Dünyanın ilk sosyal medya temalı oyunu: Twitter Fenomeni Romeo ve İnstagirl Juliet

USMEDSanat ekibinin sosyal Medyada farkındalık oluşturmak için Shakespeare'in dünyaca ünlü oyunu 'Romeo ve Juliet' günümüze uyarladığı oyunu 'Twitter Fenomeni Romeo ve İnstagirl Juliet' büyük ilgi görüyor. Son olarak Kayseri'de kapalı gişe oynayan oyunu kahramanlarına sorduk....

Önü alınamaz bir şekilde hayatımızı girdap gibi içine çeken sosyal medya tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu konuda özellikle gençleri bilinçlendirmek isteyen USMED Sanat ekibi, yönetmen Halil İbrahim Kaplan ve oyun yazarı Erdi Öget önderliğinde kafa kafaya verip kitlelere nasıl daha etkili ve çabuk ulaşırız diye düşünmüşler. Ve nihayetinde 'Twitter Fenomeni Romeo ve İnstagirl Juliet' oyunuyla karşımıza çıktılar. Taşı gediğine koyan oyun 'Sosyal medyada kararındalık' tiradıyla seyirciyi selamladı.

Bilindik bir oyun, nasıl olacak, inşaAllah sıkılmadan izlerim gibi kafamda binbir düşüncelerle Küçükçekmece Sefaköy Kültür Sanat Merkezi'nin yolunu tuttum. Tamamen dolan salondaki tek boş kalan koltuğa oturdum ve oyunun başlamasını bekledim. Oyun başladıktan birkaç dakika sonra o ilk gülüş kulaklarımızda çalındı ve alkış koptu. Daha kaç kez alkışlarla oyun durdu bilmiyorum. İyi yazılmış ve yönetilmiş 'Twitter Fenomeni Romeo ve İnstagirl Juliet' oyununa oyuncuların da tecrübesi eklenince seyir zevki yüksek bir tiyatro ortaya çıktı.

ABSÜRT KOMEDİ

Tüm bunların yanında, alkışların ve gülüşlerin en yoğun olduğu anda öyle bir tirad atıyordu ki oyuncular, sosyal medyanın tehlikeli virüsünü mıh gibi çakıyorlardı seyircinin zihnine. Ve sonra hız kesmeden eğlendirmeye devam ediyorlardı. Anlayacağınız herkesin izlemesi gereken, sosyal sorumluluk içerikli, absürt komedi içeren bir tiyatro oyunu.

İlk galadan sonra Kroren Restaurant'ta biraraya gelen ekibe bende dahil oldum. Hem mülakat yaptım hem de keyifli bir akşam yemeği yedim. Her ne kadar kişilikler farklı, roller farklı olsa da 'birlik'u2008olmuş bu ekip daha çok iş yapacağa benziyor.

Sözü daha fazla uzatmadan sizleri 'Twitter Fenomeni Romeo ve İnstagirl Juliet' ekibiyle yaptığımız mülakatla baş başa bırakıyorum.

YÖNETMEN: HALİL İBRAHİM KAPLAN

- Farklı bir Romeo ve Juliet oyunu izledik

Tiyatro oyunu demek bir metni alıp onu oynamak demek değildir. Farklı bir dünya meydana getirmek demektir. Yaptığım her işte bakirliğe önem veririm. Biz de farklılığımızı ortaya koyduk. Romeo ve Juliet'in bu tarz bir uyarlaması yapılmadı. 1500'lü yıllardaki Romeo'ya telefon verdik, dönem kıyafetlerdi giydirdik lakin sahnede harmandalı oynattık.

- Absürt komedi her zaman risklidir

Absürtlükle saçmalık arasında çok ince bir çizgi vardır. Dengeyi iyi kuramazsanız yaptığınız iş çok amatör durabilir. Biz bu dengeyi çok iyi kurduk ki, insanlar enteklektüel bir oyunu zevkle izleyebildiler. Amacımız her kesimden insan üzerinde aynı etkiyi bırakmaktı. Seyircilerden de bu tepkiyi aldık.

- Başka projeler var mı?

Var ama ser verip sır vermeyiz :)

- Peki USMEDu2008Sanat neler yapıyor?

