Halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, kronik olmakla birlikte nörolojik bir hastalıktır.
Epilepsi hastalığı, diğer adıyla sara hastalığı beyinde yer alan nöronlarda meydana gelen kontrolsüz ve ani boşalmalar sonucu yaşanır. Kronik bir hatalık olarak öne çıkan epilepsi, hastada çeşitli kasılmaların yaşanmasına sebebiyet verir. Genellikle küçük yaşlarda başlayan epilepsi hastalığı en çok geçirilen nöbetlerle kendini belli eder. Nöbetlerin olmadığı dönemlerde epilepsi teşhisi konan kişi gayet sağlıklıdır. Epilepsi hastası genel olarak yoğun nöbetler geçirir. Bu yüzden hayatından bir ya da iki kez nöbet geçirmiş kişiler epilepsi hastası grubuna dahil edilmez. Peki epilepsi hastalığına ne sebep olur? Epilepsi neden olur? Sara hastalığı bulaşıcı mıdır? Sara hastalığı belirtileri nelerdir?
SARA HASTALIĞI NEDEN OLUR?Sara hastalığı neden olur? sorusu genel olarak merak edilen bir konudur. Epilepsi, beyinde bulunan elektrik sinyalleri ile alakalı gelişen nörolojik bir hastalık olarak öne çıkar. Beyin bölgesinde ani boşalmalar yaşanması ile hücreler normal olmayan elektrik sinyallerini vücuda gönderir ve hastalık kendini göstermeye başlar. Sara hastalığı ya da diğer adıyla epilepsi daha çok nöbetler ile kendini gösterir. Aniden ortaya çıkan epilepsi nöbetleri, beyin bölgesinin tümüne ya da belli bir kısmına yayılır. Geçirilen epilepsi nöbetleri, beyinde hangi kısımda başladığına göre farklılık gösterir. Bu yüzden her nöbet birbiri ile aynı olmayabilir. Sara hastalığı ile gelen nöbetler farklı belirtiler ortaya çıkarabilir. Bazı nöbetlerde kişide bilinç kaybı yaşanırken, bazılarında vücut hareketlerinde kontrolsüzlük gelişir. Bazı epilepsi nöbetlerinde ise ortaya çıkan belirtiler daha az hissedilir. Epilepsi nöbetlerinin geçiş süresi 30 saniye ile 2 dakika arasında değişir. 5 dakikanın üzerine çıkan epilepsi nöbetlerinde acil yardım alınması önerilir. Epilepsi hastalığı her yaşta görülebilen kronik bir hastalıktır. Genel olarak çocuklukta başlayan sara hastalığı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak epilepsi hastalığının genel nedenleri arasında bulunanları aşağıdaki gibi sırlamak mümkün.
Kafa travması, Doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması,Tümörler,Menenjit,Genetik hastalıklar,Beyin enfeksiyonları Bebeğin anne karnında geçirdiği enfeksiyonlar.Kronik bir hastalık olan epilepsi hastalığının bulaşıcılığı da merak ediliyor. Ancak epilepsi hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Kronik olarak gelişen hastalık türleri genel olarak kişinin psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler meydana getirir. Kronik bir hastalığa yakalanan kişinin o hastalığın artık sağlığının bir parçası olduğunu kabul etmesi önemli bir durumdur. Bu hem psikolojik hem de ruhsal olarak kişinin kendini daha iyi hissetmesinde izleyeceği ilk adımlardandır. Epilepsi hastalığı gibi kronik olan hastalıklar tedavi ile düzelmezler. Bu yüzden kişi hastalığının varlığını kabul ettiğinde kendisine iyi gelecek şeylere yönelebilir ve böylece epilepsinin kendisi üzerinde oluşturacağı olumsuz etkileri en aza indirgeyebilir.
EPİLEPSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?Epilepsi belirtileri, beyinde gelişen bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıktığından farklılık gösterebilir. Her hastada farklı semptomlar görülmesi olağan bir durumdur. Ancak epilepsi- sara hastalığının belirtileri şunlardır;
Vücutta meydana gelen ani kasılma durumları, Kol ve bacaklarda kontrolsüz gelişen sallantılar,Bilinç kaybı,Başı seri olarak sallama hareket,,Kısa süreli gelen ses ve konuşmalara yanıt verememe durumu,Göz kırpma işlevini hızlı gerçekleştirmeye başlama,Sabit bir noktaya odaklanma,Anksiyete, korku ya da yaşanan anı daha önce yaşamış gibi tepki verme,Mide bulantısı,Sersemlik hissi, Baş ağrısı, Şuur kaybıyla birlikte gelen kafa karışıklığı hissi, Dilin ısırılması, Ağızdan köpük gelmesi, Mesane ve bağırsak üzerinde var olan kontrolün kaybedilmesi,Diş kenetlenmesi,Çene kitlenmesi,