Erdoğan: 'İstiklal mücadelesi veriyoruz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Meclis'imiz OHAL kararıyla yeni bir İstiklal mücadelesinin adımını attı. Nasıl bölücü terör örgütüyle mücadelemiz devam ediyorsa bunlarla da sürecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili olarak Reuters'a konuştu. Erdoğan, darbe girişimi haberini nasıl aldığını şöyle anlattı: "Marmaris'te ailemle beraberdik. Saat 4-4.5 civarında eniştemden bir telefon aldım. Eniştem, 'İstanbul'da bazı sıkıntılar var. Beylerbeyi Sarayı'nın orada askerler tarafından yollar kesiliyor, köprüye geçit verilmiyor" dedi.

MİT'E ULAŞAMADIM

Haberi aldığında inanamadığını ifade eden Erdoğan, "Hemen MİT Müsteşarı'nı aradım ulaşamadım, Genelkurmay Başkanı'nı aradım ulaşamadım. Çünkü telefonlara cevap veremiyorlardı. Başbakanımız'la iletişim kurma gayretine girdik. Sıkıntılı da olsa iletişim kurabildik" dedi. Televizyonlarla irtibat kurduklarını, halkı meydanlara çağırdığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

HALKIN TEPKİSİ

"Halkımın ülke genelindeki tepkisini izledim. İnsanlara meydanlara iniyor ve bunu görünce Marmaris'te durmanın gereksizliğini anladım. Süratle oradan ayrılmanın planlarını yaptık ve helikopterle Dalaman'a geçmenin uygun olduğunu düşündük. Hep beraber önce Dalaman'a ardından ortaya bir belirsizlik koyup nereye gideceğimizi açıklamadık."

İSTANBUL'UN DURUMU

"Havaalanlarındaki kulelerin durumunu da soruyoruz. İstanbul'da kulenin işgal altında olduğunu öğrendik. Pistin karartıldığını öğrendik. Pilot üç dört saatlik yakıtım var dedi. Bu haliyle inerim ama sizi riske edemem dedi. Pistin üzerinde bir kaç tur at. Herhangi bir unsur var mı dedim. Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile irtibat halindeydik. Kısa sürede burayı boşaltacağız dedi. Fazla sürmeden kule boşaltıldı. Ardından pist aydınlatıldı."

SES HIZINI AŞTILAR

"Darbeciler üzerimizden ses hızını aşarak geçtiler. Ne yazık ki darbecilerin uçakları, milletin uçaklarıydı bunlar, alçak uçuşlarla ses hızını aştılar ve camlar kırıldı, yaralananlar oldu. Gerek Valimiz gerek 1.Ordu Komutanımız, ondan sonrasını oradan yönettik. Öğlene kadar havalimanında kaldık. Normalleşme süreci olsun istedik. Bir taraftan uçak inişleri yasaktı. Onların önünü açtık. Buranın normalleşmesi başlasın dedik."

12 SAATTE KONTROL

"Akıncılar, önemli bir hareket merkezi haline gelmiş, rehin alınanların hepsi oraya götürülüyordu. Uçuşları engellemek için pist bombalandı, uçuşlar engellendi. İşin ilk etabı bitti. 12 saatte kontrol hemen hemen ele geçti. Milletimiz meydanlara çıkması her şeyin üstündeydi."

HER RİSKE HAZIRIZ

"Kadere imanımız var. Dolayısıyla inanıyoruz ki kader planımız içinde ne varsa o olacak. Pilotumuza şunu söyledim, biz her türlü riske hazırız. Sen inebilir misin, inemez misin yeter ki bunu söyle. O da inerim riski var dedi. Bu arada biz iniş için pistin aydınlatılmısını sağlamış olduk. Bütün hesapların üzerine bir hesap var. O da Allah'ın hesabıdır. Allah'ın hesabının üzerinde bir hesap yoktur. Bu hesap kader planımızın bu şekilde devamı olayını ortaya koymuştur."

İSTİHBARAT ZAAFI

"İstihbarat teşkilatları her şeye dört dörtlük sahip değildir. Bu olayda da istihbarat zayıflığının olduğu besbelli. Bunu gizlemenin anlamı yok. Bunu MİT Müsteşarı'na da söyledim. Bunu eniştemden duyduğum ana kadar ben bunu duymadım. Tabi bu bir sıkıntı mı değil mi sıkıntı. Kaldı ki ben buna artık kalkışma demiyorum. Bu bir silahlı darbe girişimidir. Bu 24 saatlik durum değildir. Bunu muhakkak gerisi vardır. Şimdi tabi bütün bunlardan ders alınarak atılacak adımların planlamasını yaptık."

