"Lütuf ve ihsan sahibi olan. Bütün incelikleri bilen" anlamına gelen El Latif Esmaül Hüsnası'nın faziletleri nedir? El Latif Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Latif ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...
Latîf Esması
Latîf : لاتيف
El-Latîf : اللطيف
Ya Latîf : يا لاتيف
Latîf – اللَّطِيفُ (Lutfeden- Lütufkâr) : Yüce Allah tüm faydalı, hoş güzellikleri kullarına hayır ve iyiliklerle ihsan eder.
“Rabbim dilediğine karşı lütufkardır. O her şeyi bilen, hikmet sahibidir.” Yusuf – 10
Latîf İsminin Anlamı
Latîf ismi arapça kökenli bir terimdir.
Kuran-ı Kerim’de birçok süre ve ayette Latif ismiyle Rabbimizin ne kadar bol lütuf, kerem sahibi, hayır ve iyilikleri kullarına hiç sezilmeyen yollardan onlara ulaştıran Latif olduğunu anlatır.
El-Latîf : Her işin inceliğini bilip, hiç umulmadık yoldan kullarına iyilik ulaştıran Latif’tir.
El-Latîf : Lütfü ve keremi bol olan O’dur.
El-Latîf : Rabbim sonsuz lütuf ve hikmet sahibi olandır.
El-Latîf : Allah Azze ve Celle gizli açık en ince işlerin detayını ayrıntısına kadar bilen, kalplerde olanı da bilen Latif’tir.
El-Latîf : En ince ayrıntılı gizli işlerden, tüm inceliklerine kadar bilen ve onlara çok kolaylıkla ulaşan Latif’tir. Kullarına hiç sevilmeyen yön ve yollardan onlara yararlar ulaştıran yüce yaratandır.
Latîf Esmasının Ebced Değeri ve Zikir Saati
Zikir Adedi: 129
Zikir Günü: Cuma
Zikir Saati: Zühre
Sabah gündoğarken
İkindinin son vaktinde
Akşam namazı akabinde
Gece teheccüd vaktinde
Bu esma-ı zikir çekilir.
Latîf ismi Cebrail A.s’ın çekmiş olduğu esmalardan biridir.
Latîf ismi oldukça güçlü bir esma-ı zikirdir.
Latîf Esmasının Faydaları, Havas ve Esrarı
Arzu ettiğiniz dileklerinizin gerçekleşmesi için bu esma-i zikir ‘Ya Latif’ diye günde 129 defa çekilir.
Günlük 5 vakit namazın hemen akebinde bu esma-i zikri ‘Ya-Latif’ diye 129 defa okursa, ne gibi müşkül, sıkıntılı, zor bir durumun içerisinde olan kimseler tez zamanda kurtuluşa erer.
İçinden çıkamadığı çözemediği zorluklara karşı ne yapacağını bilemediğinde bu esmayı zikri özelikle gece okumalarında gecenin derin sessizliği olan teheccüd vaktinde bu esma-ı zikri 16.641 defa ‘Ya Latif ‘ diye okunur.
Rızkının bollaşmasını isteyen kimseler bu esma-ı zikri günlük 9 defa ‘Ya Latif’ diye okumaya devam etsinler.
Yüce Allah’ın lütfuna mazhar olup bütün işlerinizin yolunda gitmesini istiyorsanız bu esmayı günlük 133 defa ‘Ya Latif’ diye zikredin.
Derdine derman arayan, çaresiz dertlerine derman bulamayan tüm hastalıklara karşı çok güçlü olan bu esma-ı zikri ‘Ya Latif’ diye günlük zikretmeye devam edilir.
ALLAHU Latifun bi ibadihi yerzuku men yeşau ve hüvel kaviyyül aziz” bu ayeti günlük dokuz kere okumaya devam eden bir kimse Rabbimizin lütfu keremine ulaşır. O kulun rızkı da hiç ummadık yollardan kendisine gelir.
Her hacet için bu esma-ı zikri 16641 defa ‘Ya Latif’ okuduğunda istemiş olduklarına ulaşır. Duası kabul olur.
