Ekonomimiz daha da güçlenecek

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye ekonomisi ile ilgili ortaya atılan felaket senaryolarının yersizliğinin kanıtlandığına vurgu yaparak, “Türkiye Cumhuriyeti; ekonomisinin güçlü olduğunu, şoklara karşı gerekirse toplumun tüm kesimleri ile birlikte direnebileceğini göstermiştir. Biz ülke olarak bunun rehavetine kapılmayacağız” dedi.

Ezgi ÇelikAnkara

Ankara Sanayi Odası'nın geleneksel hale gelen 9. Büyükelçilikler Resepsiyonu, Etnografya Müzesi'nde siyasi temsilciler, yerel yöneticiler, yabancı misyon temsilcileri ve iş adamlarının katılımıyla gerçekleştirildi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı'nın açılış konuşmalarını yaptığı resepsiyonda dünyanın en büyük 250 müteahhidi arasında yer alan 21 ASO üyesi firmaya başarı plaketi verildi.

“Rehavete kapılmayacağız”

Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, 2018 yılının ikinci çeyreğinden itibaren Türkiye ekonomisi ile ilgili ortaya atılan felaket senaryolarına dikkat çekti. Hükümetin aldığı önlemler ile birlikte sanayicilerin üretimden vazgeçmemesi ile iddiaların yersizliğinin kanıtlandığına vurgu yapan Özdebir, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz hafta Türkiye’de temasta bulunan IMF heyetinin yaptığı değerlendirmede de; ekonomimiz ile ilgili pozitif büyüme beklentilerine, TL'nin değer olarak toparlandığına, Türkiye ekonomisinin şoklara karşı direnç gösterdiğine ve daralma beklentilerinin de olmadığına dair vurgular yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti; ekonomisinin güçlü olduğunu, şoklara karşı gerekirse toplumun tüm kesimleri ile birlikte direnebileceğini göstermiştir. Biz ülke olarak bunun rehavetine kapılmayacağız. 2019 yılında ekonomimizin toparlanması için harcadığımız eforu, 2020 yılında uygulanacak reformların tamamlanması için harcamamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu şekilde daha büyük ve daha güçlü bir ekonomi haline geleceğiz” dedi.

“En çok ihracat yapan beşinci il Ankara”

Ankara'nın, 93 Ar-Ge merkezi, 29 tasarım merkezi, 7 teknoloji geliştirme bölgesi ve 13 organize sanayi bölgesi ile Türkiye'nin diğer illerine göre daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Özdebir, bu avantajların ülke ekonomisine katma değer olarak yansıdığını dile getirdi. Ankara’nın ilerleyen yıllarda teknolojik dönümünü tamamen tamamlayacağını, üretim ve ihracat üssü olacağını kaydeden Özdebir, Ankara'nın 2018'de yaptığı 7,6 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye'de en çok ihracat yapan beşinci il konumunda olduğunu ifade etti. Özdebir, “2018 yılında Türkiye'nin toplam savunma sanayi ürün ihracatının yüzde 47,6'sını Ankara tek başına gerçekleştirmiştir. Ankara Türkiye'de bulunan savunma ve havacılık sanayisi firmalarının yaklaşık yüzde 60'na ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'nin ilk 500 firması içerisinde yer alan 11 savunma ve havacılık sanayisi firmasının 6'sı Ankara'da yer almaktadır. Bu 6 firma, sektörün toplam cirosunun yüzde 62'sini, ihracatının ise yüzde 71'ini oluşturmaktadır. Bununla birlikte Türkiye'nin toplam Çimento-Cam sanayii ihracatının yüzde 5,6'sını, İklimlendirme sanayii ihracatının yüzde 4,6'sını ve Demir-Metal ürün ihracatının yüzde 4,5'ini Ankara tek başına gerçekleştirmiştir” diye konuştu.