ENERJİ VE BARIŞ KORİDORU

Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York'ta düzenlenen ''Güney Gaz Koridoru'' içerikli ''Hazar Forumu'' paneline katıldı. Davutoğlu, "Kafkaslardan Balkanlar'a, Hazar'dan Akdeniz'e kadar güvenli enerji bölgesi oluşturacağız" dedi.

New York Waldorf Astoria Hotel'de Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından organize edilen uluslararası enerji kapsamlı forumda konuşmacı olarak yer alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, soğuk savaştan sonra 2 güvensiz bölge olarak bilinen Balkanları ve Kafkasları birbirine bağlayacaklarını, Kafkaslardan Balkanlar'a, Hazar'dan Akdeniz'e kadar güvenli enerji bölgesi oluşturacaklarını söyledi.

Bu işten kazançlı çıkacağız

Amerikalı televizyon sunucusu Charlie Rose'un moderatörlüğünü üstlendiği gecede konuşmacılar arasında yer alan Davutoğlu, kendisine yöneltilen soru üzerine, Avrupa'nın enerji konusunda güvenliğe ihtiyacı olduğunu ve bu projenin Avrupa için en iyi alternatif olduğunu belirttiği konuşmasında, ''Sadece Şahdeniz değil, belik gelecekte Türkmenistan gazı ve Ortadoğu'dan diğer alternatiflerle bağlantı kurulabilir ve bu Avrupa'nın enerji güvenliği için bir gündem oluşturabilir. Bu proje global enerji marketinde, üretici ve tüketici ilişkilerini etkileyecektir ve sonunda bütün koridor ülkeleri bu işten kazançlı çıkacaktır'' diye konuştu.

Yeni ipek yolu geliyor

Koridor ülkeleri arasında, ilişkilerinin gelişmesi üzerine, ipek yolu benzeri bir ticaret yolunun oluşacağını söyleyen Davutoğlu, ''Güney Gaz Koridoru, sadece bir enerji koridoru değil, aynı zamanda bir barış koridorudur'' dedi. Azerbaycan'dan başlayan demiryolu hattının, Gürcistan'dan sonra, Türkiye'den geçip, Marmaray hattı ile birleşerek Londra'ya kadar bir hat oluşturacağını belirten Davutoğlu, bu tren yolunun, ticaret için yapılacak otoyollar ve boru hattının yeni iletişim kanallarına dönüşeceğini belirtti.

Türkiye'nin stratejik önemi artacak

Güney Gaz Koridoru'nun Türkiye kısmını kapsayan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Türkiye için önemine değinen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'TANAP ile Türkiye'nin stratejik önemi artacak. Bu proje, konumu itibari ile Türk coğrafyasının stratejik bir barışın inşası için bir servet değeri taşıdığını ispatlar. Türkiye hem enerji transferi için bir zemin hem de bir enerji tüketim ülkesidir. Bu anlamda Türkiye'nin enerjiden kaynaklanan bütçe açığını da azaltıcı etkisi olacaktır'' diye konuştu. Davutoğlu, projenin her şeyden önce Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğu da pekiştireceği yönünde değerlendirmelerde bulunarak, ''Bir millet, iki devlet'' tanımına atıfta bulundu.

Bölgesel başarının parçası olabilir

Paneldeki konuşmacılar arasında, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maia Panjikidze, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji İşleri Koordinatörü ve Özel Temsilcisi Carlos Pascual ve AB Orta Asya Özel Temsilcisi Patricia Flor'da hazır bulundu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, proje konusunda pürüz teşkil eden Ermenistan için ''Ermenistan, Azerbaycan'ın işgal ettiği topraklarından askeri birliklerini çektikten sonra, bölgesel başarının bir parçası olabilir'' dedi. Hazar Forumu'na ayrıca, SOCAR Türkiye, TANAP, TAP, BP, Stat Oil, Total, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ ve EUCERS gibi kurum ve kuruluşlar da destek verdi.