Dünya sessiz, Türkiye ayakta

Mısır'da gerçekleşen askeri darbeye en büyük tepki Türkiye'den geliyor. Dün İstanbul, Bursa ve Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye'nin dörtbir yanında Cuma namazı sonrası darbeye karşı Mursi'ye destek gösterileri vardı. Yapılan eylemler ve açıklamalarda darbenin insan haklarına müdahale olduğu kaydedildi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Mısır'da gerçekleşen askeri en büyük tepki Türkiye'den geliyor. Batı ve Körfez ülkeleri darbe karşısında sessizliğe gömülürken, darbenin acılarını çok yaşayan Türkiye'de birçok STK, siyasetçi, aktivist yaptığı açıklamalarda askeri darbeyi kınıyor. Yapılan açıklamalarda, darbenin insan haklarına müdahale ifade ediliyor.

Kalabalık Büyükelçilik önünde toplandı

Mısır'da ordunun yönetime el koymasına yapılan protestolar Mısır Büyükelçiliği önünde de devam ediyor. İHH, Mazlumder, Özgürder üyeleri elçilik önünde ordunun yönetime el koymasını protesto ederken, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye lehine slogan attı. Söz konusu STK'lara Hak-İş ve Memur-Sen'den de destek veriyor.

HÜDA-PAR da sokakta

Öte yandan HÜDA-PAR, Cuma namazı çıkışı Adana, Batman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, Mardin, Mersin, Şırnak, Şanlıurfa ve Van'da darbe karşıtı gösteri yaptı.

25 Ocak devrimine balta

Anadolu Platformu yaptığı açıklamada, askeri müdahalenin 25 Ocak Mısır devriminin tarihi kazanımlarına karşı yapılmış bir darbe olduğunu vurgulayarak, "Bu, darbelerin artık tarihe karıştığını iddia edenler tarafından bizzat ve haince organize edilerek Mısırdaki siyasal İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bir hançerdir. Mısır'da halkın arzusuyla gerçekleşen demokratik kurumların zaman kaybedilmeden tekrar topluma ve toplumun meşru temsilcilerine devredilmesi gerekmektedir" denildi.

"Batı insan hakları ahkamı kesmesin"

Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış ise yaptığı açıklamada, ''Darbeye darbe bile diyemeyen bir batı artık dünyaya demokrasi ve insan hakları ahkamı kesmesin'' dedi. Egemen Bağış, Mısır'da akıl ve insafın inzivaya çekildiğine şahit olduklarını söyledi.

"Ekonomik sıkıntı yaşanıyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mısır'da yaşanan darbeye ilişkin "Mısır'da yaşananlar ambalajsız bir halde sunulmuştur. Demokrasiyle ve seçimle gelen bir yapının sarsılması işidir. Siyasi istikrardaki dalgalanmalar sebebiyle o ülke ekonomik istikrarda yaşananlar sonrası sıkıntı yaşamaktadır. Bu açıdan siyasi istikrarda yaşanalar ekonomi açısından son derece önemlidir" diye konuştu.

Muhalefetsizlik darbe getirdi

AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ Mısır'da meydana gelen darbeyle ilgili yaptığı açıklamasında, "Bir yerde muhalefet yoksa halk muhalefet görevini devralır. Sokağı muhalefetin zemini haline getirir. Biraz da Mursi'nin devrilmesinin ardında bu gerçek yatıyor. Demokrasinin işlemesi için güçlü bir iktidarın olduğu gibi güçlü bir muhalefetin olması gerekir. İşlevsiz, pasif bir muhalefet toplumu tatmin etmez. Mısır'da ki muhalefet etkili olabilseydi şu anki durum çok daha farklı olurdu" dedi.

Darbeleri kınıyorum

Arap dünyasında halkın demokrasi talepleri karşısında diktatörlerin duramadığını belirten Özdağ, "Mursi ve Müslüman kardeşlerin taraftarlarıyla birlikte ilk seçimde siyasi yasak getirilse bile iktidara geleceğine ve Mısır'ı kucaklayacaklarını, Mısır'da uzlaşma kültürünü gerçekleştireceklerine inanıyor

ve darbeyi kınıyorum" şeklinde konuştu.