Uzun yıllar süren çalışma hayatından sonra emekli olacağı tarihi iple çeken vatandaşlar, ne zaman emekli olmaya hak kazanacağı konusunda merak içinde. Hangi tarihte emekli olacağını merak eden birçok vatandaş, Ne zaman emekli olurum? Sorusunun yanıtını internette yaptığı araştırmalarla bulmaya çalışıyor. Peki emekli olunacak tarih nasıl hesaplanır? SGK emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
Çalışma hayatı boyunca prim ödeyen ve emekli olma hayali kuran milyonlarca vatandaş emekli olacağı tarihi, deyim yerindeyse dört gözle bekliyor. Uzun yıllar devam ettikleri profesyonel iş yaşamını sonlandırıp dinlenmek isteyen kişiler, emekli olacakları tarih hakkında araştırma yapmaya devam ediyor. Emeklilik yaşını hesaplama işlemi ise oldukça basit. Peki emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? Emeklilik tarihi nasıl öğrenilir? İşte detaylar...
EMEKLİLİK YAŞINIZI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
NASIL EMEKLİ OLUNUR?
Emeklilik durumu çalışanların statülerine göre, yani SGK'lı (4-a), Bağ Kur'lu (4-b) ya da devlet memuru (4-c) olma durumuna göre farklılar oluyor. Her bir statü içerisinde bulunanların devlet tarafından belirlenen şartları yerine getirmesi bekleniyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) primleri ödenen tüm vatandaşların emekli olabilmesi için ödenen primlerin belli bir seviyeye gelmesi gerekmektedir. Çalışanların emekli olmaya hak kazanması için ayrıca, prim ödeme işlemi dışında gerekli görülen yaş sınırını tamamlamış olmaları ve belirli bir süre hizmet süresi geçirmeleri yeterlidir. SGK'lılar için emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. İlk sigorta girişinize göre emeklilik yaşınız ve ödeyeceğiniz prim miktarı belli oluyor.
Emeklilik şartları zaman zaman devlet tarafından yeniden düzenleniyor örneğin; 1999 yılında emeklilik şartları düzenlendi ve ilk kez 8 Eylül 1999'dan sonra sigorta girişi olanlar için emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak kabul edildi. Bundan sonra yapılan yeni düzenleme sonucunda ise 30 Nisan 2008'den sonra ilk kez sigortalı olanlar için emeklilik yaşı 2036 yılından sonra her yıl bir yaş artırılarak erkeklerde 2044 ve sonrasında kadınlarda ise 2048 ve sonrasında 65'e çıkarıldı. Ayrıca, emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısı da artırıldı.
ERKEN EMEKLİ NASIL OLUNUR?
Emeklilik için başvuru yapan kişilerin prim ödemelerinin tamamlamış olmaları ve hizmet sürelerinin eksiksiz olarak doldurmuş olmaları erken emeklilik için gereklidir. Vermiş olduğumuz şartları oluşturmuşsanız şayet erken emeklilik hakkı kazanmış durumdasınızdır. Erken emeklilik için kabul etmeniz gereken durum ise maaşınızdan erken emekli olacağınız için uygulanan maaş kesilmesidir.
Bu durum şöyledir ki emekli olacak vatandaşlarımızın maaşlarından %5 oranında bir kesintiye uğramasıdır. 1999 yılından önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmanız erken emeklilik için gereken şartlardandır. Son olarak da bahsettiğimiz gibi erken emeklilik için prim gün sayısı doldurulması gerekli bir durumdur.
Emekliye müjde son haber Erken emeklilik 2018,erken emeklilik yasası son dakika,erken emeklilik imzalandı mı ? erken emeklilik son durum ne?... Emekli olmak için prim gün sayısını dolduran vatandaşlar 2018 yılında erken emeklilik(eyt) imzalandı mı ? sorusunun cevaplarını merak ediyorlar. İşte bu haberimizde konu ile ilgili ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz...
2018 EYT İLE YAŞA TAKILANLAR İÇİN DÜZENLEME YAPILACAK MI? Yüz binlerce çalışanın beklediği erken emeklilikte yaş probleminin ortadan kaldırılması için yeni düzenleme olup olmadığı meselesi 2018 yılında yeniden gündemde. Şı an için bu konu ile ilgili herhangi yeni bir gelişme yok ama olur olmaz bu haber üzerinden erken emeklilik ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Erken emekli olmak için güncel olarak şu anda beş formül yer alıyor. Bunlara bakacak olursak;
1-Yıpranma payı olan meslek grupları; Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.
2-Askerliğini işe girmeden evvel yapan erkekler; Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.
3-Doğum borçlanması ile erken emekli olan kadınlar; Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor. Doğum borçlanması ile erken emekli olmak isteyenleri için şartlar şu şekildedir;
4-Doğumdan önce SSK tescili, Doğumun gerçekleştiği tarihten sonraki iki yıl içinde adına herhangi bir prim yatmamış olmak (Bazı bölümlerinde prim yatmışsa yine aynı süre içinde prim yatmayan süreler borçlanılır.),
Doğumdan sonra iki yıl içinde çocuğun sağ olması.
5-9 Eylül 1999 yılı öncesinde emekli olanlar; 15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.
Bakıma muhtaç çocuğu olan kadınlar için;
Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.