El Azim isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna

"Büyüklükte benzeri yok. Pek yüce" anlamına gelen El Azim Esmaül Hüsnası''nın faziletleri nedir? El Azim Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Azim ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...

El-Azim

Büyüklüğünün sınırı, emsali, ölçüsü olmayan, Bütün noksan sıfatlardan münezzeh ve mukaddes, her şeyden ulu, herkesten yüce, şanı büyük, azametli ve yücelik sahibi olan manasındadır.

“Estağfirullah el-Azim el-Kerim ellezi la ilahe illahüvel hayyül kayyumu ve etübü ileyhi subhanehu”

“Azamet ve Kerem sahibi olan Azîm, Kerîm, kendisinden başka ilâh olmayan, ezelî ve ebedî hayat sahibi olan Hayy ve her şeyi ayakta tutan Kayyûm olan Allah’dan mağfiret diliyor ve tevbe ediyorum. O bütün ayıp, kusur ve kötülüklerden münezzeh olan Sübhan’dır.”

Namazlarımızda gerek rükuda gerek ise secdelerimizde Allah’ı tespih ederken,bu anlamda tespih eder, “Sübhane Rabbiye’l-Azim; Allah’ım! seni tesbih eder ve noksan sıfatlardan tenzih ederim;senin şanın ne yücedir. “veya “Sübhane Rabbiye’l-A’la;Allah’ım! Seni tesbih eder ve noksan sıfatlardan tenzih ederim; sen ne yüce, ne ulusun…” demekteyiz…

El-Azim

Hakiki ve mutlak büyük, pek azametli, insan aklının erişemeyeceği derecede büyük ve azametli, sonsuz büyüklük ve yücelik sahibi olan anlamı içerir.

El-Azim Esmasının Ebced Değeriv e Zikir Saati

El-Azim İsminin

Zikir Adedi :1020

Zikir Saati : Utarit

Zikir Günü : Çarşamba’dır.

El-Azim Esmasının Özellikleri ve Bazı Faydaları:

Bir Müslüman; ihlasla, inanarak ve yaşayarak “Yâ Azim” diye bu mübarek ismin zikrine devam ettiği takdirde tecellisine nail olmaktadır. İzzet ve şerefe de kavuşmuş olur. Hastalığından da Şifa bulur. Biiznillah. Korkulardan emin olmuş olur.

El-Azim Esma-i zikrini, şartlarına uygun bir şekilde her gün sabah namazından sonra 1024 kere zikreden bir kul huzur ve mutluluk, yüksek makam ve mevki, şan-şöhret elde etmektedir. Kısa zamanda emsalleri arasında fark edilir bir hale geldiği görülür. Herkes tarafından sevilip sayılan biri olur.

El-Azim bir hastaya 1010 defa okunduğu vakit eğer ki eceli gelmemişse şifa bulup iyileşir.

Usulüne uygun zikredenleri Cenab-ı Hak, korkup çekindiği şeylerden koruyup kurtardığı gibi umduklarına da nail olur.

Her sabah devamlı olarak bu esma-ı zikri 120 defa “Ya Azim” ismini zikreden, halk arasında itibar gören biri haline gelir. Herkes tarafından sevilip sayılır. Bütün insanların nazarında da epey önemli ve kıymetli bir kul halini alır.

El-Azim

Gümüş bir yüzük üzerine yazıp parmağında taşıyan ve devamlı olarak bu mübarek esma-i zikreden bir kulun bütün istediği şeyleri Allah ona tecellisi ile verir. Kadri kıymetli biride olur.

Her kim bu ism-i şerîfi sabah namazlarından sonra El-Azim 1020 kere okumayı kendine vird ederse, kısa zamanda bulunduğu halden makam ve mevkiden yükselmeye başladığı görülür. Cenâb-ı Hak tarafından kullarına sevdirilmektedir. Herkes tarafından sevilip hürmet görür hale gelir ve aynı zamandada özü sözü her yerde tesir ve geçerli bir hale gelir. Kendisi hakkında bilinmesini istemediği şeyleri Cenâb-ı Hakk’ın lütfu ve keremiyle örttüğü gibi insanlara da bildirip göstermez. Korktuğu her şeyden emin olur.

