Economist dergisinde ilginç yazı: Türkiye gibi ülkeler kullanabilir

The Economist'in Savunma Editörü Shashank Joshi, AUKUS anlaşmasının nükleer silah için boşluk oluşturduğunu söyleyerek Türkiye gibi ülkelerin nükleer silah üretimi için bunu kullanabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘Dünya’nın geleceği özgür ve açık bir Pasik’e bağlı!’ diyerek duyurduğu yeni savunma paktı AUKUS’un büyük sonuçları olacak gibi duruyor.

ABD’nin Çin’i köşeye sıkıştırmak için yaptığı bu hamle, Nükleer Silahızlanma Anlaşması’ndaki çok kritik bir yasal boşluğu ortaya çıkardı. Bu yasal boşluk kullanılarak, hiçbir yasayı ihlal etmeden atom bombasında kullanılan yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum üretilebiliyor.

The Economist’in Savunma Editörü Shashank Joshi, bu durumu Türkiye üzerinden örnek vererek özetledi.

'YASAL BOŞLUK VAR'

Joshi, şu ifadeleri kullandı:

''Yani, nükleer silahsızlanma konusunda AUKUS’un büyük etkileri olacak. Nükleer Silahsızlanma Anlaşması, nükleer silahlara sahip olmayan ülkelerin, nükleer bomba üretmesini yasaklıyor; fakat, içinde yakıt olarak ‘yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum’ kullanılacak nükleer denizaltıların üretilmesini yasaklamıyor.

Yani aslında burada yasal bir boşluk var.

'TÜRKİYE GİBİ ÜLKELER NÜKLEER BOMBA İÇİN KULLANABİLİR'

İnsanların, Avustralya’nın nükleer bir bomba yapmanın peşinde olmasından endişelendiğini sanmıyorum. Bu endişe daha çok, diğer ülkelerin; belki Türkiye’den, bilirsiniz, bir sürü nükleere meraklı ülkeden ve onların daha önce nükleer silah programı ile flört etmiş olmasından kaynaklanıyor. Bu ülkeler, nükleer denizaltıları atom bombası üretimine giden dikensiz bir yol olarak görebilirler.''

Kaynak: Süper Haber