Down sendromu nedir? 21 Mart Down Sendromu mesajları,sözleri

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü için vatandaşlar internet üzerinden araştırma yapıyor. Down Sendromu nedir, ne anlama gelir? BM tarafından verilen kararla 21 Mart'ta kutlanmaya başlanan Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İnsanlar Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü ile alakalı sözler ve mesajlar için araştırma içinde. Dünya D

21 Mart tarihi Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak dünya genelinde kutlanıyor. Dünya Down Sendromu Farkındalık Gününün, Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart'ta kutlanması kararlaştırılmıştı. Peki Down Sendromu nedir? Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü ile ilgili mesaj ve sözler vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Dünya ve ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Down Sendromuna kromozom sayısındaki farklılık sebep oluyor. Peki kromozom nedir?işte sizler için hazırladığımız Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü ile ilgili haber.

DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ NEDİR?

Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı. 21 Mart tarihinin seçilmesindeki en önemli neden ise down sendromlu bireylerde 21'inci kromozomun 3 tane olmasını simgeliyor.

DOWN SENDROMU GÜNÜ İLE İLGİLİ SÖZLER

Evet bizler farklıyız. Ama sizin düşündüğünüz gibi değil. Farklıyız çünkü yargılamayız. Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur. Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.

Dünya farklılıklarla güzel.

Sizlerden biriyim. Dost canlısıyım, eğlenmeyi severim, birazcık inatçıyım.

Benim sevgim dünyaya yeter. Farklıyım. Farkında mısın?

Gerçek dostlar kromozom saymaz. Çünkü down sendromu 1 eksiklik değil +1 fazlalıktır.

Down sendromu bir hastalık değildir. Size bulaşmaz. KORKMAYIN!

Benzerliklerimizin farkında mısın?

DOWN SENDROMU GÜNÜ MESAJLARI

DOWN SENDROMU NEDİR? NE ANLAMA GELİR?

Bebek, insan vücudunu oluşturan kromozomların 23'ünü anneden, 23'ünü de babadan alıyor. Down sendromunun yüzde 88'i, annenin yumurtasındaki 21. kromozomun ayrılamayıp çift kalmasından kaynaklanıyor. Bunun sonucunda yumurta veya sperm 23 yerine 24 kromozom içeriyor. Yani down sendromunun sorumlusu 21. kromozom oluyor. Sağlıklı çocukların 46 kromozomu varken down sendromlu çocukların bu ilave 21. kromozom kopyası nedeniyle 47 kromozomları olduğunu belirten Bildirici, down sendromunda annenin yaşının da etkin rol oynadığına dikkat çekiyor.

Down sendromu kormozomal bir hastalıktır ve hücre bölünmesi sırasında yaşanan bir yanlışlık sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom oluşması sonucu görülür. Bu durum hem bilişsel hem de fiziksel gelişimi olumsuz yönde etkiler. Yapılan tetkikler sayesinde bebeğin doğumundan önce tespit edilebilmektedir.

Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır.30 yaş altındaki hamileliklerde 1000'de birden daha az bir ihtimalle Down sendromu yaşanır. 44 yaşın üstündeki hamileliklerde ise bu oran 35 gebelikte 1'dir. Ancak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğu için Down sendromlu çocukların %75-80'lik kısmı genç annelerin bebekleridir.

DOWN SENDROMU NEDEN OLUR? SEBEPLERİ NELERDİR?

Down sendromu 21. kromozom çiftinin bir kısmında ya da tamamında ekstra bir kromozom kopyasının meydana gelmesiyle oluşur. Vücudumuzdaki her hücrede genler vardır ve bu genler hücrede gruplanmış durumdadır. Normalde her hücrede 46 kromozom bulunur. Bu kromozomların 23'ü anneden, 23'ü babadan gelir.

Down sendromunun en bilinen çeşidi Trizomi 21'dir ve bu durumda her hücrede 46 yerine 47 kromozom bulunur. Bu durumun sebebi, döllenme öncesinde veya sırasındaki hücre bölünmesinde ortaya çıkan sperm veya yumurta hücresinde ekstra bir kopya kromozomdur. Down sendromunun %95'i Trizomi 21'dir. Trizomi 21'in % 88'i de yumurta hücresindeki bölünme bozukluğundan kaynaklanır.

DOWN SENDROMU TÜRLERİ NELERDİR?

Down sendromu vakalarının %'5'lik kalanı ise mozayikizm ve translokasyon ismi verilen durumlar sonucu oluşur. Mozaik Down sendromu vücuttaki bazı hücrelerin normal, bazılarının ise Trizomi 21'e sahip olması sonucu oluşur. Robertsonian translokasyon ise 21. kromozomun hücre bölünmesi sırasında kopması ve genellikle 14. olmak üzere başka bir kromozoma yapışması sonucu görülür. 21. kromozomun bu ekstra parçası Down sendromu özelliklerini gösterir. Translokasyona sahip bir kişi fiziksel olarak olsa da çocuklarında ekstra bir 21. kromozom görülme riski yüksektir.

DOWN SENDROMU ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Down sendromlu çocuklar genelde boy ve kilo açısından daha yavaş büyürler, daha yavaş öğrenirler, problem çözmede ve karar vermede diğer çocuklardan daha çok zorlanırlar. Zeka seviyeleri normalden düşük olarak kalır. Ancak iyi ve erken başlanan eğitimle zeka seviyelerinde anlamlı yükselmeye rastlanır. Down Sendromlu çocuklar iyi bir eğitimle normal birey şeklinde hayatlarını sürdürebilirler. İmkan tanındığında meslek edinebilirler. Kendi yaşamlarını idame ettirebilecek seviyeye ulaşabilirler. Fizik tedavi, özel eğitim ve dil terapisine ihtiyaç duyulur. Bunlar için planlı ve programlı bir şekilde profesyonel yardım almak gerekir.

KROMOZOM NEDİR?

Kromozomlar, canlılarda kalıtımsal bilgiyi taşıyan molekülleri içeren yapıları belirten terim. Bakterilerde kromozom bulunmaz; daha yalın yapılı DNA molekülü sitoplazmada yer alır. Gelişmiş organizmaların aşağı yukarı tümündeyse, DNA hücre çekirdeğindedir ve mu00eekaskopla görülebilir. Her kromozom, nükleik asit ile proteinlerin karışımından oluşur. Proteinlerin bir bölümü DNA molekülünün yapısını desteklerken, bir bölümü de çeşitli işlevleri katalizleyen enzimler olarak görev yapar.