILACAK'
Anzaklardan bana gelen bilgiler şafak ayinine 10 bini aşkın insan katılacak. Bizim gençlerimizden de asgari 35 bin genç katılacak. Bu artık bir şey ifade ediyor.
Terörün, ırkçılığın çaresi buradadır.
BOĞAZ TURU
Müslüman olmayan siyasetçiler cuma namazı programına katılmadı. Aralarında İngiltere Veliaht Prensi Charles, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, Karadağ Devlet Başkanı Filip Vujanovic, Makedonya Devlet Başanı Gjorge İvanov ile Avustralya, Yeni Zelanda, Moldova, Romanya Başbakanları'nın olduğu Müslüman olmayan lider ve siyasetçiler için ise, Savarona yatı ile bir boğaz turu programı hazırlandı.
ÇANAKKALE'DE 100'ÜNCÜ YIL ALARMI
Kent genelinde yaşanan coşkunun yanı sıra alınan büyük güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Hemen tüm yollarda polisin önlem aldığı Çanakkale'de, ülke liderlerinin geçiş yolları ve Şehitler Abidesi'ne geçecekleri Savarona Yatı'nın demirli olduğu iskele bölgesinde adeta kuş uçurtulmadı.
BARZANİ DE ÇANAKKALE'DE
Tören için gelen dünya liderleri arasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani de yer aldı.
İLK TÖREN MEHMETÇİK ANITI'NDA
Mehmetçik Anıtı'ndaki tören Veliaht Prensi Charles ve diğer konuk ülke temsilcilerinin katılımıyla başladı.
ERDOĞAN İLE PRENS CHARLES ÇELENK KOYDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prens Charles Mehmetçik Anıtı'na çelenk koydu.
SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI
Çelengin ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı çalındı. Tören kapsamında Çanakkale Cephesi'nde mücadele eden ülkelerin bayrakları göndere çekildi.
MEHMETÇİK ANITI'NDA ŞEHİTLER İÇİN DUA
Mehmetçik Anıtı'ndaki tören Veliaht Prensi Charles ve diğer konuk ülke temsilcilerinin katılımıyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı çalındı. Mehmetçik Anıtı'ndaki törende şehitler için dua okunuyor.
PRENS CHARLES KÜRSÜDE
Galler Prensi Charles, Çanakkale'deki törende konuşma yaptı. Charles şöyle konuştu; "Avustralyalı askerlerden bir tanesi o zaman şunu anlattı. Ateşkes sırasında bir Türk asker gördüm, bana gülümsedi. Türk askerini çok büyük bir saygıyla selamladığını ve Türklerin dünyanın en cesur askerlerinden biri olduğunu söyledi."
"Üzüntüyle ifade ediyorum ki, dünya iki büyük savaşı geride bırakmasına rağmen bugün hala büyük savaşlar yaşanıyor. Biz liderler olarak büyük bir sorumluluğu taşıyoruz. Biz, bu nefretleri bu savaşları açmak için birşeyler yapmak zorundayız."