Erdoğan, Dersim mağdurlarının umudu oldu

Dersim olaylarının yaşayan son şahitlerinden 87 yaşındaki Halazur Geviş'in kızı Fatma Geviş Öztürk, "Aleviler, AK Parti döneminde ötekileştirilme duygusundan kurtuldu. Erdoğan, Dersim mağdurlarının umudu oldu" dedi.

Ezgi Çelik/ANKARA

Ailesi Dersim'de katledilen 87 yaşındaki Halazur Geviş'in kızı Fatma Geviş Öztürk, Milat'a konuştu. Dersim olayları ile ilgili devlet adına özür dileme erdemini gösteren Erdoğan'ın kendileri için bir umut olduğunu kaydeden Öztürk, TBMM bünyesinde kurulan araştırma komisyonu ile mağdur kişilerin haklarını aramaya cesaret ettiklerini dile getirdi. Geçmişin karanlık olaylarının aydınlatılmasını istediklerini vurgulayan Öztürk, "Komisyona verilen dilekçeler işleme koyulmuş ve ilgili kuruluşlardan bilgi gelmeye başlamıştır. Bu güçlü bir iradenin ispatıdır. İnanıyoruz ki mazlumların hakları teslim edilecek" dedi.

Dersim katliamlarının mağduru Halazur Geviş'in kızı Fatma Geviş Öztürk, Dersim katliamında el konulan arazileri için hak ve hukuk mücadelesini yürütmeyi sürdüklerini kaydetti.

Hukuk mücadelesi sürüyor

1938 Dersim olayları sırasında dedesinin satın aldığı arazi üzerinde 1938 yılından beri askeri kışla bulunduğunu kaydeden Öztürk, şunları kaydetti: "2012 yılında kışla yeri ile ilgili Tunceli'de hazineye karşı açtığımız davada mahkeme şahitlerimi dinlemeden ve arazide keşif yapmadan aleyhimize karar vermiştir. 2014 tarihinde Yargıtay davayı lehimize bozmuştur. Kışla arazisi ile ilgili 2014 Haziran ayında açtığımız davada da yerel mahkeme şahitlerimize dinlemeden aleyhimize karar vermiştir. Nüfus kayıtlarında yapılan tahribat ve sahtekarlıkla bütün yazışmalarımıza rağmen Elazığ Nüfus Müdürlüğü aile kayıtlarımızı vermemekte direnmektedir."

Ötekileştirilme duygusundan kurtulduk

"AK Parti döneminde ötekileştirilme duygusundan kurtulduk" diyen Öztürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dersim katliamı ile ilgili devlet adına özür dilemesiyle yeni bir sayfa açıldığını ifade etti. Öztürk, "O dönemde insanlar Alevi olduklarını dile getiremiyordu. Alevi olduklarını söyledikleri zaman itibarları zedeleniyordu. İstedikleri kadar kendilerine göre bir laiklik tanımı yapsınlar. Cumhurbaşkanımızın biz Alevilere verdiği destek bu algıyı bertaraf etti. İnsanların Dersim katliamına ilişkin bilgilenmesi ile bu algıdan kurtulmaya başladık. Zaman içinde bu algının da tamamen yok olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Annemin umudu: Erdoğan

En yakın zamanda mahkeme sürecinin sonuçlanmasını temenni ettiklerini kaydeden Fatma Geviş Öztürk, "Annem Halazur Geviş, davanın sonuçlanmasına dair umutlu. İslam aleminin güçlü lideri Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a güveniyor. Her gün kendisine dua ediyor. 'Allah başımızdan Erdoğan'ı eksik etmesin' diyor. Her şey apaçık ortada. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'dan bu noktada umutluyuz" ifadelerine yer verdi.