İçinde El Azim İsm-i şerifi geçen Kur’an ayetleri :

1-) Bakara suresi 255. ayet

اللّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Okunuşu: Allâhu lâ ilâhe illâ huvel hayyul kayyûm(kayyûmu), lâ te’huzuhu sinetun ve lâ nevm(nevmun), lehu mâ fîs semâvâti ve mâ fil ard(ardı), menzellezî yeşfeu indehû illâ bi iznih(iznihî) ya’lemu mâ beyne eydîhim ve mâ halfehum, ve lâ yuhîtûne bi şey’in min ilmihî illâ bi mâ şâe, vesia kursiyyuhus semâvâti vel ard(arda), ve lâ yeûduhu hıfzuhumâ ve huvel aliyyul azîm(azîmu).

Anlamı: Allah ki, O’ndan başka ilâh yoktur (Sadece O vardır). Hayy’dır Kayyum’dur. O’nu ne bir uyuklama ve ne de bir uyku hali tutmaz. Göklerde ve yerde olan herşey O’nundur. O’nun izni olmadan, O’nun katında kim şefaat etme yetkisine sahiptir? Onların önlerinde ve arkalarında olanları (geçmiş ve geleceklerini) bilir. Ve O’nun lminden, O’nun dilediğinden başka bir şey ihata edemezler (kavrayamazlar). O’nun kürsüsü gökleri ve yeri kaplamıştır. Ve o ikisini muhafaza etmek (yerlerin ve göklerin dengesini korumak, gözetmek), Kendisine zor gelmez ve O Alâ’dır (çok yücedir), Azîm’dir (çok büyüktür).

2-) Şura suresi 4. ayet

لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Okunuşu: Lehu mâ fîs semâvâti ve mâ fîl ard(ardı), ve huvel aliyyul azîm(azîmu).

Anlamı: Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. O, yücedir, büyüktür.

3-) Vakıa suresi 74. ayet

فَسَبِّحْ بِاسْمِ رَبِّكَ الْعَظِيمِ

Okunuşu: Fe sebbih bismi rabbikel azîm(azîmi).

Anlamı: Artık Rabbini “Azîm” ismi ile tesbih et.

4-) Vakıa suresi 96. ayet

فَسَبِّحْ بِاسْمِ رَبِّكَ الْعَظِيمِ

Okunuşu: Fe sebbih bismi rabbikel azîm(azîmi). Anlamı: Artık Rabbini “Azîm” ismi ile tesbih et.

5-) Hakka suresi 52. ayet

فَسَبِّحْ بِاسْمِ رَبِّكَ الْعَظِيمِ

Okunuşu: Fe sebbıh bismi rabbikel azîm(azîmi).

Anlamı: O hâlde sen, yüce Rabbinin adıyla tespih et.

Ayetel Kürsi

Allah, (o Allah’tır ki) kendinden başka hiç bir ilah yoktur. (O, zatî, ezelî ve ebedî hayat ile) diridir (bakîdir). Zatiyle ve kemâliyle kâimdir. (Yarattıklarının her an tedbir ve hıfzında yegane hâkimdir, her şey onunla kâimdir). Onu ne bir uyuklama tutabilir ne de bir uyku. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. O’nun izni olmadıkça katında şefaat edecek kimmiş? O, yarattıklarının önlerindekini, arkalarındakini bilir. (Yaratılmışlar) O’nun ilminden yalnız kendisinin dilediğinden başka hiç bir şeyi kavrayamazlar. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri (kucaklamıştır, o kadar) vâsidir. Bunların gözetilmesi O’na ağır gelmez. O, çok yüce, çok büyüktür.

Bakara Suresi : 255. Ayet

Allah’ım! Belanın eziyetinden, sıkıntıya uğramaktan, kötü kazadan ve düşmanlara gülünç duruma düşmekten Sana sığınırım…

El Halim isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El Habir isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El Latif isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna