"Her türlü övgüye layık bulunan" anlamına gelen El Mecid Esmaül Hüsnası'nın faziletleri nedir? El Mecid Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere Esmaül Hüsna'dan El Mecid ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...
El-Mecid İsmi
Sonsuz yücelik sahibi, şan ve şerefi nihayetsiz yüce, ihsanı bol olan…
El-Mecid : Şeref sahibi. Azameti, kadri, şanı büyük, vermesi bol, zati şerefli, işleri güzel olan anlamı içerir.
El-Mecid : Zâtı şerefli, ef’âli güzel olan, her türlü övgüye lâyık bulunan yüce Mevla…
El-Mecid
Bu esma isminin mânasında iki mühim unsur bulunur:
Birincisi:
Azamet ve kudretinden dolayı yaklaşılamaz olmak manasına gelir.
İkincisi:
Yüksek huylarından, güzel işlerinden dolayı övülüp sevilmek anlamına gelir.
El Mecid Esmaül Hüsna'sının Fazileti ve faydaları
İzzet ve şerefinizin artması için : El- Mecid
* 5 vakit namazdan sonra 57 kere ” Ya Mecîd celle celâlühû ” zikrine devam eden herkes tarafından sevilir.
* Her gün sabah namazından sonra 9 kere ” Ya Mecîd celle celâlühû ” ism-i şerifini okuyan kendi emsalleri arasında saygınlığı ve hürmeti çok olur.
* Maden arayan, her gün 134 kere ” Ya Mecîd, Ya Vâsî celle celâlühû ” ism-i şerifini zikrederse aradığını bulur.
* Her gün 57 kere ” Âyetü’l-Kürsî ” ve 3249 kere ” Ya Mecîd celle celâlühû ” ism-i şerifini okuyanın muradı ne ise en kısa zamanda olur.
* El-Mecid ism-i şerifi, izzet ve şerefe layık olmak, rızkın bol, maişetin kolay olması ve sıkıntılardan kurtulmak için, “Yâ Mecîd Celle Celâlühü” diyerek 57 kere okunur.
* El-Mecid ism-i şerifini, sabah namazından sonra , “Yâ Mecîd Celle Celâlühü” diyerek 79 kere okuyan ve ellerine üfleyip yüzünü ve vücudunu sıvazlayan yakınları yanında izzet ve heybet sahibi olur.
* Alaca (Abraş) hastalığına yakalanan kişi, eyyâm-ı biyz günlerinde (her Arâbî ayın 13,14,15. günleri) oruç tutar ve her akşam, iftar vakti çokça , “Ya Mecid Celle Celalühü” dese, inşallah sebepsiz ya da Allah-u Teâlâ’nın kendisine açacağı bir sebeple bu kötü hastalıktan kurtulur.
* Bu ismi okumaya devam eden bir kimse, umulur ki ululuktan berhudar olur. Eğer bir kimsenin kendi akrabası arasında kadri ve izzeti olmazsa bu ismi sabah namazından sonra 99 kere okuyup kendi üzerine üfürse akrabası arasında aziz ve muhterem olur.
* Bu İsmi şerifi her gün 3249 kere okuyanın izzet ve şerefi artar.
* Her gün 365 kere okuyan maddi ve manevi bolluk ve bereket içinde yaşar her işinde destek ve yardım görür.
* Bu ism-i şerifi her gün 30 kere okuyan mevki ve işinde yükselir.
* Her gün 194 kere okuyan başladığı her işi başarı ile sonuçlandırır.
El-Mecid esmaül hüsnasının ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir saati :
Ebced değeri ve zikir sayısı ; 57
Zikir günü ; Cuma
Zikir saati ; Zühre (Güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası. Gece okumalarında yatsıya doğru ve tam gece yarısı.)
Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir.) : Sol yüz ve avuç içleri.
Gezegeni : Mars.
İçinde el Mecid esmaül hüsnası geçen Kur’an ayetleri :
1-) Hud suresi 73. ayet
قَالُواْ أَتَعْجَبِينَ مِنْ أَمْرِ اللّهِ رَحْمَتُ اللّهِ وَبَرَكَاتُهُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ الْبَيْتِ إِنَّهُ حَمِيدٌ مَّجِيدٌ
Okunuşu : Kâlû e ta’cebîne min emrillâhi rahmetullâhi ve berakâtuhu aleykum ehlel beyt (beyti), innehu hamîdun mecîd (mecîdun).
Anlamı : (Melekler) dediler ki: “Allah’ın emrine mi şaşırıyorsun? Ey ev halkı, Allah’ın rahmeti ve bereketi sizin üzerinize!” Muhakkak ki O, Hamîd’dir (çok övülen, çok hamdedilendir), Mecîd’dir (şanı, yüce olandır).
2-) Buruc suresi 15. ayet
ذُو الْعَرْشِ الْمَجِيدُ
Okunuşu :Zul arşil mecîd (mecîdu).
Anlamı : (O), Arşın Sahibi’dir, Mecid’dir (çok yüce ve şereflidir).
Cenab-ı Hak buyuruyor:
BismillahirRahmanirRahim
“Arş’ın sahibidir; Mecid (yüce)dir.” (Buruc, 15)
“Şüphesiz ki O, övülmeye lâyık olandır, Mecid’dir.” (Hud, 73)
Kur’an-ı Kerim’de ikisinde Kur’an ismi, ikisi de Allah’ın ismi olarak 4 yerde geçmektedir.
