2018 yılının ilk ehliyet sınavı 10 Şubat Cumartesi günü düzenlenecek. Sürücü adayları ehliyet sınavı saat kaçta yapılacak diye merak ediyor. Ehliyet sınavı bir yılda beş kez düzenleniyor. Peki 2018 ehliyet sınavları ne zaman yapılacak? İşte 2018 yılında düzenlenecek ehliyet sınavları listesi...Ehliyet sınavı yarın yapılacak. Sınava girecek olan adaylardan başarılı olanlar, direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da yeterli puanı alanlar ehliyet almaya hak kazanacaklar. Ehliyet sınavından geçmek için en az kaç puan gerekir? Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
2018 EHLİYET SINAVLARI NE ZAMAN?
2018/MTSKS-1 10 Şubat 2018 (saat 14.00) 2018/MTSKS-2 21 Nisan 2018 (saat 14.00) 2018/MTSKS-3 04 Ağustos 2018 ( saat 14.00) 2018/MTSKS-4 20 Ekim 2018 (saat 14.00) 2018/MTSKS-5 22 Aralık 2018 (saat 14.00)
EHLİYET SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR?
Adaylar, 2018 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dahil 75.00 (yetmişbeş) TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine "Kurumsal Tahsilat Programı" aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde sınavın adıyla yatıracaklar.
Adaylar ayrıca, banka dekont/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecek. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk adaylarda olacak.
EHLİYET SINAVI NASIL YAPILIR?
Ehliyet sınavında adaylara çoktan seçmeli 50 soru sorulur. Her soru, 2 puan değerindedir. Adayların sınavda başarılı olabilmesi için 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puana ulaşması gerekir. Sınavda dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürmez. Adaylar geçmiş yıllarda çıkan sorulara ve cevaplara bakarak çalışma yapabilirler. Ehliyet sınavında toplam 4 dersten soru sorulur. Soruların derslere göre dağılımı;
- Trafik ve çevre dersi 23 soru - İlk ve yardım dersi 12 soru - Araç tekniği dersi 9 soru - Trafik adabı dersi 6 soru
10 Şubat'ta yapılacak ehliyet sınavının sonuçları 22 Şubat'ta ilan edilecek. Başarılı olan adaylar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında da en az 70 puan alanlar başarılı sayılırlar ve stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar. Direksiyon sınavının sonuçları da genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır ve adaylara ilan edilir.
DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?
Ehliyet sınavından en az 70 puan alan adaylar, direksiyon sınavına girerler. Direksiyon sınavı ortalama 35 dakika sürer. Her adayın sınavı sonrasında, 5 dakika ara verilir. Sınavda adaylara aracın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Sorulara yeterli cevabı veremeyenler elenir. Sürüş aşamasında adayın koltuğu ayarlamasından aracı düzgün şekilde hareket ettirmesine, emniyet kemerini takmasından hız kurallarına uymasına kadar birçok nokta dikkate alınır ve puan verilir. Yapılacak her hata sonucunda adayın puanı düşürülür. Direksiyon sınavında adayın aynaları kontrol etmesi, emniyet kemerini takması hız kurallarına uyması artı puan kazandırır. Dönüş kurallarına uymama, aracın düzgün hareket ettirilmemesi de adayın puanını düşürür.
DİREKSİYON SINAVINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Aracınızın kapısını sol elle açarak sağ ayağınızla giriş yapınız. Araca binerken arkanızdan gelen bir araç varsa onu görebilmeniz, bu vesileyle olası kazalarda yaralanma riski ortadan kalkar. Sınav giriş belgenizi ve nüfus cüzdanınızı komisyon başkanına vererek imza tutanağını imzalayınız. Aynaları, koltuğu kendinize göre ayarladıktan sonra mutlaka emniyet kemerinizi takınız. Vites takılı durumdaysa, debriyaja basarak boşa alınız. Debriyaja basılı konumdayken kontağı çevirip araç çalışmaya başladıktan sonra anahtarı basmayı bırakınız. Gideceğiniz yöne göre sinyalinizi veriniz, frene basarak el frenini indiriniz. Ayağınız sonuna kadar debriyaja basılı haldeyken vitesi 1'e takarak kalkışınızı yapınız.
STAJYER EHLİYET NEDİR?
Direksiyon sınavından en az 70 puan alan adaylar, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet için adaylara 2 yıl süre verilir. Bu süre içerisinde 75 ceza puanına ulaşılmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşan adaylar, başarısız sayılırlar ve ehliyetlerine el konulur. Ehliyetine el konulanlar, psikoteknik teste girerler. Test sonucunda ehliyet alınabilmesi için, yeniden sürücü kursuna kayıt olunarak sınava girilmesi gerekir.