''Dünyanın en eski mutfağı'' sloganıyla kollar sıvandı!

‘Dünyanın en eski mutfağı’ sloganıyla tarihin başlangıç noktası Göbeklitepe’ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa,Türk mutfağını UNESCO’ya tescil ettirmek için son hazırlıklarını yapıyor.

Tarihin başlangıç noktası Göbeklitepe’ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa, gastronomi alanındaki lezzetlerini de ‘Dünyanın en eski mutfağı’ sloganıyla UNESCO’ya tescil ettirmek için son hazırlıklarını yapıyor. Türkiye’nin lezzetleriyle öne çıkan kentlerinden Hatay ve Gaziantep’in gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na alınmasının ardından, geçmişi asırlar öncesine dayanan pek çok yöresel lezzetiyle meşhur Şanlıurfa’da hazırlıklar son aşamaya geldi.

Envaiçeşit kebaptan yumurtalı köfteye, borani yemeğinden şıllık tatlısına kadar yaklaşık 400 civarında lezzet turizmin hizmetinde olacak.

KRİTERLER YERİNE GETİRİLDİ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, değişik kültürleri tanımak isteyenlerin ve farklı lezzetler arayanların son dönemde kenti sıkça ziyaret ettiğini söyledi.

UNESCO’nun en büyük kriterlerinden birinin kente has yöresel yemeklerin işletmelerde satışa sunulması olduğunu hatırlatan Çiftçi, başta belediyeye ait sosyal tesisler olmak üzere onlarca çeşit yemeğin turistlere ikram edildiğini, zengin mutfak kültürüne sahip olan kentin mutlaka bu özelliğini tescil ettireceğine inandığını dile getirdi.

‘ŞANLIURFA MUTFAĞI DÜNYAYA AÇILACAK’

Nihat Çiftçi, kendine has özellikleri ve zengin yemek çeşitliliğine sahip Şanlıurfa mutfağını markalaştırmada kararlı olduklarını vurguladı. Kent mutfağının marka haline gelmesi için şehrin enfes lezzetlerini dünya ile paylaşacaklarını anlatan Çiftçi, medeniyetlere beşiklik eden kentin, aynı zamanda her damağa hitap eden bir mutfak kültürüne de sahip olduğunu ifade etti.

KÖKLÜ MUTFAK KÜLTÜRÜ

Çiftçi, dünyada eşine rastlanmayan lezzetleri şehri ziyaret eden herkese tattırmak istediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Şanlıurfa köklü bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu mutfağı bizim yerli ve yabancı turistlere sunmamız lazım. Hatay ve Gaziantep UNESCO’ya girdi sıra Şanlıurfa ve Mardin’de. Bu iki şehrimiz de girecektir. Bu güzergahı gastronomi rotası olarak dünya turizmine açmamız önemli.”

İNSANLIĞIN ANAYURDU

Gastronomi Turizmi Derneği Şube Başkanı Abdurrahman Acar da kentte gastronomi turlarına olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi. Kentin tarihin başlangıç noktası olması açısından da ayrı bir öneme sahip olduğunu anlatan Acar, “Şanlıurfa tüm insanlığın ana yurdu, bütün dünya Şanlıurfalıdır” sloganıyla tarih ve turizm çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.