Allahın güzel isilmelerinden Ek Baki'nin faziletletlerini faydalarını sizin için araştırdık. El Baki Esmaül Hüsnasının faziletleri nelerdir? El Baki esmasının anlamı nedir? En güzel isimler manasına gelen Esmaül Hüsna Allah'ın 99 adet ismi bulunmaktadır. Esmaül Hüsna içerisinde büyük faziletler barındırır. Her ismin ayrı fazileti vardır. Sizin için Esmaül Hüsnada yer alan El Baki isminin faziletlerini araştırdık. Bu yazımızda anlamları, El Baki isminin Kuran-ı Kerim’de ki Arapça ve Türkçe manasını, El Baki isminin Kuran’da geçen ayetlerini, El Baki isminin faziletlerini bulabilirsiniz. işte El Baki Esmaül Hüsnasının faziletleri ve sırları...
El Bâki esmasının lügat anlamı:
Fena (yokluk ve ölüm) fiilinin zıddı olan el-Bâki ismi; sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan, geleceğe doğru sürüp gitmek, ölümsüz olmak, herhangi bir değişikliğe uğramamak anlamlarına gelmektedir. Bâki ismi Kur’an’da bu şekilde Rabbimiz için kullanılmamış, meşhur Esma-i Hüsna hadisinde zikredilmiştir.
El Bâki esmasının ıstılah anlamı: El Bâki; varlığı için herhangi bir yokluk söz konusu olmayandır. El Bâki; ölümsüz olan ve hiçbir değişikliğe uğramayandır. El Bâki; varlığının sonra ermesi düşünülemeyen, ebedi olandır. El Bâki; özellikleri, hakimiyeti, sultası ve melikliği daim olandır. El Bâki esmasının Kur’an içerisinde incelenmesi:1-Rabbimiz için şu şekilde kullanılmıştır:
“Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacaktır. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zatı bâki kalacaktır.” (Rahman 26-27) “…Allah en hayırlı ve en sürekli olandır.” (Taha 73)
“…O’nun zatından başka her şey helak olacaktır..” (Kasas 88)
2-Rabbimizin rızkının ve mükâfatının bâki olması anlamında şu şekilde kullanılmıştır:
“Size verilen şeyler dünya hayatının geçim vasıtası ve debdebesidir. Allah katında olanlar ise daha hayırlı ve daha kalıcıdır. Hâlâ buna aklınız ermeyecek mi?” (Kasas 60)
“Sizin yanınızdakiler tükenir, Allah’ın katındaki ise bâkidir. Elbette sabredenlere yapmakta olduklarının en güzeliyle mükâfatlarını vereceğiz.” (Nahl 96)
3-Ahiret yurdunun bâki olması anlamında şu şekilde kullanılmıştır: “Fakat siz, ahiret daha hayırlı ve daha devamlı olduğu halde dünya hayatını tercih ediyorsunuz.” (A’la 16-17) 349
4-Ahiretteki azabın kalıcı olması anlamında şu şekilde kullanılmıĢtır:
“…Elbette ahiret azabı daha şiddetli ve daha kalıcıdır.” (Taha 127)
El Bâki esmasının bize yüklediği görev ve sorumluluklar:1-Mezar taşlarına ibret alınması amacıyla HUvel Baki yazılır. “Sadece Allah bâkidir.” Bu söz bizim şiarımız olmalıdır. Allah’ın bâki, kendimizin ise ölümlü olduğunu bilmek bizi ahirete daha güzel hazırlanmaya sevk edecektir. Ölümü hatırlamak, mü’minin kalbinin ve dilinin vazgeçilmez tesbihi olmalıdır. Ölümü hakkıyla hatırlayan bir kimse, gününü en güzeliyle geçirmeye gayret eder. Boş işlerle uğraşmak yerine, mizanda kendisine sevap yönünden ağırlık yapacak olan amellerle ilgilenir. Ölümü hakkıyla hatırlamak, kişinin iyiliğine delalettir.
Rasulullah (s.a.v)‟ın yanında bir adamdan övgüyle söz edildi. Rasulullah (s.a.v): Ölümü hatırlama konusunda ne durumdaydı? diye sordu. Çok fazla hatırlamazdı, dediler. Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v): Öyleyse söylediğiniz gibi biri değilmiş, buyurdu.”(405)2- Dünya süsüne ve ziynetine aldanıp kalıcı ahiret hayatını unutmamalıyız. Kendi elimizde bulunan nimet ve imkânlardan daha çok, Allah’ın katındakilere güvenmeli ve onlara ümit beslemeliyiz. Dünyadan gelecek bir hayırdan çok, Rabbimizden gelecek hayırlara istekli olmalıyız. Dünyanın, söylenildiği gibi gerçekten üç günlük olduğunu bilebilsek musibetler ve sıkıntılar bizi bu kadar yıkmaz. Gözümüz hep Rabbimizin katında kalıcı ve daim olan nimetlerde olur.
