Bugünden itibaren Emniyet Müdürlüklerinden verilen ehliyet ve pasaport artık Nüfus Müdürlüğü'nden randevu alarak yapılacak. Peki Nüfus Müdürlüğü randevu nasıl alınır? İşte ehliyet ve pasaportun ücreti ve diğer tüm detaylar...
2 Nisan 2018 tarihinden itibaren ehliyet ve pasoportta yeni bir döneme geçildi. Artık Nüfus Müdürlüklerinden kimlik, ehliyet ve pasaport alınabilecek. Peki Nüfus Müdürlüğü randevu nasıl alınır? Ehliyet ve pasaport ücretleri ne kadar? Detaylar haberimizde...
İçişleri Bakanlığı, hazırladığı videoyla uygulama hakkında bilgilendirme yaptı. Buna göre, vatandaş Nüfus Müdürlüklerine geldiğinde vereceği fotoğraf, parmak izi ve imza hepsi için geçerli olacak. Alo 199 vatandaş etkileşim merkezinden ya da randevu.nbi.gov.tr adresinden randevu alınacak. Öte yandan videolu paylaşımda 503 olan pasaport başvuru merkezinin 761'e, 596 olan sürücü belgesi başvuru noktasının 680'e çıktığı kaydedildi. E-Nüfus Sendikası Genel Başkan Ali Kart ise, 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle çipli kimlik kartlarının yanı sıra ehliyet ve pasaportların da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredileceğini hatırlatarak, işlemlerde yetersiz altyapı ve iş yükü nedeniyle büyük sorun yaşanacağını savundu. Kart, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, sendika olarak özellikle aylar öncesinden nüfus müdürlüklerinin personel açığı ve fiziki alt yapı eksikliklerine dikkat çekmelerine rağmen, henüz eksikler tamamlanmadan devir işlemine geçildiğini söyledi. Normal iş ve işlemlerin yanında çipli kimliğe geçilmesiyle birlikte nüfus müdürlüklerinde yoğunluğun devam ettiğini kaydeden Kart, 'Bunun yanına şimdide pasaport ve ehliyet işlemleri ekleniyor. İlk bakışta vatandaşa tek elden işlem yapma kolaylığı gibi görülse de saatlerce sıra beklenerek yapılacak işlemden olumlu bir geri bildirim alınamayacağı aşikardır. Vatandaşın mutlu olması bir yana şikayetlerde artacaktır' dedi.
KİMLİK RANDEVUSU NASIL ALINIR?
2 Ocak'tan itibaren tüm Türkiye'de kimlik kartları için başvuru yapılabilecek. Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebilecek.
Çipli kimlik kartlarına geçiş işlemleri yürütülen 11 ilde bugüne kadar yaklaşık 150 bin kişiye yeni kimlikleri teslim edildi. Kırıkkale'yle başlayan projeye daha sonra Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova eklendi. Bu illerde yeni kimlik kartı almak için başvuru imkanı sağlanmasıyla proje kapsamındaki il sayısı 11'e ulaştı.
YENİ KİMLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak.Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek. Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek.
15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek. Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi). Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.
Yapılacak değerlendirmenin ardından kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığıyla teslim edilecek.
2018 Yeni Kimlik İçin Gerekli Evraklar: Nüfus müdürlüklerine müracaat ederken söz konusu bu belgeleri muhakkak tamamlamanız gereklidir. Zira randevunuz yanabilir ve daha ileri bir tarihe sarkabilir.
Şahsın 'nüfus cüzdanı' ile son altı ay içinde çekilmiş bir adet 'biyometrik fotoğraf' gereklidir.
Nüfus cüzdanı yanında bulunmayanlar aşağıda sıralanan kimlik belgelerinden birini de yanında götürebilir.
YENİ KİMLİK ALMAK İÇİN ŞUAN KULLANDIĞINIZ NÜFUS CÜZDANINIZI GÖTÜRMEYİ UNUTMAYIN!
