Ghebreyesus, DSÖ'ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirtti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın şu anda DSÖ'ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirterek, 1948'de kurulan DSÖ'nün "tüm insanlar için en yüksek sağlık standardını yakalama vizyonunun" hiç değişmediğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın şu anda DSÖ'ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirterek, 1948'de kurulan DSÖ'nün "tüm insanlar için en yüksek sağlık standardını yakalama vizyonunun" hiç değişmediğini belirtti.

Ghebreyesus, DSÖ'nün kuruluşunun 75. yıl dönümü ve diğer küresel sağlık sorunları gündemiyle gerçekleşen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

DSÖ'nün kuruluşunun 75'inci kuruluş yıl dönümünün yarın kutlanacağını belirten Ghebreyesus, DSÖ Anayasası'nın 7 Nisan 1948'de yürürlüğe girdiğini ve bunun sağlık açısından bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Ghebreyesus, "DSÖ Anayasası, sağlığı resmi anlamda bir insan hakkı olarak tanıyan ilk belgedir. Bunun yürürlüğe girmesinin ardından, dünya bu vizyonu geliştirme yolunda önemli ilerlemeler kaydetti. Küresel olarak yaşam süresi, 46'dan 73'e çıktı ve en büyük artışlar yoksul ülkelerde yaşandı." dedi.

DSÖ ve üye ülkelerin çalışmaları neticesinde sağlık alanında birçok önemli adımın atıldığını vurgulayan Ghebreyesus, DSÖ'nün son 3 yılda yüzyılın en ciddi krizi olan Kovid-19 salgını sürecini koordine ettiğine değindi.

Ghebreyesus, sağlıkla ilgili elde edilen başarıların tek sahibinin DSÖ olmadığını ancak üye devletlerin de desteğiyle DSÖ'nün öncülük ettiğini belirtti.

Sağlıkta elde edilen bunca başarıya rağmen birçok zorlukla karşı karşıya kalmaya devam ettiklerinin altını çizen Ghebreyesus, dünyanın birçok ülkesinde sağlık hizmetlerine erişimde büyük eşitsizliklerin sürdüğünü kaydetti.

Ghebreyesus, 2000 yılından bu yana temel sağlık hizmetlerine erişimin önemli ölçüde arttığını ancak dünya nüfusunun aile planlaması, temel sağlık koruması ve sağlık çalışanına erişimde sorun yaşadığını belirtti.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, "Tüm bu sebepler ve daha fazlası için dünya şu anda DSÖ'ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor." dedi.

- 2030'a kadar 10 milyon sağlık personeli eksikliği bekleniyor

Küresel sağlık sistemde yaşanan eksikliklere de değinen Ghebreyesus, küresel olarak 2030'a kadar sağlık ve bakım personeli eksikliğinin 10 milyon kişiye ulaşacağını tahmin ettiklerini ve bu eksikliğin en fazla yoksul ülkelerde görüleceğini vurguladı.

Ghebreyesus, "Pandemi süreci, dünyaya sağlık ve bakım çalışanlarının önemini hatırlattı ancak pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 50'si psikolojik açıdan yıprandı. Kovid-19 sürecinden önce de birçok sağlık çalışanı, güvensiz koşullar, düşük ücret ve yetersiz eğitimle çalışıyordu." dedi.

DSÖ'nün bugün karşılaştığı zorlukların, kurulduğu 1948 yılından çok farklı olduğunun altını çizen Ghebreyesus, tüm insanlar için en yüksek sağlık standardını yakalama vizyonlarının hiç değişmediğini de sözlerine ekledi.