Bu esma-i zikri ‘Ya Latif’ olarak besmeleyide başına koyarak, ‘Bismillahi’l-Latif’ diye 698 defa zikreden okursa ne gibi dileği arzusu muradı varsa ona nail olur.
Her türlü hacet için bu esmayı okuyacaklara tavsiye edilen ‘Ya Latif’ diye zikrini çektikten sonra Fatiha ve İnşirah sureleriyle iki rekat namaz kılındıktan sonra Allah’tan ne isteniyorsa onu dua ederek münacatımızı Allah’a arz edip sonucunu en güzel şekilde yüce yaratandan beklenir.
Latîf İsminin Tefekkürü
Ya Allah Bismillah çıktık yola, yolumuz hayr akimetiz hayr olsun. Bizi bizden iyi bilen Rabbimize sığınırak söze başlayalım.
Gönülden haykırışımız kalb’den geken o duygu ile göze gelerek gözyaşlarıyla akar yol bulur. Rabbimize karşı işlediğimiz o günahlarımızın acziyeti büyüklüğü karşısında Rabbimize tövbe ederek yüreğimizin o derin hissiyatını hüznünü ruha yansıtıp gözyaşlarıyla günahımızın temizlenişine şahid olur o damlalar.
Kalp bir dile gelse de konuşsa neler der kim bilir? Ruh dile gelse halimizi nasıl anlatır. Allah bilir. Bizi bizi yaratan yüce yaratıcımıza tam teslim olduğumuzda ondan her ne gelirse biz razı olursan şayet, Rabbim de bizden razı olur. Tek içimizi derdimizi sıkıntımızı dökdüğümüz bizi bizden iyi bilen yüce Rahman o kadar merhametli ki biz dua edip elimizi açtığımızda buyur kulum diye bizi huzuruna kabul ediyor. Onca günah yükü ile gelsek bile kapısından çevirmeyen yüceler yücesidir O. Ondan başka güvenip dayanacağımız dertlerimize sıkıntılarımıza çözüm yolu yoktur.
Yalnızca Allah Azze ve Celle bize vermiş olduğu imtihanlarıımıza karşılık bizden sadece sabredip beklememizi ve mükafatını ihsan ve ikramını en güzel şekilde vakti zamanı gelince kullarına vereceğini bildiriyor.
Biz iman dolu göğsümüzle ona tam olarak teslim olmamız lazım ki, Rabbimizden gelen herşeye razı olup kaderin tecellisine karşısında boynumuz kıldan ince, kılıçtan keskindir. Sadece tam bir teslimiyet ile imanla kaderin eninde sonunda vuku bulacağını bilmemiz, âdeta bizim inancımızın bir göstergesidir.
Biz aciz beşer kullar olarak en büyük düşman olan nefsimize yenik düşüp o kadar hata, yanlış günaha dalıyoruz ki, bu dünyada aleminde, feleğimiz şaşıyor. Allah’ın bizi kullarla, malla evlatla, bela ve musibet ile imtihan ettiğini farkında olmadan unutuyoruz. Allah da bize bunu sık sık hatırlatıyor. Bunları yeterince idrak edemediğimizden dolayı da başımıza gelen imtihanları kaybedenlerden oluyoruz.
Rabbim ilkinden kaldın diye seni yine aynı dert ve sıkıntı ile yeni bir imtihana tabi tutuyor. Kulum ilkinden kaldın ikinci imtihanından geç diyor. Bizde bize verdiği bu ikinci imtihanı farkında olup geçenlerden oluruz. İnşaAllah…
Rabbim bu dünyadaki bütün her ne ile bizi imtihan ediyorsa o imtihanları başarıyla geçip cennetini kazanan kullardan olmamızı nasip eylesin cümlemize İnşaAllah…
Latif isminin tecellisini Rabbimizin yaratmış olduğu her şeyde görmemizi sağlıyor.
Misal; Rabbimiz ilk insan olarak Hz.Ademi Halis çamurdan yarattı ve sonra ondan Hz.Havva’yı yarattı. Onlardan çocuklar dünyaya getirdi Habil ve Kabil gibi…
İşte insanın yaratılışı kainatta böyle vuku buldu.
