Yaklaşık 2 yıldır Türkiye'de kullanılan ve alanında uzman birçok yabancı hekim tarafından da denenen Türk robotuna, ABD'nin yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden talep geldi.
Robotu mucitlerinden, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İbn-i Sina robotu ile böbrekteki taşların hiçbir kesme veya delme işlemi olmadan lazer tekniğiyle tedavi edilebildiğini belirtti. Bunun hem hasta hem de hekime birçok avantaj sağladığını ifade eden Sağlam, bu teknik sayesinde hekimin yorulmadan operasyonu gerçekleştirebildiğini ve hastanın da uygulamadan 1 gün sonra taburcu olabildiğini anlattı.
Sağlam, Türkiye'de robot kullanılarak gerçekleştirilen operasyonlara, yurt dışından çok sayıda hekimin katıldığını ve canlı yayınlanan operasyonların yurt dışında da izlendiğini belirterek, robotun önemli bilimsel yayınlarda yer aldığını ve çeşitli ödüllere layık görüldüğünü söyledi.
"Fiyatı 3 milyon lira"
Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi Sinan Kabakcı da bir ülkenin gelişmişliğinde bilim ve sanayi de elde edilen başarının önemli olduğunu yineledi. Hükümetin, Türkiye'nin de bilimsel ürünler ortaya çıkaran bir ülke olabilmesi için binlerce bilim insanını desteklediğine işaret eden Kabakcı, bunun sonuçlarının da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.
Kabakcı, tamamen Türk bilim insanlarının özgün tasarımı olan robotun, kısa sürede farklı ülkelerin dikkatini çektiğini ve Paris'te Tenon Üniversitesi Üroloji Kliniği'nde ve Almanya'da SLK Kliniken Hastanesi'nde klinik çalışmalarda kullanılmaya başlandığını anlattı.
Robotu, artık Fransa ve Almanya'da kullanılmaya başlanmasının yanı sıra satın almak için ABD, Danimarka, Brezilya ve Suudi Arabistan'dan da talepte bulunulduğunu bildiren Kabakcı, "Robotun çok önemli satış ve ihracat potansiyeli var. Bu buluş, yaklaşık 3 milyon TL gibi fiyatla pazara sunuldu. İleri teknoloji ürünü olan cerrahi robot, ekonomimiz ve 2023 ihracat hedefleri için çok önemli bir potansiyel taşımaktadır" dedi.
Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonlarda, İbn-i Sina robotu ile bugüne kadar yaklaşık 200 hastanın ameliyat edildiğini bildiren Kabakcı, robotun dünya ülkelerince talep edilmesinde Türk hekimleri ve mühendislerinin çok büyük katkısı olduğunu kaydetti. Kabakcı, "Bu, Türkiye'nin başarısıdır. Ülkemiz ve insanımız için onur kaynağıdır" diye konuştu.
Taşı kuma dönüştürüyor
Bu arada, İbn-i Sina robotuyla yapılan lazer taş kırma ameliyatında, 3,5 santimetreden daha büyük taşlar kırılarak kuma dönüştürülüyor ve hastanın idrar yoluyla dışarı atması sağlanıyor.
Operasyonun süresi, taşın büyüklüğüne göre, 30 ila 120 dakika arasında değişiyor. Operasyonda kesi yapılmadığı için enfeksiyon riski önemli ölçüde azalıyor.
(AA)