Kış mevsiminin içinde olduğumuz şu aylar insaların en çok merak ettiği konu, çatlamış dudaklar, kuru dudakları tanımlamak için yaygın olarak kullanılan terimdir. Çatlamış dudaklara çözüm faktörlerinin merak edildiği şu günlerde biz de ''Dudak çatlaması nasıl geçer?'' sorusuna yanıt aradık.
Dudak çatlaması nasıl geçer?
Dudak çatlamasını önlemek ya da çatlama durumunda iyileşmeyi hızlandırmak için evde yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Dudakları korumak: Soğuk havaya, kuru havaya, rüzgâra ve güneşe maruz kalmak dudakları kurutarak çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle dışarıya çıkmadan önce dudaklarınıza dudak kremi veya vazelin sürebilirsiniz. Bu, dudaklarınızı nemli tutmak için koruyucu bir bariyer sağlar. Güneş yanıklarını önlemek için güneş koruyucu özellikte dudak balsamı kullanmak faydalı olacaktır. Bunların yanı zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, Hint yağı gibi doğal nemlendirici yağlar da kullanılabilir. Dudaklarınızı yalamaktan, emmekten ve ısırmaktan kaçınmalısınız. Yalama alışkanlığını kırmak için nemlendirici bir dudak balsamı kullanmak faydalı olacaktır. Kullanılan nemlendiricinin renklendirici, koku verici gibi kimyasallar içermeyen kaliteli ve doğal bir ürün olduğundan emin olunmalıdır. Sıvı alımını artırmak: Yeterli miktarda sıvı tüketmeyen bireylerde, sıvı kaybına bağlı olarak dudaklarda kuruma ve çatlama daha sık görülür. Bu nedenle gün içerisinde bol bol sıvı almak çatlamanın önüne geçmeye yardım eder. Soğuk kompres uygulamak: Eğer çatlamaya bağlı kanama ortaya çıkarsa soğuk kompres uygulayarak kanamanın hızlı bir şekilde durması sağlanabilir. Bal: Bal, dudak kuruluğuna ve çatlamasına iyi gelen, antibakteriyel özelliklere sahip şifalı bir besindir. Bu amaçla bir miktar hakiki bal, krem sürer gibi dudaklara uygulanır. 15 dakika kadar bekletilip ılık su ile yıkanır. Bu uygulama, dudaklarınızı besleyerek iyileşme sürecini hızlandırır. Aloe Vera Jeli: Aloe vera jeli, hem koruyucu hem de dudaklardaki çatlakları tedavi edici özelliğiyle ödudak çatlaması tedavisinde sıklıkla tercih edilen bitkisel bir içeriktir. Az miktarda aloe vera jelini birkaç gün düzenli olarak dudaklarınıza sürerek çatlama sorunundan kurtulabilirsiniz. Salatalık: Cilt bakımında sıklıkla tercih edilen salatalık, yüksek oranda su içermesi sayesinde dudaklara nem desteği sağlamak için de tercih edilebilir. Dilimlenen salatalıklar çatlayan dudak üzerinde 10-15 dakika bekletilebilir. Tuzlu su: Tuzlu su, yaranın iyileşme sürecinde temiz kalmasına yardımcı olur. Bu amaçla küçük bir bardak ılık suya bir çorba kaşığı tuz eklenir. Bu karışıma pamuklu bir bez veya pamuk topu batırılarak dudaklara sürülür. Uygulama sırasında dudaklarda yanma ve ağrı olabilir, fakat bunlar birkaç dakika sonra kaybolur. Doğal peeling: Toz şeker ve limon suyu ile hazırlayacağınız peeling, dudak üzerindeki ölü derinin temizlenmesine yardım eder. Bir yemek kaşığı toz şekeri birkaç damla limon suyu ile karıştırarak uygun kıvama getirdikten sonra dudaklara masaj yaparak iyice yedirilir. Bu uygulamanın ardından dudağın tekrar çatlamasına engel olabilmek için mutlaka nemlendirici bir dudak balsamı kullanılması gerekir.