El antiseptiği (Dezenfektan), yaygın patojenlerin (hastalığa neden olan organizmalar) uzaklaştırılması amacıyla ellere uygulanır ve genellikle köpük, jel veya sıvı formdadır. Bunların kullanımı sabun ve su olmadığında önerilir. El antiseptiği, el yıkama için kullanılabilir veya tekrar tekrar el yıkama, doğal cilt bariyerini tehlikeye attığında ciltte kabuklanma veya çatlakların oluşmasına neden olur. Peki El antiseptiği (Dezenfektan) nedir? Nasıl kullanılır? El dezenfektan türleri nelerdir? İşte merak edilen soruların cevabı.
El Dezenfektan Türleri
Kullanılan etken maddeye bağlı olarak, el dezenfektanları iki türden biri olarak sınıflandırılabilir: alkol bazlı veya alkolsüz. Alkol bazlı ürünler tipik olarak, genellikle etanol, izopropanol veya n-propanol formunda yüzde 60 ila 95 arasında alkol içerir.1,6 Bu konsantrasyonlarda alkol, proteinleri hemen denatüre ederek belirli mikroorganizma türlerini etkin bir şekilde nötralize eder. Alkol içermeyen ürünler genellikle benzalkonyum klorür (BAC) gibi dezenfektanlara veya triklosan gibi antimikrobiyal ajanlara dayanır. Dezenfektanların ve antimikrobiyal ajanların aktivitesi hem anında hem de kalıcıdır. Birçok el dezenfektanı ayrıca cildi, kalınlaştırıcı ajanları ve kokuyu yatıştıran yumuşatıcılar (örneğin gliserin) içerir.
Nasıl uygulanır?
El dezenfektanının etkinliği, ürünün uygulanma şekli (örneğin, kullanılan miktar, maruz kalma süresi, kullanım sıklığı) ve kişinin ellerinde bulunan belirli enfeksiyöz ajanların aktif içeriğe duyarlı olup olmadığı gibi birçok faktöre bağlıdır. Genel olarak, alkol bazlı el dezenfektanları, parmak ve el yüzeylerine 30 saniye süreyle iyice sürülür ve ardından tamamen havayla kurutulursa, bakteri, mantar ve bazı zarflı virüsler (ör. influenza A virüsleri) SAB (sürfaktan, alantoin ve BAC) el dezenfektanı gibi bazı alkolsüz formülasyonlar için benzer etkiler bildirilmiştir.Çoğu el dezenfektanı bununla birlikte, bakteri sporlarına, zarfsız virüslere (örneğin norovirüs) ve sarmalanmış parazitlere (örneğin Giardia) karşı nispeten etkisizdir. Ayrıca uygulama öncesinde eller gözle görülür derecede kirlendiğinde cildi tam olarak temizlemiyor veya sterilize etmiyorlar.
KORONAVİRÜS TEST SONUCU KAÇ GÜNDE ÇIKAR? TIKLAYIN
KORONAVİRÜS NEDİR? NASIL ÖNLEM ALINIR? TIKLAYIN
Gösterdiği değişkenliğe rağmen, el dezenfektanları, özellikle el yıkamaya uyumun zayıf olduğu ortamlarda bulaşıcı hastalıkların bulaşmasını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Örneğin, ilkokullardaki çocuklar arasında, sınıf el hijyeni programlarına ya alkol bazlı ya da alkolsüz bir el dezenfektanı eklenmesi, bulaşıcı hastalıklarla ilgili devamsızlığın azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Aynı şekilde, işyerinde , alkol bazlı el dezenfektanı kullanımı, hastalık epizodlarında ve hasta günlerinde azalma ile ilişkilendirilmiştir.12 Hastanelerde ve sağlık kliniklerinde, alkol bazlı el dezenfektanına artan erişim, el hijyenindeki genel iyileşmelerle ilişkilendirilmiştir