Düğünden kaçan damat icraya yakalandı

İstanbul'da yaşayan genç kadının 6 yıldır birlikte olduğu nişanlısı, nikaha bir gün kala ortadan kayboldu. Damada bir ay boyunca ulaşamayan kadın, süreci yargıya taşıdı.

Nişanlısına verdiği yaklaşık 1,5 milyon lirayı geri alan kadın, 'evlilik vaadiyle dolandırıcılık' suçlamasıyla şikayetçi oldu.

Grafik tasarımcısı genç bir kadının 6 yıldır süren ilişkisi düğüne saatler kala son buldu.

Damat adayı tarafından haber dahi verilmeden terk edilen genç kadın, günlerce uğraşsa da evlilik hayalleri kurduğu kişiye ne telefonla ne de sosyal medya üzerinden ulaşabildi.

1 ay sonra aradı

Tam bir ay sonra telefonunu açan nişanlısı evlenmekten vazgeçtiğini söyledi.

Gelin adayı 6 yıllık ilişkisinde maddi olarak ağır bir borç altına girdiğini iddia ederek, süreci yargıya taşıdı.

Nişanlısına verdiği yaklaşık 1 buçuk milyon lirayı geri isteyen genç kadın, parayı tahsil etmek için icra takibi başlattı.

Bununla da kalmayan kadın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'evlilik vaadiyle dolandırıcılık' suçundan eski nişanlısından şikayetçi oldu.

Emel E. başlattığı icra takibi sayesinde ödediği tüm parayı geri alırken, savcılık ise eki nişanlı hakkında 'dolandırıcılık' suçundan soruşturma başlattı.

Konuyu değerlendiren Avukat Gizem Gonce, "Evlilik yolunda ilerlerken son gün evlenmekten vazgeçen karşı taraf, evlilik vaadiyle aslıda müvekkili kandırmış oluyor. Bundan dolayı biz bir icra takibi yaparak gönderilen miktar üzerinden kendisine bu banka kanalıyla ödenen paranın iadesinin yapılmasını talep ettik. İcra takibi de kesinleşti" dedi.

Nişanın bozulması halinde maddi tazminat

Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 120. maddesine göre “Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır. Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.”.

Bu maddedeki düzenleme nişanın bozulması halinde istenebilecek maddi tazminat talebi ile ilgilidir. Yani nişanın bozulması dışında karşılıklı anlaşma ile nişanın sonlandırılması, ölüm gibi başka bir nedenle nişan sona ermiş ise bu maddeye dayanarak maddi tazminat talep edilemeyecektir.

Nişanın bozulması nedeniyle açılacak maddi tazminat talepli bu dava haksız fiile dayalı bir talep değildir, aile hukuku alanına giren bir ilişkiden doğan TMK’nun 120. maddesinde düzenlenmiş olan alacak davasıdır.

1-Nişanın Bozulması Nedeniyle Maddi Tazminat Talep Edilebilmesinin Koşulları

Nişanın bozulması nedeniyle maddi tazminat talep edilebilmesi için gereken şartlar nişanın haklı neden olmaksızın tek taraflı irade beyanı ile bozulması ya da taraflardan birisinin nişanın bozulmasına kendi kusuru ile neden olması, tarafın zarara uğraması, zarar ile nişanın bozulması arasında illiyet bağı bulunmasıdır. Bu şartlar ayrıntısıyla aşağıda ele alınmıştır.

EZEL DEDİ! SUNUCU KAHKAHALARA BOĞULDU