Ekonomik büyüme katma değerli yatırımlarla sağlanabilir

MESKON Kurucu Genel Başkanı Aydın Gönültaş ve Başkan Yardımcısı Hakan Berktaş, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Malatya Eğitim Sağlık ve Kültür Konfederasyonu (MESKON) Kurucu Genel Başkanı Aydın Gönültaş ve Başkan Yardımcısı Hakan Berktaş, ülkemiz adına nitelikli, katma değer üreten, her konuda yol gösteren bir ekonomik sivil toplum örgütü kimliğiyle yola çıktıklarını belirttiler. Gönültaş ve Berktaş “Konfedarasyonumuz, ekonomimizin genel tablosunu dikkate almakta, Malatya yereline yönelik çalışmalar yapmak üzere kurulmuş gibi görünüyor. Ama bakış açımız, perspektifimiz çok geniş. Türkiye ekonomisinin kırılganlığı, faizin yüksekliği dolayısıyla yatırımcılarımızı maalesef hiç bir bölgeye çekemiyoruz. Sürekli artan döviz kurları ve TL’deki değer kaybı ithalata bağımlı olan ihcacat potansiyelimizi zora sokuyor. Bu noktada sorumlu sivil toplum örgütü kimliğimizle, ülke ekonomimiz ile ilgili fikirlerimizi yetkililere geniş raporlar halinde sunacağız. Ülke ekonomimizin yatırım, istihdam ve katma değer üretmesi bağlamında yapılacakları, bizim bu noktada yapabileceklerimizi gündeme getireceğiz. Yerel bir konfedarasyon gibi görünebiliriz ama hedeflerimiz ve çizeceğimiz perspektifle, bölgemiz ekseninde ülkemiz ekonomisine sağlayacağımız katma değeri artıracak, ülke ekonomimizi büyütmek, üretim, yatırım ve istihdam sağlamak için var gücümüzle çalışacağız” dedleri.

İşsizlik katma değerli yatırımlarla çözülür

Gönültaş “Biz istiyoruz ki, sadece Malatya’mızda değil Türkiye’nin her bölgesinde yatırımlarlar yapılsın, harıl harıl çalışan organize sanayi bölgeleri kurulsun. 20 yıldır yapılan otoyollarımız elbette ülkemizin gelişimi açısından çok önemli bir adım olmuştur. Ama bu yollarımızda ülkemizin her bölgesinde üretim yapan sanayi bölgelerinden ürün ve malzeme taşıyan, istihdamı, katma değeri simgeleyen TIR’lar dolaşsın. Bugün kronikleşen işsizliğin çözüm , Türkiye’nin her bölgesine katma değeri yüksek ürünler üreten fabrikalar kurmakla, istihdamı artırmakla mümkündür” diye konuştular. Malatya’nın sadece kayısı ile anılan bir şehir olmasının bir eksiklik olduğunu vurgulayan Gönültaş, “Bizim kayısımız yanında armudumuz var, gastronomiye damga vuran yemeklerimiz var. Bu bağlamda öncelikle kayısımız için inovatif çalışmalar yapıp yeni ürünler ortaya koyarak, pazarlama zincirinde yaşadığımız sıkıntıları aşıp hem ulusal, hem uluslararası boyutta yeni pazarlara ulaşmamız gerekiyor. Kozmetik, ilaç, pastane sektöründe kullanılan kayısımızla tanışmayan yabancı ülkelere kendimizi açmamız, ihracatımızı geliştirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla Malatya’mızda bu noktada tüm girişimcilerin önünü açacak, Malatyalı işadamlarımızın birbirleriyle olan ticaretlerinin geliştirmesini sağlayacak, yaptıkları işlerde birbirinden haberdar olmayan hemşehrilerimizi ekonomik platformlarda, genç girişimcilerimizi sosyal kültürel platformlarda buluşturacağız. Malatya’mızın ekonomik olarak gelişmesi, büyümesi bağlamında ilimizde bulunan organize sanayi bölgelerinin çok daha artması bizim için önemli. Şehrimize yatırım çekebilmek için yatırımcılar için teşviklerin artırılmasını da beklemekteyiz” açıklamasını yaptılar