Fransa'da seçim sonuçlarına dair tartışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde ve ardından yapılan erken genel seçimlerde büyük yenilgiler yaşadı. Ancak Macron, sandıktan çıkan sol partilerin ortak başbakan adayını atamadı.
MACRON'A AZLETME İMASILa Tribune gazetesinde yayımlanan bir açıklamada, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi lideri Jean-Luc Mélenchon, parti koordinatörü Manuel Bompard ve LFI Grup Başkanvekili Mathilde Panot, Macron'u, 9 Haziran'daki AP seçimlerinin ve erken genel seçimlerin "siyasi sonuçlarını dikkate almamakla" suçladı. Açıklamada, Macron'un, erken seçimlerde en fazla sandalyeyi kazanan solcu Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) başbakanlık için belirlediği ortak adayı göz ardı etmesinin "demokrasiye karşı darbe" anlamına geldiği öne sürüldü. LFI, Macron'un azledilmesi için Anayasa'nın 68'inci maddesini işaret ederek tüm anayasal yollara başvuracaklarını duyurdu.
SP'DEN DESTEK YOKNFP ittifakının ikinci büyük partisi olan Sosyalist Parti (PS), LFI'nin bu hamlesine destek vermedi. PS Sekreteri Olivier Faure, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu "tehdidin" NFP içindeki tüm partileri kapsamadığını ve cumhurbaşkanının azli talebinin "uygulanabilir" olmadığını belirtti. Faure, Macron'un başbakan atamasına karşı verilecek yanıtın azil değil, gensoru önergesi olması gerektiğini vurguladı.
MACRON'UN ATEŞKESİCumhurbaşkanı Macron'un, 23 Ağustos'ta siyasi parti liderleri ve parlamento grup başkanlarıyla bir dizi görüşme yapacağı ve bu temasların ardından başbakan ataması yapacağı bildirildi. Seçimlerde Ulusal Meclis'te en fazla sandalye kazanan dört partinin oluşturduğu solcu NFP, başbakan olarak Lucie Castets'i atamak istiyor. Macron'un kararıyla yapılan erken genel seçimlerde, NFP 178 milletvekili çıkarırken, Macron'un ittifakı 163 ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise 143 milletvekili kazandı. Hiçbir parti veya ittifak, Meclis'te hükümet kurmak için gerekli olan 289 sandalyeyi elde edemedi.
Macron, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde Fransa'nın ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları süresince başbakan atamasının mümkün olmadığını belirtmişti. Anayasa uyarınca Macron'un başbakanı dilediği şekilde atama yetkisi bulunuyor, ancak siyasi gelenekler başbakanın en fazla oy alan parti veya ittifaktan seçilmesini öngörüyor.