Erdoğan ile Abe'den ortak açıklama

Japonya'da temaslarını sürdüren Başbakan Erdoğan, Japonya Mevkidaşı Abe ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Japonya Başbakanı Abe, Türkiye ile Japonyaarasında çok iyi bir dönem yaşandığını, bu ilişkilerin de devam edeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin 90. yılında ilk yurt dışı ziyareti Japonya'yayaptığını söyledi.

Japonya'ya içerisinde bakanlar ve işadamlarından oluşan çok geniş bir heyetle geldiğini anlatan Erdoğan, Abe'ye gösterdiği misafirperverliknedeniyle teşekkür etti. Erdoğan, Abe'nin 2 ay önce Türkiye'de olduğunu, Mayıs ve Ekim aylarında Türkiye'de görüşmelerde bulunduklarını, Ekimayında müşterek eser olan Marmaray'ın açılışını yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, Japonya ile ekenomik ilişkilerin beklentilerin altında olduğunu, dış ticaretinartırılması için değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.

Erdoğan şunları söyledi:

-Japonya ile ekonomik ortaklık, serbest ticaret ile ilgili görüşmeler konusunda müzakerelerinhızlı bir şekilde sonuçlanması için çalışacağız.

-İstanbul'da kurulacak Türk -Japon üniveristesi bizim için çok önemlidir. İstanbul Asya yakasında kurulacak üniversite ile bilimsel ortaklığı uluslararası bir zemine oturtmuş olacağız.

-Türk Japon üst düzey yöneticiler formu ile birlikte Nikkei'de konferansa katıldım. İşadamları muhatapları ile bir araya geldiler.

-Yarın TÜRKSAT 4A uydusunun teslim törenine katılacağız. Bu da ülkelerimizin uzayalanında yaptığı bir işbirliğinin ispatıdır. Ayrıca İmrapator majesteleri tarafından kabul edileceğiz.

-2015 yılı ikili ilişkiler açısından ayrı bir önem taşıyor. Ertuğrul fırkateyni faciasının 125. anma yıldönümü. Bunlara yönelik de ön hazırlıklarımız var. Ben bu misafirperverlik için tekrarteşekkür ediyorum.

Kaynak: Haber7