Dünyayı sarsan siber saldırılar

İnternetin ortaya çıkması,bilişim sistemlerinin kullanılması,e-devlet ve e-ticaret gibi elektronik ortam hizmetlerinden faydalanılması birçok tehlikeyi beraberinde getirmiş.Ülkeler arasındaki gerginliklerde saldırı malzemesi olmuştur.Sizler için dünyayı sarsan yedi önemli siber saldırıyı derledik.

ÜNAL GÜNDOĞDU / MİLAT ÖZEL HABER

Yeni Dünya Düzeni ,gelişen teknoloji bilgisayar çağının yaygınlaşması ile birlikte ülkeler resmi verilerini biligisayara taşımış, bu alanda bilgilerini depolamaya başlamıştır.

İnternet ile birlikte bilişim sistemlerin kullanılması e - devlet ve e - ticaret gibi elektronik ortam hizmetlerinden faydalanması bir çok tehlikeyide beraberinde getirmiştir.Bu durum ülkeler arası bigi casusluğu yapmaya elektronik ortamlara saldırı yapmaya (siber saldırı)sebep olmuştur.

Rusya -ABD Doğalgaz Patlaması 1982

20.yüzyılın ikinci yarısında ilk karşılaşılan siber saldırı Rusya ile ABD arasında gerçekleşmiştir.Soğuk savaş döneminde,Ruslar Kanada'da bir şirketten doğalgaz boru hattı için kullanılan bir yazılımı çaldılar.Rusların çaldıklarını zannetikleri yazılım aslında CIA tarafında tuzağa düşürülmüş bir virüş yazılımıdır.ABD virüsü durdurmak yerine ,yazılıma virüs yerleştirmeye devam etmiştir Rusların çaldığı yazılım bir süre sonra bozulmuş,boru hattının akışı anormal seviyelere çıkartmış ve borunun patlamasına sebep olmuştur.Bu olay ülkeler arasında ki ilk tarihi siber saldırı olarak kayıtlara geçmiştir.

NATO Kosova Krizi - 1999

Dağılma sürecine giren Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun,bağımsızlık isteyen Kosava Kurtuluş Ordusuna karşı operasyonlara NATO müdahale etmiştir.NATO genel sekreterinin direktifi ile Sırp hedefler bombalanmaya başlanmıştır.Ancak bu duruma karşı,Yugoslavya vatandaşına sahip hackerlar NATO karargahına ve üye ülke askerlerinin haberleşme sistemine yönelik siber saldırılar başlamış bilgisayarlar binlerce virüs ve zararlı e - postalar gönderilmiştir.Bu saldırıdan sonra NATO'nun resmi web sitesi sık sık kesintiye uğramış NATO'nun e - posta hesabı günlerce kapalı kalmıştır.

Irak-2003 Askeri Siber Saldırı

2003 yılında ABD, Irak'ı 2. kez işgal etmye planlarken Pentegon tarafından hazırlanan bir mesaj binlerce Irak subayına Irak Savunma Bakanlığı e-posta sistemi üzerinden iletildi.Bu mesaj Irak birliklerinin hiç savaşmadan teslim olmalarını içeren bir mesajdı.Bu mesaj ile bir çok Irak subayı savaşa girmeden teslim olmuştur.

Mavi Marmara Saldırısı :2010

İsrail'in ambargo uyguladığı Gazze'ye yardı malzemesi göndermek için,değişik milletlere ve değişik dinlere bağlı binlerce yardım gönüllüsü uluslararası sularda olmasına rağmen,31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail askerleri tarafından saldırıya uğramıştır.

Bu olay üzerine, saldırıya tepki göstermek için binlerce haktivist gruplar çok sayıda devlet,şirket ve banka web sitesine saldırı yapmıştır.İsrail'in özür dilememek için direnmesine tepki olarak İsrail'in web sitelerine saldır düzenlemiştir.

Amerika Rusya Çin Siber Saldırısı :21 Ekim 2016

Amerika Birleşik Devletleri tarihin en büyük siber saldırısı ile karşı karşıya kaldı. 21 Ekim Cuma günü başlayan saldırı Rus ve Çinli hackerlar tarafından ABD hedef alınarak 14 milyondan fazla IP üzerinden gerçekleştirildi.DDoS yani Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) olarak adlandırılan bu saldırı türü internet sistemlerini engellemek için yapılıyor.

Bugün gelinen noktada ise FBI ve Pentagon bu saldırıları engellemek için dün erken saatlerden bu yana tüm çalışmalarına devam ediyor. Ancak henüz tatmin edici bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor. Yani ABD'de tüm uğraşılara rağmen saldırının önüne geçilemediği gibi dünyanın yeni savaş silahı olarak nitelediği bu saldırıların Amerika'ya maliyeti ise belli olmaya başladı.

Siber saldırının ABD'ye maliyeti: 7 milyar dolar

Başta ABD olmak üzere onlarca ülkenin etkilendiği DDoS atakları nedeniyle sadece sosyal medya siteleri değil DynDNS gibi dünyanın en büyük DNS servis sağlayıcısının yanı sıra mesajlaşma uygulaması WhatsApp, dijital oyun platformu Origin ve Steam de bu saldırıların hedefi oldu. Bunların dışında Amerikan hükümetine ait kurum ve kuruluşların sitelerinin de çöktüğü belirtiliyor. Teknoloji dünyasında yayılan söylenti ve paylaşımlara göre DDoS saldırısı Amerika'ya pahalıya patladı. Ülkenin yüzde 78'inden fazlasının internetsiz kaldığı belirtilirken maddi zararın ise 7 milyar doları bulduğu ifade ediliyor.

Filistin'li Hackerlar İsrail Televizyonlarını ele geçirmesi

Son günlerde İsrail'in ezan yasağına ilişkin tepki göstermek amacıyla Hackerlar ezan okunmasını yasaklamak isteyen İsrail'de iki resmi televizyon kanalını ele geçirdi. Kanallarda bir süre Mescid-i Aksa görüntüsü eşliğinde ezan sesi yayınlandı.

İsrail'in Kanal 2 ve Kanal 10 adlı televizyon kanalları dün gece kısa süreliğine hacklendi. Söz konusu kanallarda birkaç dakikalığına Mescid-i Aksa görüntüsü eşliğinde ezan sesi ve ülkedeki yangınlara ilişkin görüntüler yayınlandı. İsrail medyasında yer alan haberlerde, söz konusu olayın bugün İsrail meclisi Knesset'te oylanması beklenen ezan yasağı tasarısı öncesi meydana gelmesine dikkat çekildi.