Dua okuduğu için imamlıktan atılmış

Post-modern darbe sürecinde "irtica" kapsamında işinden atılan binlerce mağdur için görevlerine iade hakkı tanınırken, mağdurlar da yaşadıklarını anlatmayı sürdürüyor. 28 Şubat döneminde Amasya Toklucak Köyü'nde imamlık yaparken gözaltına alınan ve DGM'de yargılanan İmam Zeki Dinç'in suçu; düğünlerde ve cenazelerde dua okumak.

İSMAİL UĞUR / ANKARA

28 Şubat'ta on binlerce inançlı insan fişlendi ve binlercesi de uydurma gerekçelerle memuriyet görevlerinden atıldı. Post-modern darbenin mimarları yargı önüne çıkartılırken, mağdurların yaşadığı zulüm ve işkenceler daha yeni ortaya çıkmaya başlıyor. 28 Şubat'ta Amasya Toklucak Köyü'nde imamlık yapan Zeki Dinç, çocuklara Kur'an öğrettiği, düğün ve cenazelerde dua okuduğu için irticai faaliyetten gözaltına alınmış ve işine son verilmiş.

Gerekçesine ne yazacağız

Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM)'de yargılanarak cezaevine konulan Dinç, yargılama esnasında yaşadıklarının hukukla ve vicdanla bağdaşır yönü olmadığını söylüyor. Yargılama yapan hakimlerin birbirine 'cezaya gerekçe olarak ne yazacağız' şeklindeki konuşmalarına şahit olduğunu anlatan Dinç, çocukları irticai faaliyete teşvik etmek, cenaze ve düğünde irticai konuşma yapmak, irticai örgüt kurmak gibi akla ziyan gerekçelerle ceza verildiğini söyledi.

İstiklal mahkemeleri gibi

İmam Zeki Dinç, 'Molla Zeki' kod adlı örgüt üyesi olmakla suçlanarak 12 yılla yargılandığını, mahkemenin başka birinin özgeçmişiyle kendisini yargılayarak mahku00fbm ettiğini anlattı. Avukatının yapılanlara isyan ederek dosyayı masaya fırlattığını da anlatan Dinç, akla ziyan bir yargılamayla 12 yıla mahku00fbm edilerek 4,5 yıl cezaevinde yattığını söyledi.

Dava dosyaları incelensin

28 Şubat sürecindeki dava dosyalarının ve mahkeme kararlarının mutlaka yeniden incelenmesi gerektiğini vurgulayan Dinç, düzmece gerekçelerle mahku00fbm edilerek hayatları karartılan binlerce mağdurun haklarının iade edilmesini istedi. O dönemde birçok imamın bu tür gerekçelerle mahkum edildiğini ve işten atıldığını da dile getiren Dinç, "Darbecileri yargılamak hukuksuzluğu gidermeye yetmez. Haksızlıklara maruz kalmış insanların haklarının da iade edilmesi gerekir. Yıllarca suçsuz olduğu halde cezaevlerinde yatan ve aileleri perişan edilmiş insanların hakları iade edilerek helallik istenmelidir" şeklinde konuştu.

Göreve iade dilekçesi verdi

İmam Zeki Dinç, görevine iade edilmesi için de Diyanet İşleri Başkanlığına dilekçe verdi. 17 Ağustos'ta göreve iade dilekçesi verdiğini dile getiren Dinç, Diyanet İşleri Başkanlığından gelecek cevabı bekliyor.