Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) reformunu desteklemekte ve BM Genel Kurulu'nun güçlendirilmesini, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daha demokratik ve veto yetkisinden arındırılmış bir yapıya dönüşmesini savunmaktadır. BMGK'de sadece 5 ülkenin veto yetkisine sahip olması, son yıllarda birçok ülke tarafından eleştirilmektedir.
BM reform çalışmaları, 1993'te BM Genel Kurulu tarafından açık katılımlı bir çalışma grubu kurularak başladı ve 2009'da Hükümetler Arası Müzakere formatına dönüştürüldü. BM reformu için, tasarının BM Genel Kurulu'nda 3'te 2 oranında onay alması gerekmektedir.
Farklı gruplar ve ülkeler, BMGK üye sayısının artırılması, daimi üyelik ve veto yetkisi konularında farklı görüşlere sahiptir.
G4 Grubu Üyeleri BMGK Üyeliği İstiyorBrezilya, Almanya, Hindistan ve Japonya'dan oluşan G4 grubu, BMGK'deki koltuk sayısının artırılmasını önermektedir. Grup, 6 ülkeye yeni daimi üyelik ve 4 ülkeye geçici üyelik talep etmektedir.
Afrika Grubu BMGK'de Daimi Üyelik İstiyor:
Afrika Grubu, 26 üyeli bir BMGK önerisinde bulunarak, 2'si daimi ve 2'si geçici Afrika ülkesine 4 üyelik talep etmektedir. Ayrıca, diğer daimi üyelerin de 2'sinin Asya'dan, 1'er tane de Latin Amerika ve Batı Avrupa veya "Diğer Devletler Grubu"ndan olmasını savunmaktadır.
Çin ve Rusya'da rahatsızÇin ve Rusya, BMGK'de Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin daha fazla temsil edilmesini savunmaktadır.
L.69 Grubu Tüm Bölgelere Daimi Üyelik Verilmesini İstiyor:
L.69 Grubu, BMGK'deki üye sayısının artmasını savunmaktadır. Bu grup, BMGK'de tüm bölgelere daimi üyelik verilmesini önermektedir.
Arap Grubu 5 Ülkenin Veto Yetkisine KarşıArap Grubu, BMGK'de reformu desteklemekte ve son 80 yılda Arap coğrafyasında yaşanan krizlerde BMGK'ye daimi üye 5 ülkenin vetosuna karşı çıkmaktadır.
Konsensüs için Birlik (KiB) Grubu BMGK'yı 26 Üyeye Çıkarmayı Öneriyor:
Konsensüs için Birlik (KiB) Grubu, BMGK'de reform çağrısında bulunmakta ve BMGK'da üye sayısının 26'ya çıkarılmasını önermektedir. Grup, daimi üyeliklerin korunmasını, veto yetkisinin kaldırılmasını ve geçici üyelerin yeniden seçilebilmesini desteklemektedir.
Türkiye, BM reformunu desteklerken BM'nin daha adil ve hesap verebilir bir yapıya dönüşmesini hedeflemektedir. BM reformu, BM Genel Kurulu'nun güçlendirilmesini ve BMGK'nin daha demokratik hale gelmesini içermektedir.