3-Yaşadığımız şu hayatta arkamızda kalıcı salih ameller bırakmalıyız.
“Mallar ve oğullar dünya hayatının geçici süsüdür. Ölümsüz olan iyi işler ise Rabbinin nezdinde hem sevapça daha hayırlı, hem de ümit etmeye daha layıktır.” (Kehf 46)
Öyleyse ümit besleyeceğimiz, sevap bekleyeceğimiz ölümsüz salih ameller işlemeliyiz. Bizden geriye salih ve ölümsüz bir hatıra kalmalı.
El Bâki Ebced değeri ve zikir saati:
El Bâki İsminin zikri(113) adettir.Zikrin saati Güneş; zikir günü Pazar‘dır.
El Bâki Esmasının Fazileti ve Faydaları
EL-BAKİ ismini saatinde ve verilen miktarda okumaya devam eden kimse,dilediğine ulaşır.
Manevi birliktelik,din-iman kardeşliği ve hizmet amacına yönelik olarak bu ismin tertibini yerine getirenler hayret verici güzel sonuçlara ulaşırlar.
Dünyalık elde etmek için de bu ismin zikrinden yararlanırlar.
El-Bâki Varlığının sonu olmayan.
Bu ism-i şerîf (El-Bâki) “varlığın devamını” bildiren bir kelimedir. Varlığın devamı, önü ve sonu olmamakladır. Önü olmamak mülâhazasıyla Allah Teâlâ’ya Kadîm, sonu olmamak mülahazasıyla El-Bâkî denir. Bu mânalara yakın Ezelî ve Ebedî ism-i şerifleri de vardır. Allah Teâlâ’nın varlığı, devam bakımından zaman mefhumu içine girmez. Çünkü, zaman denilen şey, kâinatın yaratılmış olduğu andan itibaren sonsuzluğa doğru akışının derecelerini gösteren bir mefhumdur. Şu halde, zaman yaratılmışlar başlamıştır ve onlarla bitecektir. Kâinat yokken zaman da yoktu, fakat Allah Teâlâ vardı. Kâinat biter, zaman da biter, fakat Allah BÂKÎ’dir. El-Bâki : الباقيCenab-ı Hak buyuruyor:
“Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zâtı bâki kalacak” (Rahman, 27)
“O’ndan başka tanrı yoktur. O’nun zâtından başka her şey yok olacaktır. Hüküm O’nundur ve siz ancak O’na döndürüleceksiniz.” (Kasas, 88)
Hakk’ın dışındaki her şey fânidir. Yani aslında yok olmayı kabul etmektedir. Allah ona nazarı ve varlık elbisesini feyziyle giydirmeseydi, onun için varlık şerefi mümkün olmazdı. Bulunduğu hal üzere kalır, ortaya çıkmamış olurdu. Demek ki Hakk’ın ona nazarından sonra ancak varlık alemine geçmiş aslında Hakk’ın kendine nazarı ile kendisi için sabit olan yokluk üzere kalmamıştır.
O’nun zatından başka herşey, her mevcud aslında, yokluk demektir. Çünkü O’ndan başka her şeyin varlığı kendinden değil, Allah Teâlâ’ya dayandığından her an yok olmayı kabul edici ve yok olmaya hazır olmakla aslında yok demektir veya yok olacaktır. Ancak O zatında diri, ezelî ve ebedî, varlığı kendisiyle var olandır.
Hüküm O’nun, başkasının değil. O’ndan başka hüküm ve hükümet, kanun çıkarmaya ve kanun yapmaya kalkışanların hepsinin hükmü bozulur, ancak O’nunki bozulmaz ve hep O’na döndürüleceksiniz, hepiniz ölümünüzden sonra O’nun huzuruna götürülecek, mahkeme olunacak, ona göre cezanız, mükafatınız ne ise alacaksınız. İşte bütün kıssaların sonu işte bu “Ve hep O’na döndürüleceksiniz.” hükmüdür. Kimin haddinedir ki bu hükme boyun eğmesin!