USMED Sanat, çok iyi işler yapacak. Yakında eğitimler başlıyor. Sinema filmleri, belgeseller, reklamlar ve atölyeler var. Biz Türkiye'deki sanatı başka bir boyuta taşıyacağız. Bu uzun süreli bir proje. Kendi oyuncumuzu yetiştireceğiz. Entellektüel ve kendi değerlerimize uygun oyuncular olacak. Bunun altını çizmek istiyorum.

- Başka projeler var mı?

O fanusu kabul etmemizin nedeni biziz. Çünkü kötü iş yapıyoruz. Din üzerinden, 28 Şubat üzerinden şimdi de 15 temmuz'u kullanıp, kalitesiz işler yapıp, rant sağlıyanlar var. Kendi ideolojimizi ranta çevirirsek, sanat değil, ticari faaliyetlerde bulunmuş oluruz.

Eğer, hassas noktalarımızı sanatsal faaliyetlerde kullanacaksak, bunu çok iyi yapmak zorundayız. Ticari kafadan kurtulmalıyız. Muhafazakarlıkla, entellektüelliği birleştirip, bu kabuğu kıracağız.

OYUNUN YAZARI: ERDİ ÖGET

- Hangi kafayla yazdınız bu oyunu?

(Tüm ekip kahkahaya boğuldu:)

Sheaksper'in eserini uyarladık. Romeo bir twitter fenomeni olsaydı ne olurdu. Juliet dudak büzerek selfi çeken bir kız olsaydı, nasıl bir hikaye ortaya çıkardı. Dönemsel, popüler kültürü de içine sindiren değişik bir hikaye oldu. İzleyenler memnun kaldı, bu da bizi memnun etti.

- Hikayeyi daha da detaylandırır mısınız?

Sosyal medya eşittir popüler kültür. Son dönemde insanların, siyasi ideolojilerinden, hayat tarzlarına kadar her şeyleri sosyal medya üzerinden şekilleniyor. Oyunda da buna değindik. Zamanla insanların karakterleri değişiyor. Sosyal medyada oluşturdukları karakterleri ve kendi kişilikleri. İlerleyen süreçte bu büyük sıkıntılar meydana getirecek. İnsandaki bu iki karakter çatışmaya başlayacak. Birazda bunun önüne geçebilmek için bu oyunu kaleme aldık ve sahneye taşıdık.

- Bir hadisenin sizi yazmaya tetiklemiş olması gerekir...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı Yeşilay'ın düzenlediği sosyal medya bağımlılığı konferansında ufkumu açan bir hadise yaşandı. Sosyal medya bağımlılığının işlendiği bir konferansta 'paylaşım rekoru kırılmış. Herkes, elinde telefon Cumhurbaşkanıyla fotoğraf çektirmek için sıraya girmiş. Bir gazetede de yayınlandı bu fotoğraf. Birazda bunun önleminin alınması gerekiyor. Genç nesil sokakta oynanan oyunları bilmiyor, elinde telefonla büyüyor. Bu, gelecek kuşaklar için tehlikeli bir yere gidiyor.

- Başarılar o vakit...

Amacımız, bir farkındalık oluşturmak ve dikkat çekmekti. İnşaAllah muvakkak oluruz.

SILA KILIÇKAYA: JULİET

- Sanki Juilet'i oynamak için doğmuşsunuz?

10 yıldır tiyatro oynuyorum. 6 yıl önce de 4 sezon Juliet karakterini tiyatroda oynadım.

- Sizin için kabul etmek zor olmamıştır bu oyunu..

Sosyal sorumluluk projesiydi. İnternetin insanları ele geçirdiğini anlatacaktık. Az düşünme ile kabul ettim.

- İnanılmaz bir alkış tufanı vardı salonda. Oyununuza etkisi oldu mu?

Sahnede arkadaşlarımız, alkışları sayıyordu. Bu bizi inanılmaz motive etti. Her seferinde tüylerimiz diken diken oldu.

- Kariyerinizi etkilecek bu oyun. Gelecek için planınız var mı?

Hayatımda hiçbir şeyi planlayarak yapmadım. Kadere inanırım. Bu ekiple uzun yıllar çalışmak isterim. Fırat İpek/YENİ SÖZ

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