Rabbimiz bir ayetinde buyuruyor ki;
“Allah sizi (Hz. Âdem`i) bir topraktan, sonra bir meniden (Hz. Âdem`in neslini) yarattı.” Fatır- 11
Bizi insan olarak yarattı. Tüm anne karnından dünyaya gelenler müslüman olarak doğarlar. Sonra anne babası onu hristiyan ya da yahudi yapar. Bizi insan olarak müslüman olarak yarattığı için binlerce şükür etmeliyiz. Bütün bunlar Latif isminin tecellisi ile vuku bulur. Bir müslüman olarak doğduğumuzdan bugüne kadar bizi yaratanın Allah Azze ve Celle olduğunu bilip, yaratılış gayemizinde O’na kulluk için yarattığıni bilip yüce Rabbmize heran hamd ile onu anan kullardan olalım.
Bu dünya hayatında onun davasına sonsuz hizmet ederek çalışmak bizim kulluk bilincimizi yeterince idrak etmemize sebeptir. Bu dünyadaki yaşadıklarımızı, sabır tevekkül şükür dua ile Rabbimiz bize iyilikler ve hayırlar ulaştırması bu esmanın tecellisi ile gerçekleşir. Rabbim lütfu bol olan kerem sahibi güzellikler ihsan eden Latif’dir.
İnsan olarak bizi yaratıp bize akıl zeka veren diğer tüm yarattıklardan üstün bir varlık olarak yaratıp bize ruh vermesi bedenimize can verip bize yeryüzünde kıyamete kadar görevli ve sorumlu kılan da yüce mevlamızdır.
Hayvanları aleminde onlar da hayvan olarak yaratılmış, bu dünyada onların da bir görevi var. Onlar içgüdüsel olarak hareket ederler. Akıl yoktur.
İnsan yaratılan en üstün varlıktır. Bizi insan olarak bu dünyaya lütfedip getiren kerem sahibi de O’dur.
Yarattığı tüm varlıklara lütfü ve keremi ile güzellikler bahşeden onlara ikrama ve ihsanlar verip ulaştırandır.
Allah’u Teâla’nın tecellisi bu dünya semasında Latif isminin sırları ile kullarına ulaşmaktadır.
Latîf İsmi Geçen Kur’an Ayetleri
“Rabbim dilediğine karşı lütufkardır. O her şeyi bilen, hikmet sahibidir.” Yusuf – 10
“Allah kullarına karşı Latif’tir, dilediğini rızıklandırır. O, pek kuvvetlidir, üstün kudret sahibidir.” Şûrâ-19
“Ey oğulcuğum! İşlediğin şey, bir hardal tanesi ağırlığınca olsa da, bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, Allah onu getirip meydana kor. Doğrusu Allah Latif’tir, haberdardır.” Lokman-16
“Sözünüzü ister gizleyin, ister açığa vurun; bilin ki O, kalplerin içindekini bilmektedir.” Mülk-13
“Yaratan bilmez olur mu? O, Latif’tir, haberdardır.” Mülk-14
“Gözler O’nu görmez, O bütün gözleri görür. O Latif’tir, haberdardır.” Enam-103
“Oturun da evlerinizde okunan Allah’ın ayetlerini ve hikmeti anın. Şüphe yok ki, Allah latifdir, herşeyden haberdardır.” Ahzab-34
“Allah’ın gökten indirdiği su ile yerin yemyeşil olduğunu görmez misin? Doğrusu Allah Latif’dir, haberdardır.” Hacc-63
“Rabbim dilediğine karşı lütufkârdır. O her şeyi bilen, hikmet sahibidir. Yusuf-100
Latîf İsmi Duası Ey son derece lütufkâr olan
LÂTÎF!
Öyle Lâtîfsin ki, kullarına sevilmez yollardan ihsanda bulunursun.
Öyle Lâtîfsin ki,
umulmadık bir anda karşımıza çıkar yardımın.
Karıncanın yuvasında,
örümceğin ağında,
arının peteğinde aşikârdır ince sanatın.
Çiçekler Senin lütfunla açar.
Senin lütfunla meyveye durur ağaçlar.
Lütuflarındaki inceliği seçmeyi lütfet bize!
Huzuruna vardığımızda ummadığımız
müjdelerle sevindir ruhumuzu!
Amin… Ecmain…