Bâki İsminin Anlamları Alah’ın varlığı, hiçbir yönden yokluğu kabul etmez. O, varlığının başlangıcı ve sonu olmayan tek varlıktır. Allah, kendi bekası ile Bâki’dir; varlıklar ise ancak onun varlıklarını devam ettirmesi ile var olabilmektedir. Allah’ın baki olması demek, asla ölmeyen hayat sahibi ebedi varlık olması demektir. Bütün varlıklar yok olacak; sadece O’nun varlığı devam edecektir.Kainat içinde bulunan tüm varlıkların bir sonu vardır. Bir insan doğar, yaşar ve dünyada sürdürdüğü sınırlı ömür sonucunda ölür. Bu son, bütün insanlar için kaçınılmazdır. İnsanlar gibi bitkiler ve hayvanlar aleminin de yok oluşu kaçınılmazdır. Onlar da doğduktan bir süre sonra birer birer ölürler. Örneğin bir ağaç yeryüzünde yüzlerce sene yaşayabilir. Fakat en nihayetinde ölmeye mahkumdur. Canlı olan her şey hayatını tüketip toprağın altına girecek ve yok olacaktır. Aynı şekilde cansız varlıkların da bir sonu vardır. Zaman, tümü üzerinde yıpratıcı etkisini gösterir. Örneğin, binlerce yıl önce ihtişam içinde yaşamış kavimlerden bugün yalnızca yıkıntıların geriye kaldığını görürüz. İçinde yaşayan varlıkların bir sonu olduğu gibi kainatın da bir sonu vardır. Kainattaki tüm gök cisimleri, yıldızlar, güneşler bir gün enerjilerini tüketip yok olacaklardır. Veya Allah dilediği başka bir sebeple tüm kainatı yok edecek, kıyamet günü ile ilgili vaadini gerçekleştirecektir.Görüldüğü gibi her şey sonludur; kainat da, yaratılmış tüm varlıklar da. Allah ise yaratandır. Ve sonsuzluk yalnızca kendisine aittir.
El Bâki Ebced değeri ve zikir saati:EL-BAKİ esmasının zikri(113) adettir.Zikrin saati Güneş; zikir günü Pazar‘dır.
El-Bâki Esmasının Fazileti, Havas ve EsrarıEl-Bâki ismi şerifi, ömrün sihhatli, hayırlı ve uzun, mülkün ve işinin daimi olması için “Ya Bâki Celle Celalühü” diyerek 113 kere okunur.
El-Bâki ismi şerifini, “Ya Bâki Celle Celalühü” diyerek 1000 kere okuyan zarar ve üzüntüden kurtulur, amelleri makbul olur.
Her gün 565 kere “Ya Bâki Celle Celalühü” ism-i şerifini okuyan sıkıntıdan, kederden kurtulur.
5 vakit namazdan sonra 113 kere”Ya Bâki Celle Celalühü” zikrine devam edenin sıhhati daim olur, malı, mülkü her türlü kazadan, beladan korunur.
Bir şeyden korkan kimse her gece yatağına yattığında (113) defa okursa korktuklarından emin olur.
Kendisine vird edinerek (113) defa okuyanlara hastalık arız olmaz.
Tam bir ihlas içinde her gün (113) defa okuyanın mülkü ve memuriyeti elinden gitmez. Hayatta kaldığı müddetçe mülkünün ve vazifesinin sahibi olarak yazılır.
Şifa için zikredilen En Nur Esmaül Hüsnasının faziletleri
Ağrılardan kurtulmak için zikredilen En Nafi Esmaül Hüsnasının faydaları
Zararlı kişileri uzaklaştırmak için zikredilen Ed Darr Esmaül Hüsnasının faydaları
Kötülüklerden korunmak için zikredilen El Mani Esmaül Hüsnasının faziletleri
El Muğni Esmaül Hüsnasının faziletleri
Esmaül Hüsna! El Muğni zikrinin faydaları...
Küsleri barıştırmak için zikredilen Ya Cami Esmaül Hüsnasının faziletler
Eşlerin arasının iyi olması için zikredilen El Muksit Esmaül Hüsnasının faziletleri
Zül Celali Vel İkram Esmaül Hüsnasını faziletleri
Mâlik’ül-Mülk Esmaül Hüsnasının faziletleri ve faydaları
Esmaül Hüsnadan Ya Zel Celali Vel İkram ismi şerifinin fazileti nedir?
ESMAÜL HÜSNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ...
Mâlik-ül Mülk esması, Esmaül Hüsna