Taksim'de bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yerine yapılacak opera binasının tanıtımı Haliç kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle tanıtılıyor. Yeni AKM'ye ilişkin ilk görüntüler ortaya çıktı.
AKM'nin yenilenmesi kapsamında hazırlanan proje, kamuoyuna tanıtıldı. Yeniden projelendirilen Atatürk Kültür Merkezi (AKM), hazırlanan animasyon filmiyle kamuoyuna tanıtıldı. Proje tamamlandığında içerisinde, dünyanın en akustik opera salonu, sanat galerisi, tiyatro salonu, kütüphane, çok amaçlı salon, bale salonu, sergi salonu ve restoran gibi kullanım alanları yer alacak.
ERDOĞAN: ÇOKTAN BİZ AKM'Yİ BİTİRMİŞ OLACAKTIK
Haliç Kongre Merkezi'nde "Yeni AKM Projesi"nin tanıtım toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni AKM binasının detaylarını açıkladı.
İşte Erdoğan'ın konuşmasının satır başları:
- Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. AKM, ülkemiz için sembol bir mekan haline gelecektir.
- Açılışının üzerinden bir yıl geçtikten sonra yangın felaketi sebebeyle kapılarını kapatmak zorunda kalmıştır. 1977'nin ardından depreme dayanıksız olduğunun ortaya çıkmasına kadar verdiği hizmetler önemlidir. İncelemeler bu binanın artık kullanılamayacağını göstermiştir.
HESABINI KİM VERECEK
- 15 yıl önce başlaması gereken bir işe bugün başlanıyor. AKM'yi çoktan bitirmiş, milletin hizmetine sunmuş olmalıydık. Ülkemizin kaybettiği yılların hesabını kim verecek.
- İstanbul'da inşa etiğimiz yeni havalimanı ve diğer büyük projeleri engellemek için uğraşan güçle Suriye ve Irak'taki operasyonlarımızı sabote etmeye çalışan el de aynıdır.
EN ÇOK ONLAR FAYDALANACAK
- Biz proje tanıtım töreninde bir arada bulunduğumuz AKM'nin yeniden inşası konusunda da sabırlı bir duruş sergiledik. Hedeflerimizden de taviz vermeden işte bugüne geldik. Daha işlevsel bir şekilde inşa edilecek yeni Atatürk Kültür Merkezi'nden en çok sabote etmek için uğraşanların yararlanacağını da biliyorum. Onların yanlış yolda gidiyor olmaları bizi doğru işler yapmakta alıkoyamadı.
2019'UN İLK ÇEYREĞİNDE BİTECEK
- AKM inşallah 2019 ilk çeyreğinde, Murat Bey'den sözünü aldım, bitireceğiz. Zaten mermerlerine varıncaya kadar her şeyleri sundular. Beraberce bakanımla birlikte şu uygundur, şu değildir, hazırlıklarını yaptık. Adım adım bunları takip edeceğiz. İşimize sahip çıkmazsak bunun sonucunu yakalamak da mümkün değildir. Bu olmazsa olmaz bir süreç.
"AKM'NİN ÖNÜNDE ARAÇ TRAFİĞİNİ GÖRMEYECEKSİNİZ"
- Taksim Meydanı'nda inşallah araçları da görmeyeceğiz. Gümüşsuyu'ndan yerin altından Taşkışla'ya doğru devam edecek. AKM'nin önünden araç trafiğini görmeyeceksiniz. Yayalaştırılmış bir Taksim Meydanı'nı göreceksiniz. 2500 kişi içeride programları izleyecek ama bunun dışında da, dışarıda dev ekrandan halkımız meydanda çimlerin üzerinde, banklar üzerinden veya ayakta orayı izleme imkanı bulacak. Dünyada gelişmiş ülkeler meydanları ile anılır. Hepsinin kendilerine has meydanları vardır, bizim maalesef bu tür meydanlarımız hep yok oldu.
ANKARA'DA YENİ ADIMLAR
- Yeni bazı adımlar Ankaramızda da atacağız. Orada da yine bu tür meydanlarımıza kavuşacağız. Bunlar aynı zamanda örnek hale gelecektir. Bunu kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Proje üretemeyenlerin milleti hedef alan tavırları ise içinde bulundukları çaresizliğin ifadesidir. Çalışsalar, terleseler, dirsek çürütseler bütün sorunlar çözülecek.
Türkiye taklit seviyesinin bile gerisinde bir kültür üretimine mahkum edilmiştir. Bugün biz de muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefini isabetli buluyor ve ona sahip çıkıyoruz.
Projenin ilk AKM'nin tasarımcısı olan Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu tarafından yapılacak olması tarihten güç alınarak yüründüğünün ifadesidir.
Burada tüm halkımızın, milletin gelip programları izlediği bir yer olacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş şunları söyledi:
AKM yenileniyor. AKM kendi şartları içerisinde önemli bir projeydi. İstanbul'un son derece önemli bir binasıydı. İnsanlar gibi binaların da ömürleri var. AKM yoruldu, yaşlandı. AKM'nin yenilenmesine ihtiyaç var. Böylesine güzel bir proje ile Türkiye kamuoyu ile paylaşıyoruz. Beni hiçkimsenin AKM konusuna ideolojik yaklaşmamasını temenni ediyorum.
AKM 48 YIL ÖNCE İNŞA EDİLMİŞTİ
Cumhuriyet tarihinin sembol yapılarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), bundan 48 yıl önce inşa edilmişti. Geçmişte birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Atatürk Kültür Merkezi, 1969 yılında hizmete girdiğinde, dünyanın en büyük dördüncü sanat merkeziydi. AKM, 2008 yılından bu yana kullanılmıyor.
Atatürk Kültür Merkezi adı yine 6 Kasım 1971 tarihinde verilmişti. Merkezin daha önceki adı İstanbul Kültür Sarayı'ydı.