MİLLETE KARŞI

"Kimse 11 Eylül'ü Amerika yaptı diyor mu? Fransa'daki son olayı kalkıp da Hollande yönetimi yaptı diyor mu? Kimse böyle bir şey demiyor. Bu darbe girişimi millete karşıdır. Niye? Kuleler değil, TBMM bombalanıyor, milette karşıdır. Külliyemizi bombalıyorlar. Başbakanlığa saldırıyorlar. Demek ki milletin dinamik unsurları neresiyse oralara saldırdılar. Millet, işi ele alıyor ve sağolsun çağrıma verdiği cevap milletin benim için iftihar vesilesidir."

10 BİN 410 GÖZALTI

"Şu anda tablo, 246 şehit, 2185 yaralı, 10 bin 410 gözaltı var, 4 bin 60 tutuklu var; tutukluların 103'ü general, 80'i rütbeli emniyet mensubu. Yargıya bir kez daha teşekkür ediyorum. Yargıda gece gündüz demeden hukuk içerisinde çalışıyor. Anayasa'ya uygun adımlar atılması için uğraşıyorlar."

FİTNE GAYRETİNE İTİBAR ETMEYİN

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün gece basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu hassas dönemde, çeşitli kaynaklardan üretilen dedikodularla yalan haberlerle çarpıtmalarla devamlı milletimizin kafası karıştırılmaya çalışılıyor. Vatandaşlarımdan bu fitne gayretlerine itibar etmemelerini, devletinin, hükümetinin yanındaki bu kararlı güçlü duruşlarını korumalarını istiyorum. Devletimiz, Cumhurbaşkanıyla hükümetiyle TSK ile hepsinden önemlisi milletiyle dimdik ayaktadır. Hükümetiz, güvenlik güçlerimizin üstün gayretleri neticesinde vatan topraklarının her karışında, her kurumunda duruma hakimdir" dedi.

ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ

"Bir haftadır kutlu mücadeleyi provokasyona izin vermeden yürüten milletimden biraz daha sabır, fedakarlık istiyorum. Bu sıkıntılı dönemden çıkana kadar meydanlarda demokrasi nöbetinin sürmesini rica ediyorum" çağrısında bulunan Erdoğan, "Gelecek nesiller 15 Temmuz demokrasi direnişinin kahramanlarını asla unutmayacak. 15 Temmuz tarihini her yıl şehitlerimizi anma günü olarak ilan ettiğimizi paylaşmak istiyorum" dedi.

OHAL İSTİKLAL MÜCADELESİ

"Hemen OHAL yasasını çıkardık. Bu karardan sonrada Resmi Gazete'de yayınlandı ve bugün de parlamentodan geçti. Gazi Meclis'imiz bu kararı alarak yeni bir İstiklal mücadelesinin adımını attı. 3 ay içinde çok yoğun bir çalışma yapacağız. Şu anda Fransa 3 ay yaptı sonra bir daha uzattı. 3 ay bittiğinde lazım olduğunda bir uzatma daha yapılabilir. Hedefimiz belli. Nasıl bölücü terör örgütüyle mücadelemiz sürüyorsa bunlarla da aynı şekilde sürdüreceğiz."

YAŞ ÖNE ALINABİLİR

"YAŞ Genelkurmay'ın talebiyle bir hafta öne alınabilir. YAŞ'ın başkanı Başbakanımızdır. İlgili birimlerle çalışmalar yürütülüyor. Çok kısa zaman içnde yeni yapılanma ortaya çıkacak. İnanınıyorum ki yeni bir kan olacaktır. Süreç devam ediyor. Asla rehavete kapılmayacağız. Bazı şeyleri geçmişte anlatamadık ama şimdi durum çok daha farklı."

MOODY'S VE S&P DÜRÜST DEĞİL

"Ekonomide zor şartlandan bugünlere geldik. Türkiye S&P'nin açıkladığı şartlarda değil. Üyesi de değiliz, bu açıklama siyasidir. Moody's de bir açıklama yapıyorsa bu da dürüst değil. Buyur Osmangazi Köprüsü'nü yeni açtık. Bunlar darbenin yanında yer aldı. Türkiye gibi demokrasiyi baş tacı etmiş bir ülkede bu tür uluslararası bazı davranışları anlamak doğru değil. Yakında Kanal İstanbul'u, Çanakkale Köprüsü'nü, açılacak olan havalimanını görüceksiniz."