Nüfus Cüzdanları yerine Yeni Kimliğinizi almak için eski kimlik belgenizi yada resmi olarak geçerli başka bir kimlik belgenizi muhakkak ibraz etmelisiniz. Bu durumda şuan kullandığınız Nüfus Cüzdanınızı yanınızda götürmelisiniz. Herhangi bir sebeple Nüfus Cüzdanınızı yanınızda götüremediyseniz eğer diğer kimlikleri de ibraz edebilirsiniz.
HİÇ BİR KİMLİĞİ BULUNMAYANLAR NE YAPACAK
Yukarıda kimlik başvurusu için herhangi bir kimlik belgesini ibraz etmek zorunda olduğunu ifade ettik. Eğer yukarıda sayılanlardan hiçbirisi yoksa Muhtarlıktan Belge almanız gereklidir. Bu konuda ikametinizin bulunduğu Muhtarlığa başvurmanız gerekir.
ÇİPLİ KİMLİK KART ÜCRETİ NE KADAR
Kimlik kartı alma ücreti ne kadar sorusu çokça soruluyor. Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek.
SÜRÜCÜ BELGESİ İÇİN NASIL BAŞVURABİLİRİM?
Gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra randevu sisteminden başvuru yaparak herhangi bir trafik tescil kuruluşundan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sürücü belgesi randevu sistemi üzerinden giriş yapabilmek için mutlaka bir e-posta adresinin bulunması gerekmektedir. Formda istenen bilgiler eksik veya yanlış girildiğinde başvuru iptal edilecektir.
BAŞVURU NE KADAR SÜRMEKTEDİR?
Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dakika içinde tamamlanmaktadır. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı/yazım) sırasına girmektedir.
SÜRÜCÜ BELGEMİ NASIL TESLİM ALIRIM?
Herhangi bir trafik kuruluşuna yapacağınız müracaat sonrasında sürücü belgeniz düzenlenerek müracaatta beyan ettiğiniz adresinize gönderilecektir.
SÜRÜCÜ BELGEMİ TESLİM ALIRKEN ÜCRET ÖDEYECEK MİYİM?
PTT tarafından adrese gönderilen sürücü belgeleri için herhangi bir ücret ödenmez.
SÜRÜCÜ BELGEM KAÇ GÜN SONRA TESLİM EDİLİR?
Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.
SÜRÜCÜ BELGEMİ KAYBETTİĞİMDE NE YAPMALIYIM?
Kaybettiğinizi bildirdiğiniz sürücü belgenizin başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve bilgisayar kayıtlarına zayi kaydının girilmesini teminen herhangi bir İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube/Büro Müdürlüğüne/Amirliğine müracaat etmeniz ve bu hususta yazılı beyanınızın alınmasını müteakip, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelini (vakıf payı) ödemek suretiyle zayi ettiğiniz sürücü belgenizi yeniden çıkartmalısınız. Kayıp olan sürücü belgeniz için ayrıca kayıp ilanı verilmesi gerekmemektedir.
SÜRÜCÜ BELGEMİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.
Yukarda yer alan linkten EGM ehliyet randevu alma işlemlerinizi kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sürücü sertifikalarının düzenlendiği tarihten itibaren 2 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. Randevunun sürücü sertifikasının geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten sonrasına verilmesi halinde, randevu tarihini beklemeden Trafik Tescil birimine müracaat edilmesi gerekmektedir.
EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELER (İLK MÜRACAAT)
Sürücü Belgesi Dosyası. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği. Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası. Sürücü Sağlık Raporu. Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz. 2 adet fotoğraf (5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf) Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
EHLİYET YENİLEME/DEĞİŞTİRME İÇİN GEREKLİ BELGELER
Eski sürücü belgesi. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği. Sürücü sağlık raporu. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf). Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
YIPRANMADAN VE KAYIPTAN DOLAYI EHLİYET YENİLEME
Eski sürücü belgesi. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği. Sürücü sağlık raporu. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan. Ehliyetini çaldıranların ve kayıp edenlerin en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak kayıp veya çalıntı beyanı vermesi gerekmektedir. Bu şekilde sisteme zayi kaydı işlenmektedir. İhmal etmeyiniz. Ayrıca kayıp ilanı vermenize gerek yok.