Dünya Bankası'nın üç aylık raporu, Gazze'deki krizin daha da ağırlaşması durumunda petrol fiyatlarının büyük bir şokla karşı karşıya kalabileceği ve varil başına 157 dolara kadar çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Raporda ayrıca, savaşın sürmesi durumunda gıda fiyatlarının da artabileceği belirtildi. Raporda Gazze savaşının başlamasından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 6 arttığı, ancak diğer emtia fiyatlarının neredeyse değişmediği ifade edildi.
Dünya Bankası, bu yılın son üç ayında küresel petrol fiyatlarının varil başına ortalama 90 dolar olacağını ve 2023'te yavaşlayan ekonomik büyümenin talebi azaltarak ortalama 81 dolara düşeceğini öngörüyor.
Emtia piyasasının geri kalanı için fiyatların 2025 yılına kadar istikrara kavuşmadan önce gelecek yıl toplamda yüzde 4,1 oranında düşmesi bekleniyor. Tarımsal emtiaların artan arz nedeniyle gelecek yıl daha ucuz olması ve baz metal fiyatlarının 2024'te yüzde 5 oranında düşmesi bekleniyor.
Üç risk senaryosu değerlendirildiDünya Bankası, Gazze savaşına ilişkin üç risk senaryosunu da değerlendirdi. En hafif senaryoda küresel petrol arzının günlük 500 bin ila 2 milyon varil azalması ve fiyatların yüzde 3 ila yüzde 13 arasında artması bekleniyor. Ancak durumun daha kötüleşmesi halinde, fiyatların yüzde 21 ila yüzde 35 oranında artarak varil başına 109 ila 121 dolar aralığına yükselebileceği vurgulandı. En kötü senaryo ise küresel petrol arzının günlük 6 milyon ila 8 milyon varil azalması ve fiyatların yüzde 56 ila yüzde 75 oranında artmasıyla varil başına 140 ila 157 dolar aralığına çıkabileceği şeklinde ifade edildi.
Dünya Bankası yetkilileri, çatışmanın tırmanması durumunda küresel ekonominin enerji ve gıda fiyatlarındaki yüksek volatiliteye karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerdeki politika yapıcıların bu durumla başa çıkmak için dikkatli adımlar atması gerektiği ve ticari kısıtlamalardan kaçınılması gerektiği vurgulandı.