Erdoğan: Demirtaş haddini bilsin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirtaş'ın Suruç konusunda Cumhurbaşkanlığı ile ilgili sözlerine ilişkin, 'Bu terbiyesizce bir ifadedir... Haddini bilsin' dedi.

ALİ ADAKOĞLU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Uzakdoğu seyahati kapsamında Çin'den Endonezya'ya giderken gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koalisyon görüşmelerini değerlendiren Erdoğan seçime yönelik azınlık hükümeti olabileceğini söyledi.

Seçim tarihi belirlenir

Erdoğan,"Koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamazsa çare tekrar millete gitmektir. Bu dönem için bir azınlık hükümeti de olabilir. Bir seçim tarihi belirlenir ve bir parti başka parti veya partilerin desteğini alarak seçime kadar ülkeyi yönetebilir" dedi.

İyi-kötü terörist olmaz

Kalıcı bir azınlık hükümetine karşı olduğunun altını tekrar tekrar çizen Cumhurbaşkanı, iyi terörist kötü terörist oyununa Türkiye'nin müsade etmeyeceğini belirtti. Erdoğan, "Terörün iyisi veya kötüsü olmaz. Oynanan oyunun farkındayız" diye konuştu.

Bu şartlarda çözüm zor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu şartlar altında çözüm süreci olmaz' diyerek, HDP'lilerin yeniden 2013 dönemine dönme isteklerine ses vermiş oldu. Erdoğan, "Türkiye haklı davasında ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde operasyonlar düzenliyor" dedi.

Terbiyesizce bir ifade

Demirtaş'ın Suruç katliamı iddialarına da değinen Erdoğan, "Bu aslı astarı olmayan, terbiyesizce bir ifadedir. Cumhurbaşkanlığı makamının bu tür densizliklere, alçaklıklara düşmeyecek kadar yüksek bir makam olduğunu özellikle ifade etmek isterim" dedi.

Çözüm sürecini gölgeledi

Erdoğan, "Her şeyden önce bu ifadeleri kullanan şahıs, 6-7-8 Ekim olaylarında, 50 kişinin öldüğü o katliamın baş sorumlusudur. Şu anda dokunulmazlık zırhı altında bugüne kadar bu süreci ne yazık ki getirmiştir, lekelemiştir, gölgelemiştir" ifadelerini kullandı.

Ağzından çıkanı duymuyorlar

Cumhurbaşkanı "Bunların ağzından çıkan her kelamı kulaklarının duyması lazım. Her şeyden önce bugüne kadar ülkenin huzuru, refahı için çalışan bir Cumhurbaşkanına, kalkıp da bu tür yakıştırmaların içerisine girmek terbiyesizliktir. Haddini bilsin" diye konuştu.

Endonezya'ya geçildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'deki temaslarını tamamlayarak Endonezya'ya gitti. Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan özel uçak "TUR", TSİ 11.45'te Pekin Başkent Havalimanı'ndan ayrılarak Endonezya'ya hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Zhang Ming, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Ali Murat Ersoy ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ile diğer ilgililer uğurladı.

İş forumunda konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Four Seasons Otel'de gerçekleştirilen Türkiye-Çin İş Forumu'na katıldı. Erdoğan, "İlişkilerimizin geliştirilmesi konusunda önemli olan siyasi kararlılıktır ve her iki tarafta da bu siyasi kararlılığın olduğunu görüyorum. Kurulan siyasi ve hukuki altyapıyı değerlendirecek olan siz değerli iş adamlarısınız. Türk ve Çin devletleri olarak her türlü teşviki, desteği size vereceğimizden emin olmalısınız" dedi.

İpek yolu projesi

Çin'in oluşturduğu İpek Yolu Fonu'nu da desteklediklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çin'in İpek Yolu ekonomik koridoru oluşturulması önerisi ülkemizin Orta Asya üzerinden Çin'e bağlanmasını hedefleyen Orta Koridor Projesiyle uyumludur" diye konuştu. Erdoğan, Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak orta koridora ilişkin, Türkiye'deki önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlattı.