Dünya Kadınlar Günü neden var?

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün nasıl ortaya çıktığına çok şaşıracaksınız.

Her yıl 8 Mart'ta tüm dünyada kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bilinçlendirme amacıyla ortaya çıktı. Kadının siyasi, sosyal ve ekonomik hayatta daha fazla var olabilmeleri amacıyla, kadınların tüm bu alanlardaki başarılarının kutlanmasıyla hayat buldu. Fakat bu özel günün bir de yürekleri burkan hikayesi var. İşte o hikaye...

Neden 8 Mart'ta kutlanıyor? 1857'de ABD'nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan 40 bin dokuma işçisi, kendilerine daha iyi şartlar sağlanması için greve başladı.

Ancak grev bir felaketle sonuçlandı. Fakat fabrika önüne kurulan barikatlar yüzünden işçiler yangından kaçamadı.

129 kadın işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerin cenazesine 10 bini aşkın kişi katıldı. 1910 yılı Ağustos ayında Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda, Almanya Sosyal Demokrat Partisinden Clara Zetkin, tekstil fabrikasında ölen kadın işçilerin anısına Dünya Kadınlar Günü kutlamasını önerdi ve öneri kabul edildi.

Böylece Dünya Kadınlar Günü belirli bir günü olmaksızın her bahar kutlanmaya başlandı. 17 Aralık 1977 tarifinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.