Botanik biliminin babası kabul edilen Tournefort'un öğrencisi olan İngiliz Konsolos William Sherard'ın 310 yıl önce İzmir'deki evinin önünde 37 dönümlük arazide kurduğu botanik bahçesi, kaderine terk edildi. Gaziemir Belediyesi ile Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezinin izini buldukları dünyanın en eski dördüncü botanik bahçesi, hayat bulmak için uzanacak bir el bekliyor. 1700'lü yılların yadigarı olan ve zamana karşı direnen botanik bahçesinde 12 bin çeşit bitki türü bulunuyor.
İNGİLİZ KONSOLOS BUTTİGİEG DE İLGİLENİYORGaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, bahçede birbirinden farklı bitki çeşitlerine rastlandığını belirterek, "İngiliz Başkonsolosu Sherard 310 yıl önce dünya çapında bir botanik bahçesi yapmış . Türkiye'ye has olmayan bitkiler var. Üniversiteden gelen uzmanlar Türkiye'ye has olmayan bitkiler buldu ve tohumları hala duruyor. İngiltere'nin İzmir Konsolosu Anthony Willy Buttigieg'i de ziyaret etti ve bu konuyla ilgileniyor. Maddi anlamda destekte bulunabileceklerini söyledi. İngiltere Kraliyet ailesinin de buna destek olacağını düşünüyorum" dedi.
"BELEDİYE OLARAK BU İŞİN ALTINDAN KALKAMAYIZ"Botanik bahçesinin hayata geçmesi ile hem Türkiye hem de İzmir turizmi için büyük fırsat oluşturulacağını belirten Şenol, şöyle konuştu: "Burası bizim belediye olarak tek başına açacağımız bir yer değil. Şu an orası 180 dönüm, belediye olarak alanı biraz genişlettik. Türkiye'nin önemli bir botanik bahçesi olsun istiyoruz. Ama sadece Gaziemir Belediyesi olarak bu işin altından kalkma şansımız yok. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, İzmir Ticaret Odası ile Ege Bölgesi Sanayi Odası gibi kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, hatta TAV'ın destek olması gerekiyor. Bizi belediye olarak aşıyor, bünyemizi aşıyor. Belki de dünyanın ender botanik bahçelerinden birine sahip olacağız. Çok önemli, herkesin destek olmasını bekliyorum."
"FUAR KADAR ÖNEMLİ, TÜRKİYE'NİN PROJESİ OLMALI"Şenol, botanik bahçesinin İzmir fuarı kadar önemli olduğunu vurguladı. Botanik bahçesinin yeniden hayata geçirilmesinin sadece İzmir'in değil Türkiye'nin projesi olması gerektiğini ifade eden Şenol, "310 yıl önce yapılan, dünyanın dördüncü botanik bahçesine Türkiye sahip. Bunu tekrar hayata geçirmek Türkiye'nin reklamı açısından da çok önemli bir olay. İzmir fuarı nasıl Türkiye'nin en büyük fuarıysa, bence botanik bahçesi de fuar kadar önemli bir yatırım olacak."
12 BİN ÇEŞİT BİTKİGaziemir'de 310 yıl önce İngiliz Konsolos William Sherard tarafından kurulan ve 12 bin bitki koleksiyonu yapılan botanik bahçesinin izi geçen yıllarda bulundu. Botanik biliminin babası kabul edilen Tournefort'un öğrencisi olan Sherard'ın evinin önündeki 37 dönümlük arazide kurduğu botanik bahçesinin yeri, Garden History isimli kitap ve bir krokinin yardımıyla belirlendi. Halen zeytin ve çam ağaçları bulunan botanik bahçesi üzerinde yapılaşma olmamasının büyük şans olduğu dile getiriliyor. Botanik bahçeleri, canlı bitkilerin bilimsel araştırmalar, koruma, sergileme eğitim amacıyla dokümantasyonlu koleksiyon halinde bulunduruldukları kurumlar olarak tanımlanıyor.