Elbette meclis seçmeli

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Yüksek Yargı organlarının üyelerinin meclis tarafından seçilmesi gerektiğine yaptığı vurgu hukukçulardan destek gördü. Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, 'Eğer yüksek yargı üyelerini meclis seçerse demokratikleşme yolunda önemli bir adım atılmış olur" dedi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Yüksek Yargı organlarının üyelerinin meclis tarafından seçilmesi gerektiğine yaptığı vurgu hukukçulardan destek gördü.

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, "Meclis, halkın temsilcisidir. Yargı üyelerini meclis seçerse halk yargıda da temsil edilir. Demokratikleşme adına önemli bir gelişme olur" diyerek, Haşim Kılıç'ın sözlerine destek verdi.

Tek tipleşme kalkar

Yüksek yargı üyelerini meclis tarafında seçilmesinin yargıdaki tek tipleşmeyi kaldıracağını ifade eden Kılıçkaya, "Yargının halk tarafından seçilmesi demek mevcut yapı içerisindeki tek tipleşmenin ortadan kalkacağı anlamına gelir. Mecliste temsil edilen halkın iradesinin yargıya yansımaması yanlış bir tutumdur. Halkı yargılayanların halk tarafından seçilmesi ileri demokratik bir gelişme olur" diye konuştu.

Bağımsızlık için önemli

Kılıçkaya, "Yargı üyeleri de yazarlar, çizerler, kamusal tartışmalar içerisinde yer alır. Her bir hakimin siyasal duruşu vardır. Bizim yüksek yargıçların siyasi görüşleri yok mudur? Bu bağlamda bağımsız yargının oluşması için meclis tarafından üyelerin seçilmesi isabetli bir gelişme olacaktır. Bu çalışmalar yapılarak, acilen hayata geçirilmelidir" şeklinde konuştu.

Parlamento devreden çıkmış durumda

Yargı üyelerinin meclis tarafından seçilmesi durumunda, meclisin etkin bir rol üstleneceğini belirten Kılıçkaya, "Batı Avrupa ülkelerinde Anayasa Mahkemesi'ne sahip hiçbir ülkede parlamentolar devreden çıkarılmış değildir. Bazı ülkelerde yargı üyelerinin tamamını meclis seçiyor. Meclis'in seçeceği üyelerin sembolik bir sayıda değil daha ciddi bir sayıda olmasını gerekiyor" dedi.