Allah’ın şanını yüceligini tüm kainatta kendini apaçık deliller gösterip ispat eder.O’nun şanının yüceliğini tanımayan hiçbir insan olamaz. O’nu inkar edenler bile yinede “inanmıyoruz” derler lâkin O’nun yarattıklarına şahit oldukları için aslında gücünü ve şanını yüceligini tanıyıp biliyorlardır. Sadece onların içlerindeki büyüklenme arzusu hasebiyle inkar ediyorlardır. Allah’ın kainatta yaratmış olduğu muhteşem ötesi güzelliklere bakınca kusursuz sistemler de O’nun şanına yaraşır bir biçimdedir. Gökyüzünde tonlarca ağırlığındaki suyu taşımakta olan o bulutlar, milyonlarca ışık yılı uzaklıkta gokyüzünde bulunan o yıldızlar, büyük bir gürültüyle ve güzel görkemli tam bir mimari inanılmaz bir güç de akmakta olan o şelaleler, uçsuz bucaksız genişlikteki derin o okyanuslar, zirvesi karlarla örtülülmüş binlerce metre yükseklikteki o dağlar, içinde birbirinden değişik renkte ve seste sayısız canlı türleri barındırmakta olan o ormanlar, O’nun yaratmış olduğu güzelliklerden birileridir sadece.
El-Mecid : المجيد
El-Mecid Esması
Birkaç saniyede sürerek bir şehri yerle bir eden o depremler, bir anda patlayıp binlerce derecelik ısıdaki o lavlarını boşaltan bir volkan, herşeyi önüne katıp götüren seller, düştüğü anda isabet ettiği yerde ölümü getiren o yıldırımlar, herşeyi yıkıp geçen alt üst eden bir tayfun yalnızca O’nun gücünün göstergelerinden bazılarıdır. Allah hepsini de kendi şanına yaraşır bir biçimde yaratmıştır. Onun yarattıkları ise kendilerine bu azaplardan herhangi biri dokunduğunda bir daha kalkmamak üzere oldukları yere çöküp kalırlar… Allah’ın kainatta yarattığı muhteşem güzellikler de, kusursuz sistemler de O’nun şanına yaraşır bir biçimdedir.
Allah, bağışı, ihsan ve ikramı pek geniş olandır. Bu ismi bilen, her daim Allah’ı yüceltir. O’nun hakkındaki bilgisini arttırır. Allah’ın iyiliğinin güzel, bağış ve ihsanının bol, üstünlüğünün aşılmaz ve hiçbir fiilinin çirkin olmadığına kesin bir bilgiyle bakıp görüp inanır.
Mecid, Macid ile birlikte aynı anlama gelmekle beraber mübalağa ifade etmekte olup daha geniş anlam içermektedir…
Mecid ismi şerifi Cenab-ı Hakk’ın sübuti sıfatlarından birisidir…
El-Mecid Esmaül Hüsnasının Havas Ve Esrarı
El-Mecid esma-i zikri izzet ve şerefe layık olmak, rızkın bol, maişetin kolay olması ve sıkıntılardan kurtulmak niyetiyle, “Ya Mecid Celle Celalühü” diyerek 57 defa okunması gerekir.
El-Mecid esma-i zikri sabah namazının hemen sonrasında , “Ya Mecid Celle Celalühü” diyerek 79 deda okuyup ellerine üfleyip yüzünü ve vücudunu sıvazlarsa kendisi yakınları yanında izzet ve heybet sahibi bir insan olur.
Alaca (bir çeşit cilt hastalığı) hastalığına yakalanan kişi, eyyâm-ı biyz günlerinde (her arabi ayın 13,14,15. günleri) oruç tutar ve her akşam, iftar vakti bunu çokça “Ya Mecid Celle Celaluhü” dese, inşallah nedensiz veya , Allahü Teala hazretlerinin kendisine açacağı bir sebeple bu kötü hastalıktan kurtuluşa erer.
Bu esma-i okumaya devam eden bir kişide umulur ki ululuktan berhudar olsun. Eğer bir kimsenin kendi akrabası arasında kadri ve izzeti olmazsa bu ismi sabah namazından sonra 99 defa okuyup kendi üzerine üfürse akrabası arasında aziz ve muhterem biri haline gelir.
Mecîd İsmi Duası
Ey göklerde ve yerde en yüksek şân kendisine ait olan
MECÎD!..
Şânın öyle yüce ki,
Her türlü övgüye layık olan ancak Sensin.
Şânın öyle yüce ki,
Eşi benzeri olmayan ancak Sensin.
Şânın öyle yüce ki,
Her şeye gücün yeterken hemen ceza vermezsin.
Şânın öyle yüce ki,
Kullarına sayılamayacak nimetler bahşedersin.
Şânına layık bir şekilde bağışla bizleri de!
Yüceliğin karşısında secdeye kapanma şerefini bahşet bize!
Amin… Ecmain…
El Mecid Esmaül Hüsnasının tecellisi
Bir sineğe iğne takmak, Mecid isminin bir tecellisidir.
Kuşa kanat vermek, Mecid isminin bir tecellisidir.
Ağaçları Cennet hurileri tarzında süslemek ve onların bütün ihtiyaçlarını karşılamak, Mecid isminin bir tecellisidir.
Balığa yüzgeç, kuşa kanat, file hortum vermek, yine Mecid isminin bir tecellisidir. Bizlere hibe edilen göz, kulak, dil, kalp gibi bütün maddi cihazlar; aşk, muhabbet, akıl gibi bütün manevi latifeler, Mecid isminin bir tecellisidir.
Yediğimiz her nimette bu ismi şerif gözükmektedir. Bir elmanın üzerinde; domatesin yüzünde, ekmeğin, incirin, şeftalinin ve saymakla bitiremeyeceğiz bütün nimetler üzerinde hep bu ismi şerifin mührü vardır.
El Vedud isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna