Dünyada savunma ve güvenlik alanında en önemli platformlardan birisi olan Münih Güvenlik Konferansı, bu yıl 17-19 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleşti. Konferansta, Rusya'nın Ukrayna'daki işgal girişimi ve saldırıları ön planda görüşülen konular arasında yer aldı. Münih Güvenlik Konferansı'nda ABD ve Çin arasında meydana gelen gerilimler de gündemdeydi. Toplantıda; ABD ve Batılı devletler ile Çin arasındaki ilişkiler, enerji arzı ve güvenliği, NATO ittifakının genişletilmesi, siber güvenliği gibi konuların ele alındığı bildirildi.
Münih Güvenlik Konferansı'na katılan ilk Uygur Türkü LiderUluslararası güvenlik için önemli bir konumda olan Münih Güvenlik Konferansı'na bu yıl, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa da katıldı. İsa, Doğu Türkistan'da Çin'in baskı, asimilasyon ve soykırım politikalarına ilişkin temaslarda bulundu. Başkan İsa, Münih Güvenlik Konferansı'na katılan ilk Uygur Türkü lider oldu. Dolkun İsa, toplantıda, Doğu Türkistan meselesini uluslararası bir meseleye dönüşmesi yönünde liderler ile görüştü.
Uygur Soykırımı gündeme taşınacakSiyaset, ekonomi, askeri, diplomasi ve istihbarat alanlarının üst düzey temsilcileri bir araya getiren konferansa, bu yıl 40'tan fazla hükümet ve devlet başkanı ile yaklaşık 100 dışişleri ve savunma bakanının katıldığı belirtildi.
Konferans ile ilgili Özgür Asya Radyosuna konuşan Dolkun İsa, "Bu yıl yapılan Münih Güvenlik Konferansına davet üzerine ilk kez Dünya Uygur Kurultayı Başkanı olarak resmi düzeyde katılıyorum ve bu durumdan son derece memnuniyet duyuyorum. İlerideki oturumlarda bana da konuşma fırsatı verildiği takdirde elbette Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği insanlık suçları ile etnik soykırımı gündeme taşıyacağım” ifadelerini kullandı. İsa ayrıca ABD Temsilciler Meclisi Eski Başkanı Nancy Pelosi ile bir araya gelerek, Çin'in Doğu Türkistan'da kurduğu toplama kamplarını anlattı.
Çin'den soykırım hakkında derhal açıklama talep edildiBirleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin bir hafta önce gerçekleşen toplantısında, Çin yönetimine Doğu Türkistan’da kurduğu toplama kampları ile bu kamplarda tutulan Uygur Türklerinin zorla çalıştırılması ve bölgedeki nüfusun ani düşüşü konusunda eleştiriler yöneltildi. Ayrıca, Çin’den Doğu Türkistan’da işlediği insanlık ve soykırım suçları ve sebepleri hakkında derhal açıklama yapması talep edildi.
Dolkun İsa, toplantıda Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ile görüştü.
Kaynak: Kırım Haber Ajansı