Emperyal Sisi

Başbakan Erdoğan'ın Gazze'ye gideceğini açıklaması üzerine ortalığın karıştığı, Türkiye ve Mısır'da olayların patlak verdiği belirtildi. Türkiye'de 'Gezi' olayları ile Erdoğan'ın yıpratılmaya çalışıldığını vurgulayan Prof. Dr. Köni, emperyal güçlerin kendi çıkarları dışına çıkanları susturduğunu ifade etti
KENANu2008ADEMu2008KIZILAĞIL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gazze'ye gideceğini açıkladı Gezi olayları patladı, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 30 tankı İsrail sınırına konuşlandırdı, darbe yapıldı. Dış İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, "Emperyal güçler kendi çıkarları dışına çıkana ders veriyor. Kim sözümden çıkarsa sonu darbe olur diyor. Mesaj gayet açık" dedi.

ABD ve Batı darbenin içinde

Mısır'da gerçekleşen darbenin, ülke üzerinde planları olan güçlerin kontrolünde yapıldığını vurgulayan Hasan Köni, darbenin Ortadoğu'nun değişmeyen kaderi haline geldiğini söyledi. Ortadoğu ülkelerinin özgürlükçü görünümlerinin arkasında batı kontrolünün olduğunu da ileri süren Köni, "Mısır'da gerçekleşen darbeye ABD de destek oldu. ABD, çıkarlarına ters olan çalışmaları gördü ve Batı'nın da desteği ile darbe gerçekleşti" diye konuştu.

Demokratik adımlar istenmedi

İç çekişmelerin de Mısır'ı bu noktaya getirdiğini ifade eden Köni, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Mursi seçildikten sonra demokratik adımlar atmak için kolları sıvadı. Birkaç değişiklik için girişimlerde bulundu. Bu durum iç muhalefeti rahatsız etti. Mısır'ı üzerindeki kontrolünü kaybetmek istemeyenler düğmeye bastı. Demokrasi dışı adımlar attı denilerek, iç hareketlilik başlatıldıu2026 Halk sokağa döküldü ve darbeye zemin hazırlandı."

Nur partisi tepkili

Öte yandan; Mısır'daki Nur Partisi, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un yayımladığı anayasal kararnameyi reddettiklerini duyurdu. Partiden yapılan açıklamada, kararname yayımlamadan önce topluma ve siyasilere danışması gerektiği belirtilerek, "Partimizin tutumu, toplumda birliğin sağlanmasından yanadır" denildi.

'Mısır bölgeye barış getirecekti'

Cumhurbaşkanı Mursi'nin ülkenin demokratikleşmesi için attığı adımların yanında İsrail'e karşı takındığı tavrın da darbecileri harekete geçirdiğini anlatan Köni, "30 tankın İsrail sınırına gönderilmesi emperyalleri aşırı derecede rahatsız etti. Diğer bir taraftan Gazze söz konusu. Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapattığı doğrulandı. Refah Sınır Kapısı, 1.8 milyon nüfuslu Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı. Zaten darbe yapıldıktan sonra ilk iş Gazze sınırını kapatmak oldu. Buradaki amacın ne olduğunu anlamak pek de güç değil. Emperyal oyun harekete geçirildi" şeklinde konuştu.