Ekonomi toparlanıyor

Merkez Bankası'nın düzenli yayımladığı finansal istikrar raporunun sonuncusu açıklandı. Raporda finansal koşulların sıkılaştığına vurgu yapılırken Türkiye ekonomisinin dengeye oturmaya başladığına değinildi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Merkez Bankası 26.Finansal İstikrar Raporu'nu açıkladı. Merkez Bankası'nın son bir aya ele alan raporundan öne çıkan kısımlar şöyle: " Artan korumacılık eğilimleri ve jeopolitik risklere rağmen küresel büyüme olumlu seyrini devam ettirmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı bir eğilim sergilemektedir. Kredi büyümesinin tarihsel ortalamalarına dönmesiyle ekonomide dengelenme eğilimi başlamıştır. Bir önceki Rapor dönemine göre yurt içi finansal koşullarda sıkılaşma gözlenmektedir. Bankacılık sektörünün aktif kalitesi ile güçlü likidite ve sermaye rasyoları finansal sistemin dayanıklılığını desteklemektedir. Reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla uygulanan makro ihtiyati politika çerçevesi ekonominin şoklara direncini artıracaktır. TCMB sahip olduğu politika araçlarını fiyat istikrarını ve finansal istikrarı destekleyici biçimde kullanmaya devam edecektir.

MERKEZ'DEN RANTÇILARA GÖZDAĞI

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ekonomide dengelenme süreci devam ettiğinin altını çizerek, . Finansal kesimin istikrarlı sermaye yapısı ve güçlü aktif kalitesiyle finansal istikrara katkı sağladığını belirtti. Çetinkaya son zamanlarda Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığı eleştirilerine de cevap vererek, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası elindeki bütün politika araçlarını fiyat istikrarını ve finansal istikrarı destekleyici biçimde kullanmaya devam etmektedir" dedi.

EKONOMİ GÜÇLÜ SEYİR HALİNDE

Yurt içi ekonomik durumun alınan ek tedbirler ve kamunun talebi ile güçlü seyrini koruduğunun dikkat çekildiği raporda şunlara vurgu yapıldı: "Sanayi üretimi ve istihdam gelişmeleri, iktisadi faaliyetteki olumlu görünümün 2018 yılında da devam edeceğine işaret etmektedir. Başta Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti olmak üzere, 2017 yılında getirilen tedbir ve teşviklerin etkisiyle firma teminatlarının güçlenmesi ve devamında gelen hızlı kredi genişlemesi iktisadi faaliyetin normalleşmesiyle dengelenmekte ve uzun dönem patikasına yakınsamaktadır."

BANKALARIMIZ GÜVENDE

Raporda, bankaların ABD doları cinsinden dış borçlanmalarının maliyeti faizleri artması ile yükseldiği belirtilerek şu değerlendirmede bulunuldu: "Bununla birlikte, bankaların dış kaynak maliyetlerindeki marjlarda sınırlı da olsa bir iyileşme yaşanması, maliyet artışlarına rağmen bankaların dış borç yenileme oranlarının yüzde 100'ün üzerinde seyretmesi ve sendikasyon kredilerinde sınırlı da olsa iki yıla varan vadeler ile borçlanabilmeleri, yabancı finansal kuruluşların kredi arzında kayda değer bir değişimin olmadığına işaret etmektedir."

İŞSİZLİK AZALACAK

2018 verilerinde ekonominin vites küçültmesine rağmen hala hızını koruduğuna değiniler raporda şu kısımların altı çizildi: "İktisadi faaliyetteki bu seyir işgücü piyasasını ve dolaylı olarak dayanıksız tüketim malı harcamaları üzerinden özel tüketimi desteklemektedir. Öte yandan, olumlu seyreden dış talebin ihracatı desteklemesi ve turizmdeki toparlanmanın belirgin katkısına karşın, artan altın ithalatı nedeniyle net ihracatın büyümeye katkısı sınırlı kalmıştır. 2018 yılı ilk çeyreğinde de mal ve hizmet ihracatındaki artış sürmekte, ithalat ise bir miktar yavaşlamaktadır. Bu gelişmeler ışığında iktisadi faaliyetin ana eğilimine yönelerek kademeli olarak potansiyel düzeyine yakınsayacağı öngörülmektedir. Reel kurdaki birikimli değer kayıpları, turizmdeki toparlanma ve küresel büyümenin güçlenmesiyle birlikte mal ve hizmet ihracatının büyümeye güçlü desteğini sürdürmesi ve cari dengeyi olumlu etkilemesi beklenmektedir. İktisadi faaliyetteki bu seyrin işgücü piyasasına olumlu yansıyacağı ve işsizlik oranlarının gerilemeye devam edeceği tahmin edilmektedir."